Η καταγωγή του π. Αποστόλου Μαλαμούση είναι από το Μούρεσι Πηλίου και από το 1972 ζει και εργάζεται ως κληρικός στη Γερμανία. Είναι γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων διαφορετικής εθνικής και θρησκευτικής προέλευσης αλλά και εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της τρομοκρατίας. Το 2016 η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος τίμησε τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση με το ανώτατο παράσημο, “Tο Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος”.

Ο  π. Απόστολος Μαλαμούσης, είναι Αρχιερατικός Επιτετραμμένος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

 Η συνέντευξη

-Τι σηματοδοτεί το 2018 για τους Έλληνες της Γερμανίας;

«Εφέτος (2018) η παρουσία, ζωή και δράση  των Ελλήνων στη Γερμανία σηματοδοτείται με ένα ιστορικό ιωβηλαίο. Μπροστά από 190 χρόνια ο τότε μεγάλος φιλέλληνας βασιλέας της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄ παρεχώρησε, τον Σεπτέμβριο 1828 με βασιλικό διάταγμα, την ιστορική Σαλβάτορκιρχε Μονάχου στους Έλληνες ορθοδόξους για να τελούν εκεί τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Από την εποχή εκείνη αρχίζει για την νεώτερη Ελλάδα μια μακροχρόνια αγαστή συνεργασία Ελλάδος, Βαυαρίας και Γερμανίας με εκατέρωθεν δημιουργικές αλληλοεπιδράσεις κυρίως πολιτιστικές που μέχρι σήμερα κοσμούν πόλεις της Βαυαρίας και της Ελλάδας. Η μεγαλοπρεπής παρουσία ελληνικής τέχνης και ιστορίας στο Μόναχο, καθιέρωσαν την πόλη αυτή ως την „Αθήνα του Ίζαρ“. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο ένας εκ των δύο επισήμων οδικών αρτηριών στο κέντρο του Μονάχου οδηγεί στα Προπύλαια, όπου εξιστορείται, από το 1862, σε μεγάλες ανάγλυφες παραστάσεις η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του νέου κράτους της Ελάδας».

-Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στους μετανάστες που έρχονται σήμερα στη Γερμανία, σε σχέση με αυτούς που ερχόταν πριν δεκαετίες;

«Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες που ήλθαν στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960 είχαν ως πρώτο σταθμό το Μόναχο, από όπου και προωθήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, ανάλογα με τα συμβόλαια εργασίας που είχαν ήδη υπογράψει στην Ελλάδα. Ειναι οδυνηρές οι περιγραφές των συμπατριωτών μας από τη ολιγοήμερη παραμονή τους σε ένα υπόγειο καταφύγιο στη Γραμμή 11 του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Μονάχου, που δεν είχε φως ημέρας και η όλη δομή της υποδοχής ήταν απογοητευτική και τραυματική. Οι πρώτες επαφές όσων παρέμειναν στη πόλη του Μονάχου ήταν στην εκκλησία της Σαλβάτορκιρχε, όπου εκεί εύρισκαν ψυχική παρηγοριά και κοινωνική στήριξη από τους άλλους συμπατριώτες μας. Επίσης και οι άλλες εκκλησίες, η ρωμαιοκαθολική και η ευαγγελική αγκάλιασαν τους συμπατριώτες μας και δημιούργησαν κατάλληλες συμβουλευτικές δομές με έλληνες κοινωνικούς λειτουργούς».

-Ποια είναι η σημερινή εικόνα;

«Με την παρέλευση των ετών οι Έλληνες του Μονάχου, περήφανοι για τις πολιτιστικές τους ρίζες και τις παναθρώπινες αιώνιες αξίες του Έθνους μας, προβάλλουν και καλλιεργούν με κάθε μέσο και τρόπο τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από το τραγούδι, την τέχνη, το κέντημα, τη μαγειρική, τον παραδοσιακό χορό, τη ζωγραφική, την λογοτεχνία, την ποίηση, τη βυζαντινή μουσική και αγιογράφηση κ.λ.π με πολλαπλές ελληνικές και ελληνοβαυαρικές εκδηλώσεις, εκκλησιαστικές, κοινωνικές και πολιτιστικές. Ένεκα της πολύτιμης πολιτιστικής τους συνεισφοράς στη βαυαρική κοινωνία, θεωρούνται από τις βαυαρικές Αρχές οι Έλληνες ως πρότυπο ενσωμάτωσης και παράδειγμα προς μίμηση και από τις άλλες εθνικότητες των μεταναστών. Την ίδια αξιοθαύμαστη πολιτιστική προσφορά επέδειξαν οι Έλληνες σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας και τυγχάνουν της γενικής αναγνώρισης και επιβράβευσης από τη γερμανική κοινωνία».

-Ποιο ρόλο διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία με την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας;

«Κύριο ρόλο στη ζωή των Ελλήνων της Γερμανίας διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία με την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας. Με την ανύστακτη και σοφή πηδαλιουχία του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου και την θυσιαστική διακονία των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων και των κληρικών της Μητρόπολης, κτίστηκαν σε όλες τις μεγάλες γερμανικές πόλεις ιεροί ναοί και ενοριακά πολιτιστικά κέντρα, „Μικρές Πατρίδες“ όπως τις χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος και όπου στεγάζονται οι πολυποίκιλες δραστηριότητες των ορθοδόξων Ελλήνων της Γερμανίας.  Επίσης στο ανώτατο πολιτειακό, πολιτικό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Γερμανικής Πολιτείας η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας κατέχει ιδιαίτερη θέση και προωθεί δεόντως τα θέματα των Ελλήνων της Γερμανίας, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα.

Οι νέοι Έλληνες μετανάστες που ήλθαν προ ολίγων ετών στη Γερμανία, με αφορμή την ελληνική οικονομική κρίση, βρήκαν στις δομές της εκκλησίας, στις ενορίες και τα πολιτιστικά κέντρα, αμέριστη συμπαράσταση με δωρεάν παροχή θρησκευτικών, κοινωνικών, ιατρικών, συνταξιοδοτικών, ψυχολογικών και πάσης φύσεως άλλων συμβουλών και πολυποίκιλη στήριξη στις προσπάθειές τους να „ανοίξουν“ νέα σελίδα στην  επαγγελματική  και οικογενειακή τους ζωή. Η οικονομική κρίση της Ελλάδος και τα αρνητικά δημοσιεύματα δεν επηρέασαν άμεσα τον ελληνισμό της Γερμανίας, λόγω της  μακρόχρονης αρμονικής και δημιουργικής συμβίωσης Ελλήνων και Γερμανών. Μερικά προφορικά πικρόχολα σχόλια μεμονωμένων ατόμων αντιμετωπίστηκαν με σοφία και επιδεξιότητα από τους συμπατριώτες μας.  Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε ερωτήσεις γερμανών δημοσιογράφων πως βλέπουν οι Έλληνες της Γερμανίας την οικονομική κρίση και τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, οι ερωτηθέντες απάντησαν με πνεύμα γεφύρωσης λαών και πολιτισμών, αλληλοκατανόησης και ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

-Μπορούν  Οι Έλληνες της Ελλάδας να είναι υπερήφανοι για τους Έλληνες της Γερμανίας και της Διασποράς γενικότερα;

«Σήμερα ο  ελληνισμός της Γερμανίας με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας του στις ανώτατες Σχολές των Πανεπιστημίων και των Πολυτεχνείων, στον ιατρικό τομέα, στην έρευνα, στις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα πολιτειακά και δημοτικά Συμβούλια, στις τέχνες, στο θέατρο, στην ποίηση, στη ζωγραφική, στη γαστρονομία, και σ΄όλες τις άλλες μορφές της ζωής, αποτελεί ζωτικό ιστό της γερμανικής κοινωνίας και ένα ακόμη σταθερό πυλώνα του ευρωπαικού οικοδομήματος. Οι Έλληνες της Ελλάδας μπορούν να είναι υπερήφανοι για τους Έλληνες της Γερμανίας και της Διασποράς γενικότερα».

ΑΑΖ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ