Μιλάει σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο τρικαλινός στην καταγωγή καταξιωμένος σκηνοθέτης στη Γερμανία Γιώργος Παπαβασιλείου – Ο ίδιος σημειώνει ότι το μέλλον της Ελλάδος είναι στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Συνέντευξη-παρουσίαση: Αποστόλης Ζώης.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν προ μηνών τα γυρίσματα της ταινίας “Ein Sommer in Griechenland“ («Ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα»), παραγωγής του ZDF (Κρατικό Πρόγραμμα της Γερμανικής τηλεόρασης).  Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στην Ύδρα. Την ταινία σκηνοθετεί ο Τρικαλινός (καταγωγή από το Κεφαλόβρυσο) σκηνοθέτης Γεώργιος Παπαβασιλείου, καταξιωμένος στο χώρο του και με πολλές ταινίες στο ενεργητικό του για διάφορα γνωστά κανάλια της Γερμανικής τηλεόρασης. Στην ταινία συμμετείχαν γνωστοί Γερμανοί και Έλληνες ηθοποιοί (Aglaia Syszkowitz, Αλέξης Γεωργούλης, Ξένια Καλογεροπούλου, Γιώργος Κοτανίδης, Κώστας Σόμμερ, Κατερίνα Μισιχρόνη κ.α.). Το χορευτικό «ΤΡΙΚΚΗ» συμμετείχε στην ταινία με τη χοροδιδάσκαλο και Καθ. Φυσ. Αγωγής  κ. Έφη Ζελεσιάδου ως χορογράφο και χορεύτρια. Σήμερα ο καταξιωμένος καλλιτέχνης μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

“Θα συνεχίσω, φυσικά, να σκηνοθετώ ταινίες, κυρίως γερμανικής παραγωγής. Απώτερος στόχος μου, όμως, είναι η σκηνοθεσία κινηματογραφικών ταινιών διεθνούς παραγωγής. Ένα από τα σχέδιά μου, στο εγγύτερο μέλλον, είναι η παραγωγή μιας επικής κινηματογραφικής ταινίας που αναφέρεται στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, στην οροσειρά της Πίνδου. Ελπίζω η παραγωγή της ταινίας να πραγματοποιηθεί το 2016. Ήδη έχω συνεννοηθεί με γνωστούς ηθοποιούς της Γερμανίας και της Ελλάδας (Beno Fuermann, Αλέξης Γωργούλης και Κώστας Σόμμερ) για τη συμμετοχή τους”.papavasileiou1

-Μπορείτε να αναφερθείτε στην ταινία “Ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα”, την οποία έχετε σκηνοθετήσει; Εκτός από τη συμμετοχή και ελλήνων ηθοποιών, πληροφορηθήκαμε ότι πήρε μέρος και τρικαλινό χορευτικό συγκρότημα…

“Η ταινία “Ένα Καλοκαίρι στην Ελλάδα” είναι μια ρομαντική κωμωδία. Το σενάριο περιέχει δραματικά, αλλά και χιουμοριστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, η ταινία αρχίζει με την κλοπή, στην Αθήνα, ενός καινούριου, πανάκριβου τουριστικού λεωφορείου. Το λεωφορείο ανήκει στην όμορφη, πρόσφατα διαζευγμένη, γερμανίδα επιχειρηματία Ρίκε (Aglaia Syszkowizc). Η ασφάλειά της, όμως, δεν αναλαμβάνει την αποζημίωσή της, διότι το λεωφορείο ήταν παρκαρισμένο σε μη φυλασσόμενο πάρκινγκ. Απελπισμένη η Ρίκε βγαίνει απρόσεκτα στο δρόμο και παραλίγο να παρασυρθεί από διερχόμενο φορτηγό. Τη σώζει, όμως, τελευταία στιγμή ο γοητευτικός ταξιτζής Γιάννης (Αλέξης Γεωργούλης). Η Ρίκε τον ερωτεύεται αμέσως. Ο Γιάννης της προτείνει το εξής: Αυτός θα παραποιήσει τα έγγραφα του φυλασσόμενου πάρκινγκ, ενώ αυτή θα του δώσει 6000.- Ευρώ, για να χρηματοδοτήσει την εγχείρηση καρδιάς της μητέρας του.  Όμως, αμέσως μετά ο Γιάννης εξαφανίζεται, με τα χρήματά της. Παραπλανήθηκε η Ρίκε από κάποιον δόλιο Έλληνα, ο οποίος δεν ήθελε τίποτα άλλο παρά τα χρήματά της; Ή η μητέρα του Γιάννη ήταν πραγματικά άρρωστη και τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά για την εγχείρησή της;

Η Ρίκε διαπιστώνει, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του Γιάννη, ότι της έχει αποκρύψει και άλλα μυστικά. Δεν είναι μόνο ταξιτζής, αλλά και γιατρός. Επίσης, φαίνεται να είναι και παντρεμένος. Τελικά, στην Ύδρα ανακαλύπτει την αλήθεια. Θα καταφέρει, όμως, να κερδίσει την αγάπη του Γιάννη; Τους ρόλους της ταινίας υποδύονται μεγάλοι γερμανοί, αλλά και καταξιωμένοι έλληνες ηθοποιοί όπως Αλέξης Γεωργούλης, Κώστας Σόμμερ, Γιώργος Κοτανίδης, Γιώργος Κοψίδας, Ξένια Καλογεροπούλου, Μαρία Ανδουλινάκη, Κατερίνα Μισιχρόνη κ.α.

Τέλος, επειδή στην ταινία υπήρχαν και σκηνές με χορό, χρειαστήκαμε, για τους ηθοποιούς, μια πολύ καλή δασκάλα και χορογράφο. Αυτές τις προϋποθέσεις πληροί η Ευσταθία Ζελεσιάδου, Καθ. Φυσ. Αγωγής με Ειδικότητα στο χορό. Στη δεκαετία του ‘90 δίδασκε σε χορευτικά της Θεσσαλονίκης, ενώ τα τελευταία 18 χρόνια διδάσκει στο χορευτικό «ΤΡΙΚΚΗ» των Τρικάλων. Ο ηθοποιοί ήταν ενθουσιασμένοι με τη δουλειά της και, έτσι, οι σκηνές του χορού είναι επιτυχημένες”.

-Είστε καταξιωμένος στο χώρο σας με πολλές ταινίες στο ενεργητικό σας σε γνωστά τηλεοπτικά κανάλια της Γερμανίας. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι κάτι τέτοιο;

“Ανήκω στους πλέον γνωστούς σκηνοθέτες της Γερμανίας. Μετά το τέλος των σπουδών μου, το 1998, μέχρι σήμερα έχω σκηνοθετήσει περίπου 30 τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ταινίες. Αρχικά σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου «Επικοινωνιακές Επιστήμες» και μετά συνέχισα τις σπουδές μου στην «Ακαδημία Φιλμ» του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, όπου εξειδικεύτηκα στη «Σκηνοθεσία Ταινιών». Όπως όλα στη ζωή έτσι και στο επάγγελμα, η επιτυχία σχετίζεται με τη σκληρή δουλειά, την πειθαρχία, το ταλέντο, αλλά και με λίγη τύχη. Πρέπει δε να επισημάνω ότι στη Γερμανία η κακώς νοούμενη ελληνική λέξη «μέσον» δεν παίζει ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι η ικανότητες του ατόμου”.

-Επισκέπτεστε συχνά τα Τρίκαλα; Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια;

“Έρχομαι συχνά και με μεγάλη ευχαρίστηση στην όμορφη πόλη των Τρικάλων. Με την οικογένειά μου επισκέπτομαι τους γονείς μου οι οποίοι μένουν στο Κεφαλόβρυσο. Από το χωριό έφυγα όταν ήμουν 4 χρονών. Επομένως, οι αναμνήσεις απ’ αυτή τη χρονική περίοδο της ζωής μου είναι, σχεδόν, ανύπαρκτες. Τα βιώματα, όμως, της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας από τις επισκέψεις μου στο χωριό, στα Τρίκαλα και, γενικά, από τις καλοκαιρινές μου διακοπές στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα ευχάριστα”.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Θα έχει μήπως κάποια σχέση με την περιοχή της καταγωγής σας;

“Θα συνεχίσω, φυσικά, να σκηνοθετώ ταινίες, κυρίως γερμανικής παραγωγής. Απώτερος στόχος μου, όμως, είναι η σκηνοθεσία κινηματογραφικών ταινιών διεθνούς παραγωγής. Ένα από τα σχέδιά μου, στο εγγύτερο μέλλον, είναι η παραγωγή μιας επικής κινηματογραφικής ταινίας που αναφέρεται στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, στην οροσειρά της Πίνδου. Ελπίζω η παραγωγή της ταινίας να πραγματοποιηθεί το 2016. Ήδη έχω συνεννοηθεί με γνωστούς ηθοποιούς της Γερμανίας και της Ελλάδας (Beno Fuermann, Αλέξης Γωργούλης και Κώστας Σόμμερ) για τη συμμετοχή τους”.

-Πώς βλέπετε την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου η φτώχεια, η ανέχεια είναι βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού της; Τι πρέπει να βελτιωθεί ή αλλάξει κατά τη γνώμη σας;

“Ματώνει η καρδιά μου, βλέποντας τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα της πατρίδας μου και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συμπατριωτών μου που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όμως, οι Έλληνες είναι εκείνοι που εξέλεγαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις των τελευταίων 4 δεκαετιών και, επομένως, δεν είναι άμοιροι ευθυνών γι’ αυτή την κατάσταση. Η φράση του Πάγκαλου «τα φάγαμε όλοι μαζί», δυστυχώς δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, μετά από 5 χρόνια λιτότητας, δίχως προοπτικές για τους νέους ανθρώπους, αλλά και για το μέσο πολίτη, θα πρέπει να υπάρξουν πραγματικές αλλαγές. Ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που έχει προκύψει στις εκλογές, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί στην Τρόικα ότι αυτές οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν στην καταστροφή της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά πρέπει, ως Έλληνες, να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον μας είναι το Ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξοδός μας από αυτή την ένωση θα είχε, κατά τη γνώμη μου, επικίνδυνες συνέπειες, τόσο ως προς την οικονομία όσο και ως προς τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Διότι σε ποιο «κόσμο» θα θέλαμε πολιτισμικά, οικονομικά και γεωπολιτικά να ανήκουμε στο μέλλον; Στην Ευρώπη; Ή στη Ρωσία; Ή – ακόμα πιο μακριά – στην Κίνα; Η έξοδός μας από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα θα προκαλούσε μια γεωπολιτική κρίση, την οποία θα προσπαθούσαν άλλες χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία, να εκμεταλλευτούν για τα συμφέροντά τους. Θα θέλαμε να καταλήξουμε όπως η Γιουγκοσλαβία ή η Συρία;

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ