Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τι ισχύει για το αφορολόγητο και την έκπτωση φόρου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

– Ενώ η Ελλάδα παραμένει από τις πιο «ελαστικές» χώρες-μέλη της Ε.Ε., σε ότι αφορά το ελάχιστο όριο επιβολής φόρου  εισοδήματος, η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό αφορολογήτου, με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.!

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύονται στην τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παραμένει από τις πιο «ελαστικές» χώρες-μέλη της Ε.Ε., σε ότι αφορά το ελάχιστο όριο επιβολής φόρου  εισοδήματος, το οποίο δεν ισχύει για όλους τους φορολογούμενους, όπως αναφέρει και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε ενημερωτικό της δελτίο.

Το αφορολόγητο σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους στην χώρα μας είναι 8.636 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε  έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, ποσό που  πέφτει σταδιακά στα 1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Στην Ιρλανδία δεν υπάρχει αφορολόγητο, αλλά η φορολογία για ετήσια εισοδήματα έως 33.800 ευρώ (για τον άγαμο) και 42.800 ευρώ (για τα ζευγάρια) επιβάλλεται με τον χαμηλότερο συντελεστή, δηλαδή 20%. Όλοι, όμως, οι εργαζόμενοι δικαιούνται έκπτωσης φόρου 1.650 ευρώ στο σύνολο της ετήσιας φορολογίας εισοδήματος, που τους αναλογεί (ποσό ευθέως συγκρίσιμο με τα 1900 ευρώ, που είναι η έκπτωση φόρου, που προκύπτει από το δικό μας «αφορολόγητο» των 8.636 ευρώ). Σε αυτό το ποσό προστίθενται εκπτώσεις για ιατρικά έξοδα, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένα άτομα και μία ευρεία γκάμα εξόδων συντήρησης οικίας.

 

Το υψηλότερο ποσοστό αφορολογήτου, με μεγάλη διαφορά από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., έχει η Κύπρος!

 

Στο υπόλοιπο νησί του Ηνωμένου Βασιλείου, το αφορολόγητο αυξήθηκε στα 12.887 ευρώ (11.000 λίρες).

Στην Πορτογαλία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 4.104 ευρώ.

Στην Ισπανία, το αφορολόγητο ανέρχεται σε 5.550 ευρώ για τους άγαμους και σε 8.950 ευρώ για τους έγγαμους.

Στην Κύπρο, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 19.500 ευρώ. Είναι το υψηλότερο ποσοστό με διαφορά στην Ευρώπη και δεν άλλαξε, παρά τις πιέσεις, που ασκήθηκαν, όταν η Κύπρος βρισκόταν η ίδια σε Μνημόνιο.

Στη Φινλανδία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 16.700 ευρώ.

Στην Ισλανδία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 13.762 ευρώ.

Στο Λουξεμβούργο, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 11.264 ευρώ και σε αυτά προστίθενται εκπτώσεις φόρου για τις οικογένειες.

Στην Αυστρία, το αφορολόγητο ξεκινάει από τα 11.000 ευρώ. Σε αυτό προστίθενται επιστροφές φόρων για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

 

Δεν υπάρχει αφορολόγητο ποσοστό εισοδήματος στην Ιταλία, αλλά προβλέπεται επιστροφή φόρου στους οικονομικά αδύναμους!

 

Στην Ουγγαρία, δεν υπάρχει αφορολόγητο. Ο φόρος, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, μειώνεται κατά 2.568 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί έως 8.474 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω. Επίσης, το ουγγρικό κράτος κάνει «σκόντο» 1.290 ευρώ στους νιόπαντρους (με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς παντρεύεται για πρώτη φορά!). Η έκπτωση φόρου ισχύει το πολύ για δύο χρόνια.

Στην Γερμανία, το αφορολόγητο αυξήθηκε στα 8.652 ευρώ, στις αρχές του προηγούμενου έτους. Το ποσό αυξάνεται περαιτέρω για κάθε παιδί και με ειδική πρόνοια για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Στη Γαλλία, το αφορολόγητο ξεκινάει από 9.700 ευρώ.

Στην Ιταλία δεν υπάρχει αφορολόγητο και οι Ιταλοί πληρώνουν 23% φόρο εισοδήματος  από το πρώτο ευρώ, που εισπράττουν. Ωστόσο, προβλέπεται επιστροφή φόρου έως 800  ευρώ για όσους συντηρούν συζύγους άνεργους ή με εισόδημα  κάτω από 3.000 ευρώ ετησίως και επιστροφή φόρου έως 1.220 ευρώ για όσους έχουν παιδιά.

Στο Βέλγιο, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 7.130 ευρώ, είναι, όμως, υψηλότερο για όσους χαρακτηρίζονται χαμηλόμισθοι. Σε αυτό προστίθενται επιπλέον έκπτωση φόρου έως 400 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και κάθε άλλο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

 

Μόνον για τις οικογένειες ισχύει έκπτωση φόρου στην Βουλγαρία!

 

Στην Ολλανδία, δεν υπάρχει αφορολόγητο, ωστόσο δίνεται επιστροφή φόρου 2.242  ευρώ στους χαμηλόμισθους. Επίσης, επιστρέφονται 1.187 ευρώ για όσους  συντηρούν ηλικιωμένους (ποσό που μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα του φορολογούμενου)

Στην Σουηδία, προβλέπεται έκπτωση φόρου από 1.400 ευρώ έως 3.620 ευρώ. Το ποσό  αυξάνεται για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Στην Νορβηγία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 5.814 ευρώ για τους άγαμους και αυξάνεται στα 8,610 για τους έγγαμους.

Στην Βουλγαρία, έκπτωση φόρου έχουν μόνον οι οικογένειες. Ανέρχεται σε 102 ευρώ για κάθε παιδί, με μέγιστο τα 306 ευρώ.

Στην Κροατία, το αφορολόγητο ξεκινάει από τα 4.169 ευρώ. Σε αυτό προστίθενται 2.088  ευρώ για το πρώτο παιδί.

Στην Τσεχία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 919 ευρώ. Σε αυτό προστίθενται εκπτώσεις  φόρου ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος των εισοδημάτων.

Στην Δανία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 4.437 ευρώ (5.916 ευρώ για τους ανήλικους).  Ωστόσο,όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως αποδοχών, πρέπει να πληρώνουν εισφορά 8% για «την αγορά εργασίας».

 

Ελάχιστη έκπτωση φόρου ισχύει και στην Ρουμανία!

 

Στην Εσθονία το αφορολόγητο βρίσκεται στα 2.040 ευρώ. Το ποσό αυξάνεται, αν η οικογένεια έχει παιδιά ή συντηρεί ηλικιωμένους.

Στην Λετονία,το αφορολόγητο κυμαίνεται μεταξύ 900 ευρώ και 1.200 ευρώ και φθάνει στα 2.100 ευρώ όταν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη.

Στην Λιθουανία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 3.480 ευρώ.

Στην Μάλτα, το αφορολόγητο για τους άγαμους βρίσκεται στα 9.100 ευρώ και για τις οικογενειακές  δηλώσεις στα 12.700 ευρώ.

Στην Πολωνία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 712 ευρώ.

Στην Ρουμανία,προβλέπεται έκπτωση φόρου 66 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα έως 330 ευρώ. Η έκπτωση φόρου μειώνεται, όσο αυξάνεται το εισόδημα.

Στην Σλοβακία, προβλέπεται έκπτωση φόρου 3.803 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα.

Τέλος, στην Σλοβενία, η έκπτωση φόρου των 3.302 ευρώ αυξάνεται για τους χαμηλόμισθους,  όσους έχουν παιδιά ή άλλα εξαρτώμενα μέλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ