Την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 8.00 μ. μ. στο Παυσίλυπο ο Πάνος Σαββόπουλος, ένας βαθύς γνώστης του ρεμπέτικου τραγουδιού, παρουσίασε μια ξεχωριστή μουσική-ενημερωτική παράσταση με τίτλο «Ρεμπέτικος παράπλους. Από τη Σμύρνη στον Πειραιά. Η Ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού» συνεργαζόμενος στο μουσικό μέρος με το Μουσικό Σχήμα «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ», το οποίο ίδρυσαν τα αδέρφια Ντίνος και Φάνης Οικονόμου, δυο αξιόλογοι μουσικοί και επιστήμονες, οι οποίοι υπηρετούν με συνέπεια το ρεμπέτικο τραγούδι.  Ο Πάνος Σαββόπουλος βρέθηκε στην Καρδίτσα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μέρες Παράδοσης που οργάνωσε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και την ΕΡΤ Βόλου και ταξίδεψε το φιλόμουσο καρδιτσιώτικο κοινό στα βαθιά νερά του ρεμπέτικου τραγουδιού. Τυχεροί όσοι κατάφεραν να βρουν θέση στο Παυσίλυπο και απόλαυσαν ένα μοναδικό ταξίδι παρέα με έναν άνθρωπο, ο οποίος υπηρέτησε και υποστήριξε ποικιλοτρόπως το ρεμπέτικο τραγούδι. Για χάρη του μάλιστα, όπως ο ίδιος είπε σε μια του συνέντευξη, «απάτησε τη μουσική του δημιουργία και έμπνευση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Εν συντομία παραθέτουμε λίγα πράγματα από το ατελείωτο βιογραφικό του πολυτάλαντου Πάνου Σαββόπουλου. Ο Πάνος σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στη Θεσσαλονίκη και εκτός από μουσική κατασκεύασε και πολλά κτίρια. Είναι συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής ενορχηστρωτής, με δισκογραφία και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Καρπός της μεγάλης του αγάπης για τη μουσική ήταν ο δίσκος «Το δωμάτιο» και ύστερα ένας άλλος δίσκος «Το επεισόδιο».

Μετά έφυγε για τη Σουηδία, όπου εκεί διέπρεψε σε πολλούς τομείς. Στη Στοκχόλμη, όπου ζούσε, δημιούργησε ελληνοσουηδική μαθητική χορωδία, και το συγκρότημα “Anonym 77” με μέλη διάφορων εθνικοτήτων δίνοντας πολλές και επιτυχημένες συναυλίες. Δίδαξε σε σουηδικά σχολεία με Έλληνες και Σουηδούς μαθητές, συνεργάστηκε με τη Λαϊκή Επιμόρφωση Σουηδίας για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας, έγραψε το βιβλίο «Ελληνικά» για Σουηδούς και συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης.

Συμμετείχε σε Ομάδα Πρωτοβουλίας» για τον προγραμματισμό και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οργάνωσε το πρόγραμμα «ποίηση και μουσική» και έγραψε και μελοποίησε σουηδικούς στίχους, τους οποίους παρουσίασε με επιτυχία στο σουηδικό κοινό. Στη Σουηδία, επίσης, από το 1974-1986 δούλεψε ως ραδιοφωνικός παραγωγός  και από το 1976-1986  ως παρουσιαστής εκπομπών στην τηλεόραση. Δικαιολογημένα οι Έλληνες της Σουηδίας τον είχαν σαν σημείο αναφοράς, όσον αφορά την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Γυρίζοντας στην Ελλάδα δούλεψε στην ΕΡΤ από το 1994-2007 παρουσιάζοντας διάφορες εκπομπές. Διοργάνωσε και παρουσίασε πλήθος συναυλιών και μουσικών παραστάσεων με θέμα το ρεμπέτικο τραγούδι, κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με παλιές ηχογραφήσεις από τη δεκαετία του 1970 με τίτλο «Διά ταύτα» και δυο υπέροχα  cds με τίτλο «Ετερόκλητα» και «Οι ρωγμές της σαγήνης, στα οποία υπογράφει ο ίδιος τη μουσική, τους στίχους και την ενορχήστρωση των τραγουδιών». Σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Νάντια Καραγιάννη, η Χριστίνα Γαλιάτσου, η Ελεονώρα Ζαχαριά και άλλοι ερμηνεύουν τα ξεχωριστά μουσικά και στιχουργικά τραγούδια του. Επίσης εξέδωσε το βιβλίο «Περί της λέξεως ρεμπέτικο το ανάγνωσμα…και άλλα» με πολλές και σημαντικές πληροφορίες για τους φίλους του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Βάσω Κοζιού

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ