Aποστολή εκπροσώπων ελληνικών ιαματικών πόλεων σε λουτροπόλεις της Βαυαρίας υπό την αιγίδα της ΕλληνογερμανικήςΣυνέλευσης (ΕΓΣ).

Πετυχημένα παραδείγματα ιαματικού τουρισμού στη Γερμανία είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά εκπρόσωποι από τοΣύνδεσμο Δήμων με Ιαματικές Πηγές Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) σε αποστολήπου οργανώθηκε γι’αυτόν τον σκοπό στη Βαυαρία από την ΕλληνογερμανικήΣυνέλευση. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν την ευκαιρίανα παρακολουθήσουν και τις εργασίες της 9ης Συνδιάσκεψης τηςΕλληνογερμανικήςΣυνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Έρντινγκ της Γερμανίας.

Η Γερμανία είναι από τις χώρες που διαθέτουν μακραίωνη παράδοση στην ανάπτυξη των ιαματικών λουτρών και κέντρων θεραπείας και ανάπαυσης έχονταςκορυφαίαθέση παγκοσμίως στον συγκεκριμένο τομέα. Μεταλλικές πηγές, θερμοπηγές, καταπραϋντικό κλίμα,αναζωογονητικό θαλασσινό νερό και ιαματικά κοιτάσματα, είναι διάσπαρτα στη Γερμανία και στην περιοχή της Βαυαρίας και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα, όλος ο γεωγραφικός χώρος είναι πλούσιος σε ιαματικές πηγές αλλά ακόμα ανεκμετάλλευτος. Ο Ιαματικός τουρισμός θα μπορέσει ν ́ αποτελέσει μια σημαντική πηγή εσόδων για τους Δήμους και η επίσκεψη στην περιοχή της Βαυαρίας αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρίας για τα μέλη της ΣΔΙΠΕ να συζητήσουν με το Σύνδεσμο Λουτροπόλεων της Βαυαρίας, αλλά και με συγκεκριμένους Δήμους που λειτουργούν ιαματικές πηγές για να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους  ν’ αναδείξουν τον τομέα αυτό.

Τα μέλη του Συνδέσμου Δήμων με Ιαματικές Πηγές Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διάφορα μοντέλα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού.Κατά την πρώτη μέρα της αποστολής σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκεμε τον Διευθυντή μάρκετινγκ του Δήμου Έρντινγκ, κύριο Pech, παρουσιάστηκε το μοντέλο των λουτρών της περιοχής που στοχεύει περισσότερο στον τουρισμό αναψυχής και οι έλληνες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία πρώτη γεύση σχετικά με την αξιοποίηση των θερμών πηγών προς όφελος ενός Δήμου. Εν συνεχεία στη δεύτερη συνάντηση στο Έρντινγκπαρουσιάστηκε το παράδειγμα της εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών της περιοχής της Έσσης από το πρώην Δήμαρχο του ΜπαντΒίλτουνγκεν κ. ΦόλκερΤσίμερμαν, όπου αναλύθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μία επένδυση ιαματικού τουρισμού, οι διαδικασίες πιστοποίησης και η αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που δημιούργησαν μία πολύ παραγωγική συζήτηση ανάμεσα στους Έλληνες και Γερμανούς συμμετέχοντες. Στην τελευταία επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο ΜπαντΆιμπλινγκ ο Διευθυντής μάρκετινγκ τηςεταιρίας προώθησης τουρισμού στο ΜπαντΆιμπλινγκ, κύριος Jahn παρουσίασε το μοντέλο που ακολουθείται στην περιοχή που έχει περισσότερο ιατρικό χαρακτήρα για αποκατάσταση και θεραπεία διαφόρων ασθενειών μέσω των ιαματικών νερών. Οι εκπρόσωποι του ΣΔΙΠΕ επισκέφτηκαν  ένα από τα καλύτερα αξιοποιημένα κέντρα ιαματικών λουτρών της περιοχής, το οποίο προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα πρωτοπόρο παράδειγμα αξιοποίησης  των ιαματικά λουτρών  που μπορεί να λειτουργήσει και ως ώθηση για περαιτέρω επενδύσεις.

Με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης μετάτην πρώτη φάσηανταλλαγής εμπειριών και γνωριμίας με αντίστοιχους γερμανικούς Δήμους, θαεπιδιωχθεί ενώ σε δεύτερη φάση μια εμβάθυνση της συνεργασίας μεταφέροντας τεχνογνωσία κι ενημέρωση.

Η  Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

 Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ