Αγαπητοί φίλοι!

Σε μία ιδιαιτερα φιλική, αβίαστη και παράλληλα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας, η παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού και διακεκριμένου ομογενούς ερευνητή ζητημάτων της ελληνικής διασποράς στη Ρωσία και την Ε.Σ.Σ.Δ. Ιβάν Ντζουχά «Έλληνες της Μαριούπολης, της Τσάλκας, του Πόντου…».

Ο Ιβάν Ντζουχά είναι ευρύτερα γνωστός στο ομογενειακό και φιλελληνικό κοινό της Ρωσίας για για την πολυετή μελέτη του, συλλογή, αποκωδικοποίηση και ανάδειξη ογκωδέστατου αρχειακού υλικού για τους Έλληνες-θύματα των εκτοπίσεων και εκκαθαρίσεων της σταλινικής περιόδου.mosxa1

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει τα εξής έπτα βιβλία της σειράς «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο» (www.greek-martirolog.ru): «Ελληνική Επιχείρηση», «Τα ειδικά τάγματα κατευθύνονται προς Ανατολάς», «Γράφω με δικά μου λόγια…», «Πίσω ορθωνόταν ο Παρθενώνας, μπροστά απλωνόταν η Μαγκαντάνη», «Έτσι συνέβη, είμαι μάρτυρας», «Έτσι συνέβη, είμαι μάρτυρας…» (Αναμνήσεις των εκτοπισθέντων και των συγγενικών τους προσώπων). «Πώς αυτό συνέβη στο Κουμπάν», «Βιβλίο μνήμης των Ελλήνων».

Το 2015 στη Γερμανία, σε συνεργασία με Γερμανούς ιστορικούς, δημοσιεύθηκε το βιβλίο “Ελληνική επιχείρηση». Το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο συγγραφέα Ιβάν Ντζουχά αναφέρθηκε στα κίνητρα, που τον ώθησαν στην παρούσα μελέτη-συγγραφή, στην κατηγοριοποίηση της ελληνικής ομογένειας της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. (νυν Κ.Α.Κ.), στα βασικότερα συμπεράσματα και παρατηρήσεις του ως προς τις καταβολές αυτής της ομογένειας, τις διαδικασίες διαμόρφωσης και ανάπτυξής της, ενσωμάτωσής της, ταυτοποίησης και συνείδησής της. Ο ίδιος προέβη, επίσης, σε ενημέρωση ως προς τα άμεσα σχέδιά του και ερευνητικά-συγγρφικά ενδιαφέροντά του.

Ακολούθησε έντονη και ενδιαφέρουσε συζήτηση με τη συμμετοχή Ελλήνων και Φιλελλήνων της Μόσχας.Ο συγγραφέας και το κοινό συνέχισαν τη συζήτηση και μετά το πέρας της εκδήλωσης, στην είσοδο του φιλόξενου Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας.

To συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί αποκύημα πολυετούς μελέτης και κριτικής παρατήρησης της ελληνικής ομογένειας στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ιδίως στις περιοχές συμπαγούς της εγκατάστασης και διαβίωσης (Νότια Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν). Παρατίθεται ανάλυση των ιστορικών περιπετειών και συγκυριών, της πορείας τους ανά το χρόνο, που οδήγησαν τις διάφορες ελληνικές κοινότητας στην έντονη μεταξύ τους διαφοροποίηση ως προς τη γλώσσα, τις πολιτισμικές αναφορές και νοοτροπίες.

Παράλληλα ο συγγραφέας καταθέτει προτάσεις για τη σύγκλιση των ελληνικών κοινοτήτων στα βάση της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, της άρσης του χάσματος, διατηρώντας, ταυτόχρονα, τις μοναδικές και ξέχωρες ιδιαιτερότητες του λαϊκού πολιτισμού – χαρακτηριστικές για κάθε μία από αυτές.

Με εκτίμηση

Δώρα Γιαννίτση,

διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ