Την Ομογένεια σεπέντε πόλεις Κογκό, Καμερούν και Νιγηρία, επισκέπτεται ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ, πραγματοποιώντας παράλληλα και διμερείς συναντήσεις – συνομιλίες, στα πλαίσια της νέας προσέγγισης που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση στην Αφρικανική Ήπειρο.

Στη μονοήμερη επίσκεψη στη πόλη Λουμπουμπάσι, 2000 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Κινσάσα, ο Υφυπουργός επισκέφτηκε την ελληνική κοινότητα, που είναι και η μεγαλύτερη στη Λ.Δ. του Κονγκό.

Εκκλησιάστηκε στο μητροπολιτικό ναό της Παναγίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κατάνγκα κκ Μελετίου, επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο, που είναι ενταγμένο στο ελληνικό σύστημα παιδείας και μετείχε ειδικής εκδήλωσης που έγινε προς τιμήν του από τα μέλη της εκεί ελληνικής παροικίας.

Μετά την προσφώνηση του Προέδρου της ελληνικής κοινότητας κ. Γεωργίου Ψαρομμάτη και παρουσία του Έλληνα πρέσβη στο Κονγκό κ. Γεωργίου Παπακώστα και του Επίτιμου Γενικού Προξένου κ.ΓεράσιμουΝτούνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών – σε σύντομο χαιρετισμό του – τόνισε τα εξής:

«Η Ελλάδα, Υπουργός ελληνικής κυβέρνησης, έκανε σχεδόν μισό αιώνα να σας επισκεφθεί. Σας ζητώ συγνώμη.

Δεν θα είσαστε ξανά οι ξεχασμένοι Έλληνες επειδή ζείτε στην Αφρική. Είμαι πεπεισμένος οτι πλέον, μετά από αυτά τα ταξίδια μου, όποιοι καθίσουν μελλοντικά στη καρέκλα του Υφυπουργού αρμόδιου για την Ομογένεια, θα σας έχουν στο ίδιο επίπεδο ενδιαφέροντος όπως με τη Διασπορά μας στις άλλες Ηπείρους. Η Ομογένεια δεν υπάρχει, για παράδειγμα, μόνο στην Αμερική ή στην Αυστραλία. Έλληνες ξεκίνησαν και στην Αφρική να έρχονται ως μετανάστες στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου.

Από τις προηγούμενες επισκέψεις μου στην Ομογένεια της Υποσαχάριας Αφρικής, προσπαθώ να σας ενώσω με τις ελληνικές οργανώσεις στα άλλα σημεία του πλανήτη μας που ίσως αγνοούν ότι υπάρχετε. Έχω ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Να έχετε ανταλλαγές επισκέψεων και κοινές δράσεις όπως η πρόσφατη για την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της οποίας εσείς εδώ στο Κογκό, για πρώτη φορά, ενωθήκατε διαδικτυακά με την Ομογένεια της Ιταλίας. Λουμπουμπάσι- Νάπολι και όχι μόνο.

Και σας διαβεβαιώ ότι αυτή την πεποίθηση, ότι δεν πρέπει να είστε οι ξεχασμένοι Έλληνες, σας τη μεταφέρω εκ μέρους όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και κορυφαίων, σημαντικών στελεχών άλλων πολιτικών δυνάμεων της πατρίδας.

Βεβαίως ήταν πάντα κοντά σας οι διπλωματικές μας υπηρεσίες, όπως και το Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα με εννέα αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, στο Λουμπουμπάσι και δύο στη Κινσάσα.

Αλλά τώρα, παράλληλα με την επίσκεψή μου στην Διασπορά της Υποσαχάριας Αφρικής, έχουμε ξεκινήσει και διμερείς πολιτικές συναντήσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζείτε. Μέχρι τώρα, δεκαετίες ολόκληρες, μας έβλεπαν μόνο στον ΟΗΕ και στη τηλεοραση ως τουριστική χώρα.

Στις δεύτερες πατρίδες σας, ξεχωρίζετε με τις πολύ υψηλού επιπέδου επιδόσεις σας. Μου το λένε αυτό όλοι οι συνομιλητές μου, Πρόεδροι, Υπουργοί και σας διαβεβαιώ ότι καμαρώνω.

«ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ»

Τέλος, πολλοί αγνοούν ότι ανοίγουμε διμερείς σχέσεις σε όλες αυτές τις χώρες, όπου τα πολύ τελευταία έχει εισβάλλει η Τουρκία με έντονο το εξαγωγικό της εμπόριο και το επιχειρείν της.

Πρέπει και η Ελλάδα, να βρίσκεται παντού στην Αφρική. Σε αυτές τις χώρες όπου αποδεδειγμένα εσείς υπάρχετε ως Ομογένεια, (οι Τούρκοι όχι), με παράδοση που ξεκινά από το 1897, με Κεφαλλονίτες και Ροδίτες, κυρίως, που ήλθαν τότε για τη κατασκευή του σιδηροδρόμου.

Είσαστε εσείς λοιπόν, που με την αγάπη που σας έχουν οι κυβερνήσεις της περιοχής, μπορείτε – και το κάνετε -, να συμβάλετε στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, όπως συνέβη με την πρόσφατη εξαιρετικά επιτυχημένη μας επιχειρηματική αποστολή σε γειτονικές σας χώρες. Χάρη στον εκεί Ελληνισμό μας, Έλληνες και Κυπρίους».

Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ