Το φετινό φεστιβάλ κλασικής μουσικής Young Euro Classic στο Βερολίνο είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα. Η «Ορχήστρα Ελλάδα-Γερμανία» παρουσιάζει έργα των Μπετόβεν, Γκλουκ, Σκαλκώτα και Θεοδωράκη.Για πάρα πολλούς, νεολαία και κλασική μουσική δε συμβαδίζουν. Στο Βερολίνο κάθε καλοκαίρι αποδεικνύεται το αντίθετο. Εδώ και 20 χρόνια μουσικοί μεταξύ 18 και 28 ετών απ΄ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο φεστιβάλ κλασικής μουσικής Young Euro Classic. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τις συναυλίες 25.000 άτομα, οι αίθουσες είναι γεμάτες. Φέτος οι 19 ορχήστρες προέρχονται από τη Δημοκρατία του Ταταρστάν της Ρωσίας, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Τουρκία και αλλού. Στο επίκεντρο κάθε χρόνο βρίσκεται μια χώρα. Στο φετινό φεστιβάλ που θα διαρκέσει από τις 19 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου αυτή η χώρα θα είναι η Ελλάδα.

Γιατί η Ελλάδα;

Την πρωτοβουλία για αυτή την επιλογή είχε αναλάβει ο πρόεδρος του Young Euro Classic, ο πρώην γενικός διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Deutschlandfunk, Βίλλυ Στόιλ: «Πέντε χρόνια ανταποκριτής για το δημόσιο ραδιόφωνο στην Ελλάδα. Την έχω βάλει βαθιά μέσα στην καρδιά μου. Υπέφερα πολύ τα τελευταία χρόνια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η χώρα από τις εφημερίδες και την πολιτική. Είπα λοιπόν στους συναδέλφους μου στο προεδρείο ότι στην επέτειο των 20 χρόνων θα ήθελα την Ελλάδα στο επίκεντρο του φεστιβάλ. Το καταφέραμε.»

Ειδικά για το φεστιβάλ συγκροτήθηκε η «Ορχήστρα Ελλάδα-Γερμανία», η οποία αποτελείται από την Underground Youth Orchestra της Αθήνας και την Ορχήστρα Δωματίου Γιούλιους Στερν της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Η συνεργασία τους ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο. Μέλος της βερολινέζικης ορχήστρας είναι ο ελληνογερμανός τσελίστας Αλέξανδρος Βόλχαϊμ: «Τον περασμένο Μάρτιο εμείς είχαμε πάει στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο μας επισκέφτηκαν οι συνάδελφοί μας στο Βερολίνο. Στην Αθήνα η κοινή συναυλία μας είχε μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 και στο Βερολίνο εμφανιστήκαμε στην αίθουσα συναυλιών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (UdK) με κομμάτια του Μπετόβεν, του Θεοδωράκη αλλά και του νεαρού συνθέτη κλασικής μουσικής Λευτέρη Βενιάδη.»

Αφιέρωμα στην ελληνική μυθολογία

Το ρεπερτόριο της ελληνογερμανικής ορχήστρας νέων συμπεριλαμβάνει έργα γερμανών και ελλήνων συνθετών. Υπεύθυνος για την επιλογή είναι ο καθηγητής μουσικής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Young Euro Classic Ντίντερ Ρέξροντ. Όπως εξηγεί «το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική μυθολογία η οποία, όπως γνωρίζουμε, διαδραματίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο στον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Ξεκινάμε με την εισαγωγή από το μπαλέτο ‘Τα πλάσματα του Προμηθέα’ του Μπετόβεν. Ακολουθεί ο γερμανός συνθέτης Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ. Όλες οι όπερες του έχουν ως θέμα την αρχαία ελληνική μυθολογία. Θα παρουσιάσουμε μια σκηνή από την όπερα του ‘Ορφέας και Ευρυδίκη’.»

Ακολουθεί ξανά ένα κομμάτι από τον Μπετόβεν, η Χορωδιακή Φαντασία, και ένα του Νίκου Σκαλκώτα. Τέλος, η ελληνογερμανική ορχήστρα νέων θα παίξει και ένα έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Σύμφωνα με τον φλαουτίστα και σολίστα της ορχήστρας Στάθη Καραπάνο, «θα παρουσιάσουμε την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου Σουίτα και Φλάουτο πάνω σε θέμα του Αλέξη Ζορμπά. Πρόκειται για ένα έργο που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή από τον Αχιλλέα Βάστορ και τον Μίκη Θεοδωράκη. Δεν είναι ακόμη έτοιμο.» Και αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια του πρεμιέρα θα γίνει στις 27 Ιουλίου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ