Έλληνες και Γερμανοί στηρίζουν το θεσμό του συνεδρίου φιλοσοφίας στη Σαμοθράκη

Οι Δήμαρχοι Χόχενσταιν και Σαμοθράκης συνεργάζονται υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Η διαχείριση αποβλήτων, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η βιόσφαιρα, ο τουρισμός, το μάρκετινγκ αλλά και η φιλοσοφία και ο πολιτισμός βρέθηκαν στην ατζέντα της επίσκεψης του Δημάρχου Χόχενσταιν, ΓιόχενΤσέλλερ και του τέως Δημάρχου Γκράφενμπεργκ, Χόλγκερ Ντέμπεκ στη Σαμοθράκη.

Τους Γερμανούς αξιωματούχους της τοπικής αυτιδιοίκησης είχε προσκαλέσει στο νησί ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας, ο οποίος θα ανταποδώσει την επίσκεψη τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Γερμανία.

Τους κκ Τσέλλερ και Ντέμπεκ υποδέχθηκε η ειδική σύμβουλοςτου Δημάρχου Θάσου, Μαρία Παπαθανασίου στην Κεραμωτή και ακολούθησε συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο με τον Αθανάσιο Βίτσα, και τον Αντιδήμαρχο Σαμοθράκης, Χρήστο Πρόξενο,  καθώς και εκπροσώπους του τοπικού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων (ΔΙΑΑΜΑΘ / ΠΑΜΘ).

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων για τη Σαμοθράκη καθώς και η προοπτική εγκατάστασης δυο ανεμογεννητριών στο άμεσο μέλλον, δυο θέματα στα οποία γίνεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ γερμανικών και ελληνικών δήμων. Ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους των επαγγελματιών του νησιού.

Παρουσία του Δημάρχου Σαμοθράκης, Αθανάσιου Βίτσα,του Προέδρου της Επιτροπής Τοπικής Οικονομίας, Χρήστου Βογιατζή,και της εκπροσώπου του Φορέα »Βιώσιμη Σαμοθράκη» (Τοπικός Σύλλογος για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της Σαμοθράκης), Carlota Maranon Marquina συζητήθηκε η συνέχιση του Φιλοσοφικού Συνεδρίου στη Σαμοθράκη, ο φάκελος της υψηφιότηταςτου Πάρκου Βιόσφαιρας στην ΟΥΝΕΣΚΟ και η ανάπτυξη μονοπατιών πολιτισμού στο νησί.

Στα πλαίσια αυτά οι δυο Γερμανοί προσκεκλημένοι δέχθηκαν τιμητική πρόσκληση της οικογένειας Έκκερχαρντ και Ρούθ Άουθ για το Φιλοσοφικό Συνέδριο. Η συνέχιση και ενίσχυση του θεσμού του ετήσιου Φιλοσοφικού Συνεδρίου στη Σαμοθράκη συζητήθηκε εκτενώς, ενώ η γερμανική πλευρά ενίσχυσε την υποστήριξή της προς αυτή την κατεύθυνση και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Οι Γερμανοί Δήμαρχοι Τσέλλερ και Ντέμπεκ και ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ, παρευρέθησαν στο πνευματικό κέντρο της Χώρας, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εισαγωγή στην έκθεση των σκίτσων της Martin Maria Strohmayers (Tübingen) από τον καθηγητή Dietmar Koch και να επισκεφθούν το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Ακολούθησε δημόσια διάλεξη της Joana Günther (Tübingen) και φιλοσοφικές σκέψεις στο πολιτιστικό κέντρο της Χώρας Σαμοθράκης.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)