Η φτώχεια έχει αποκτήσει μονιμότητα στην Ελλάδα και δεν λέει να απομακρυνθεί… Πιο συγκεκριμένα, αντιμέτωπο με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι το 35,7% του πληθυσμού, στην Ελλάδα  ενώ ένα ποσοστό 22,2% αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις. Σε χειρότερη θέση στην Ευρώπη βρίσκονται μόνο οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Πρόκειται για στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασιακή και την κοινωνική κατάσταση στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, όπως αυτή καταγράφηκε την περίοδο 2015-2016.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τραγική είναι η κατάσταση και στο χώρο της Υγείας, με το 12,3% του πληθυσμού να στερείται ιατρικής περίθαλψης την οποία είχε ανάγκη.

Η  χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών με τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας, καθώς το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα 6,5 φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%

Οι φτωχότερες περιφέρειες

Στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγονται οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.  που δόθηκαν τον περασμένο μήνα  στη δημοσιότητα.

Συνολικά 11 ελληνικές περιφέρειες βρίσκονταν το 2015 κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2015 κυμάνθηκε από 29% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας έως 580% στο κέντρο του Λονδίνου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2015, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 68% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (93% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, το 2015 σημειώθηκε στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Ήπειρο (48%). Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (50%), η Θεσσαλία (51%), η Κεντρική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο (52%), η Πελοπόννησος (56%), η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη (58%), η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά (63%).

Ανάμεσα στις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ βρίσκονται, επίσης, πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, τέσσερις περιφέρειες της Ρουμανίας, δύο της Ουγγαρίας και μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (29% του κοινοτικού).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ