«Δεν είναι απλά ένα Πανεπιστήμιο με έδρα ελληνικών σπουδών. Είναι μία ομάδα νέων ανθρώπων, Ελληνόπουλα, που με την καθοδήγηση του επικεφαλής Δρ. Ανδρέα Γερολυμάτου και με την χορηγία το Ιδρύματος Νιάρχου, κάνουν θαύματα για τη διατήρηση, την εκμάθηση και την όσο γίνεται μεγαλύτερη διασπορά της ελληνικής γλώσσας, με ένα πρωτοποριακό και ευφυές online διαδικτυακό σύστημα σε δεκάδες χώρες του κόσμου».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ μετά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Φρέιζερ του Βανκούβερ, όπου ενημερώθηκε για τα προγράμματα των Ελληνικών Σπουδών, αλλά κυρίως για τις διαδικτυακές καινοτομίες, με εφαρμογές ακόμα και για κινητά τηλέφωνα και tablets, που αναδεικνύουν μέχρι και τα σπουδαιότερα μουσεία που έχει η Ελλάδα. Μία εφαρμογή – διαφήμιση για τον πολιτισμό αλλά και τον τουρισμό τη Ελλάδας.

«Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης το ίδρυμα Νιάρχου που έχει αγκαλιάσει αυτήν την ομογενειακή προσπάθεια του Πανεπιστημίου Φρέιζερ και με την επιστροφή μου θα ενημερώσω και τους τρείς συναρμόδιους Υπουργούς Παιδείας, Πολιτισμού και Ψηφιακής Πολιτικής, όπως και θα συντάξω ειδικό Σημείωμα για την ενημέρωση του Υπουργού Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Τέρενς Κουίκ παρέστη και στην επίσημη Δοξολογία ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Βανκούβερ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπως και στην εκδήλωση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή και των τριών Κοινοτήτων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Στον Χαιρετισμό που απηύθυνε στα εκατοντάδες μέλη της Ομογένειας, ο ΥΦΥΠΕΞ υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας των Ελλήνων στην εξέγερσή τους κατά του τουρκικού ζυγού, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα ποτέ δεν έκανε επιθετικούς αγώνες. Ποτέ δεν καταφέρθηκε εναντίον άλλης χώρας. Αλλά πάντοτε σήκωσε το ανάστημά της και πάλεψε για την ελευθερία της και υπερασπίστηκε τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα, έναντι εκείνων που την επιβουλεύτηκαν χωρίς να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Και αυτό ειναι ένα μήνυμα που στέλνουμε κυρίως στους νευρικούς και προκλητικούς, τον τελευταίο καιρό, γείτονες μας.

Η Ελλάδα ποτέ δεν έχασε. Απεναντίας πάντοτε βγήκε νικήτρια με τη σύμπνοια και τη λογική της ενότητας.

Μία σύμπνοια και μία ενότητα η οποία είναι επιβεβλημένη και σήμερα μπροστά στον τελικό στόχο για τον τερματισμό της κρίσης στην Πατρίδα μας και την πορεία της στους δρόμους της ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, θέλω να διαβεβαιώσω τις Ελληνίδες και του Έλληνες της Ομογένειας, ότι η Ελλάδα μένει πάντοτε προσηλωμένη στις αξιακές αρχές των «Εθνών, Κρατών της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας» που αποτέλεσαν τη βάση πριν από 60 χρόνια, της ίδρυσης της τότε ΕΟΚ και σήμερα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επίσης μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα απορρίπτει τις πολιτικές κάποιων που θέλουν να είναι οι επικυρίαρχοι της Ευρώπης, συνοδοιπόροι της ψυχρής λογικής των τραπεζιτών και εν γένει των αριθμών, χωρίς να υπολογίζουν τον παράγοντα άνθρωπο».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναχώρησε ήδη για το Μόντρεαλ, όπου την Κυριακή 26 Μαρτίου, η εκεί Κοινότητα θα γιορτάσει την Εθνική γιορτή με Δοξολογία και μεγάλη Παρέλαση, στην οποία τελετάρχης θα είναι ο Πρωθυπουργός του Καναδά κ. Τζάστιν Τρυντώ.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί και συνάντηση του Καναδού Πρωθυπουργού με τον Έλληνα Υφυπουργό.

Το «ελληνικό σπίτι» στο Τορόντο του Καναδά

Το «ελληνικό σπίτι»,  έτσι όπως λέγεται το ομογενειακό Γηροκομείο στο Τορόντο του Καναδά, επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, δεύτερη μέρα της περιοδείας του στον Καναδά για συναντήσεις με την ομογένεια και για διμερείς επαφές.

«Όταν είχα επισκεφθεί αυτό το Γηροκομείο πριν από μερικά χρόνια ως δημοσιογράφος, το είχα αποκαλέσει «ξενοδοχείο 5 αστέρων». Είναι ίσως το εκπληκτικότερο Γηροκομείο το οποίο μπορεί να έχει ο Ελληνισμός οπουδήποτε στον πλανήτη μας.

Ένας οίκος ευγηρίας που τον στηρίζει η Πολιτειακή κυβέρνηση του Οντάριο, καθώς ανταποκρίνεται στις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές», δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ, ο οποίος λίγο αργότερα σε συγκέντρωση ομογενών που πραγματοποίησε η ελληνική Κοινότητα, έστειλε και το εξής μήνυμα:

«Ο Ελληνισμός της Διασποράς οπουδήποτε και αν βρίσκεται, με τα έργα του, με τις δράσεις του και με την επιχειρηματική του δεινότητα, αποτελεί τον καλύτερο πρέσβη της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι ευγνώμων στις ελληνίδες και τους Έλληνες του Καναδά, καθώς έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ίδρυση αυτού του κράτους, που φέτος γιορτάζει τα 150 χρόνια του, αλλά και στις σημερινές σημαντικές προσπάθειες που γίνονται στα πλαίσια μιας σχεδιαζόμενης θεαματικής ανάπτυξης της καναδικής οικονομίας η οποία μέχρι τώρα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.

Θέλω να τονίσω με έμφαση, ότι το δόγμα της Ελλάδας έναντι των ομογενών αλλάζει ριζικά.

Δεν είναι δυνατόν με τις δημοκρατικές αρχές που μας διέπουν, να είμαστε εμείς εκείνοι που θα δίνουμε εντολές και μάλιστα δια νόμου, για το πώς θα πρέπει να οργανώνεται και να δρα ο Ελληνισμός σε κάθε ήπειρο και σε κάθε χώρα.

Και αυτό θα διέπει και τη φιλοσοφία του ΣΑΕ, το οποίο είναι μία συνταγματική επιταγή, και το οποίο θα πρέπει να κάνει μία επανεκκίνηση, αλλά αυτό-οργανούμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο και προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως μία τεράστια δεξαμενή σκέψης, έτσι ώστε οι ομογενείς να είναι εκείνοι οι οποίοι στα σημαντικά θέματα που τους αφορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για λύσεις, προς την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναβιώσει εκείνο το ΣΑΕ που εξέφραζε μόνο το 4% του Ελληνισμού και στο οποίο είχαν εμπλακεί τα κόμματα, διχάζοντας και ταλαιπωρώντας, και τον οποίο Ελληνισμό η κάθε κυβέρνηση προσπαθούσε να χειραγωγεί για τους δικούς της προφανείς λόγους».

Το προηγούμενο βράδυ, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ελληνική Κοινότητα της Οτάβα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στα θέματα που αφορούν τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας, τόσο στα σχολεία όσο και στα καναδικά Πανεπιστήμια.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εδώ στον Καναδά, όχι μόνο οι Κοινότητες, όχι μόνο η Εκκλησία, αλλά και η οικογένειες των ομογενών φροντίζουν να κρατούν την ελληνική γλώσσα ζωντανή με θεαματικά αποτελέσματα και βεβαίως και με την υποστήριξη της ελληνικής Πολιτείας, με τους εδώ αποσπασμένους καθηγητές.

Η ελληνική γλώσσα είναι μέσα στις πέντε δημοφιλέστερες για εκμάθηση του εκπαιδευτικού συστήματος του Καναδά, όλων των επιπέδων».

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ