Υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) προχωρά ο σχεδιασμός.

Αποστολή Γερμανών εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε την Ήπειρο με σκοπό τη συνεργασία με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και Έλληνες ειδικούς για τη δημιουργία Πρότυπης Αγροτικής Σχολής στη Μονή Βελλά στα Ιωάννινα. Τη συνεργασία υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ  τη δράση συντόνισε εκ μέρους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης η υπεύθυνη του Γραφείου Δημάρχων της Βόρειας Ελλάδας, GabrielaScheiner.

Κατά την επίσκεψη των μελών της αποστολής στη Μονή Βελλά, τις εγκαταστάσεις της σχολής και την εκεί αγροτική μονάδα, διαπιστώθηκε μεγάλη βελτίωση των εγκαταστάσεων με σύγχρονες υποδομές και εν μέρει τη χρήση φωτοβολταϊκών στις κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής, ενώ σχεδιάζεται η ανέγερση νέων, ευρύχωρων στάβλων. Οι εγκαταστάσεις του τυροκομείου είναι υπό κατασκευή.  Επίσης, έχουν ανακαινιστεί οι χώροι της υπάρχουσας σχολής, οι οποίοι θα εξοπλιστούν κατάλληλα στην επόμενη φάση των εργασιών.

Την επομένη ακολούθησε η παρουσίαση της αναφοράς της προηγούμενης αποστολής στη Βαυαρία (Scheyern και Μόναχο) από τον JosephAmberger. Η συνάντηση έλαβε χώρα πάλι στη Μονή Βελλά, όπου ο Μητροπολίτης Μάξιμος απηύθυνε καλωσόρισμα και ανέπτυξε τα σχέδια της Μονής Βελλά να γίνει μια Πρότυπη Αγροτική Σχολή, όπου θα υλοποιηθούν προγράμματα διττής εκπαίδευσης.

Ο κύριος Amberger, εμπειρογνώμονας για θέματα διττής εκπαίδευσης στη γεωργία, ανέπτυξε από τη πλευρά του τις πτυχές της ελληνογερμανικής ανταλλαγής τεχνογνωσίας από το παράδειγμα της Γερμανίας με έμφαση στην ανάπτυξη της διττής εκπαίδευσης στη Αγροτική Σχολή της Μονής Βελλά στο μέλλον, με την καθιέρωση θεωρητικής και πρακτικής εξάσκησης.

Ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες για τα επόμενα βήματα και τον σχεδιασμό της εμπλοκής κι άλλων παραγόντων με στόχο τη χρηματοδότηση του έργου.Οι εμπειρογνώμονες από τη Βαυαρία και εκπρόσωποι της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ολοκλήρωσαν τη δράση με ένα γεύμα στη Μονή Βελλά όπου παρευρέθηκε ο  Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος συνομίλησε με τους συμμετέχοντες.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ