Και κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2017 ήταν υψηλότερο κατά 20,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016!
-Οικονομικοί αναλυτές: Η αύξηση αυτή  αποτελεί πηγή ανησυχίας για την ανταγωνιστικότητα και τα έως τώρα κεκτημένα της δημοσιονομικής προσπάθειας, γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη «αλλαγής του παραγωγικού προτύπου με αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών»

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με ανακοίνωση των νεότερων επίσημων οικονομικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας, στα 14,78 δισεκατομμύρια ευρώ έφθασε το εμπορικό έλλειμμα κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους και ήταν υψηλότερο κατά 20,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, όταν το εμπορικό έλλειμμα ήταν 12,28 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμούν ειδικοί οικονομικοί αναλυτές, δείχνει, ότι οι ημέρες της εξισορρόπησης του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών εξατίας της βαθειάς ύφεσης κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, που γκρέμισε τις εισαγωγές, έχουν πια περάσει. Από την άλλη πλευρά, όμως, επισημαίνουν, ότι, όσο ανακάμπτει η οικονομία, αντιμετωπίζει τον  κίνδυνο της στρεβλής ανάπτυξης, που θα βασίζεται ξανά στην κατανάλωση εισαγόμενων αγαθών, όπως συνέβαινε κατά την δεκαετία του 2000!
Και αυτό, επειδή το εμπορικό έλλειμμα επιστρέφει και αποτελεί πηγή ανησυχίας για την ανταγωνιστικότητα και τα έως τώρα κεκτημένα της δημοσιονομικής προσπάθειας. Κατά τους ίδιους αναλυτές, το παρήγορο, που διαπιστώνεται από τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι, ότι εκτός από τις εισαγωγές, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι εξαγωγές μας, χωρίς, ωστόσο,  να μπορούν να συγκριθούν με τις εισαγωγές με όρους όγκου, αφού οι τελευταίες παραμένουν σταθερά πολύ υψηλότερες.

«Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 είχαμε φθάσει σε μια
κατάσταση, που ήταν εκρηκτική, καθώς είχαμε “δίδυμα ελλείμματα”, δηλαδή ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο δημοσιονομικό μας ισοζύγιo»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική
αξία των εισαγωγών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου ήταν 33,4 δισεκατομμύρια ευρώ, και ήταν αυξημένη κατά 17,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ η συνολική αξία των
εξαγωγών ανήλθε σε 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 15,1% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ειδικότερα για τον Αύγουστο, η αξία των εισαγωγών ανήλθε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 14,3% από πέρυσι), ενώ η αξία των εξαγωγών ήταν 2 δισεκατομμύρισ ευρώ (αύξηση 3,5%). Έτσι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Αύγουστο ανήλθε σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 31,1% από τον Αύγουστο του 2016.
O προβληματισμός, που εκφράζουν οι ειδικοί οικονομολόγοι εντοπίζεται στις δυσκολίες του εγχειρήματος για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας με την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, που θα στηρίζονται σε μια παραγωγική οικονομία.
«Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 είχαμε φθάσει σε μια
κατάσταση, που ήταν εκρηκτική. Είχαμε αυτό, που οι
οικονομολόγοι αποκαλούμε “δίδυμα ελλείμματα”, δηλαδή
ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο
δημοσιονομικό μας ισοζύγιo» σημειώνει ο Καθηγητής
Οικονομικών και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Πάνος Τσακλόγλου.

«Για να μπούμε στον ενάρετο δρόμο της ανάπτυξης, απαιτείται διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, με αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών»!

«Ενώ η κρίση εμφανίστηκε σαν κρίση δημοσιονομική, νομίζω ότι στην πραγματικότητα, το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, ήταν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας» προσθέτει ο ίδιος.
«Για να μπούμε στον ενάρετο δρόμο της ανάπτυξης, απαιτείται διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, με αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών» επισημαίνει ο πρώην
Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2009, την χρονιά του μεγάλου εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, εκτός από το έλλειμμα 15,1% στον Προϋπολογισμό η Ελλάδα παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα 11,2%.
Το 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε
πλεόνασμα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (ή 0,7% του ΑΕΠ) για πρώτη φορά από το 1948, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε ετήσια βάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ