-Εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την μείωση των κονδυλίων, που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξη των μεσογειακών χωρών, θεωρώντας μη ικανοποιητική και την τελική συμβιβαστική πρόταση της Σλοβακικής προεδρίας!

Η Ελλάδα και η Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2017, θεωρώντας μη ικανοποιητική την τελική συμβιβαστική πρόταση, που κατέθεσε η Σλοβακική προεδρία και έγινε αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο.
Σημειώνεται, ότι από την ψηφοφορία απείχε και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του Brexit.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν, πως η Ελλάδα απείχε για πρώτη φορά από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της Ε.Ε., εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την μείωση των κονδυλίων, που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξη των μεσογειακών χωρών, προς όφελος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις συνοχής στην Ανατολική Ευρώπη (κυρίως στην Ουκρανία).(c) http://www.europarl.europa.eu/
Ειδικότερα, παρά την γενική αύξηση σε σχέση με πέρυσι των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα προσέβλεπε σε μεγαλύτερη στήριξη για το προσφυγικό, από αυτήν που τελικά συμφωνήθηκε για τις χώρες της πρώτης γραμμής. Βέβαια, η αποχή των τριών χωρών δεν επηρέασε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με ειδική πλειοψηφία, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Νοεμβρίου και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Δεκεμβρίου.