(c) ellinikignomi.eu

Διατηρούν μονάδες παραγωγής στην γειτονική μας Τουρκία.

– Έχοντας αναθεωρήσει τα προγράμματα και τον σχεδιασμό τους, αναζητούν, πλέον, άλλες, πιό σίγουρες χώρες για να μεταφέρουν την παραγωγή τους!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς κύκλους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας αναπτύσσουν το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, που διατηρούν μονάδες παραγωγής στην γειτονική μας Τουρκία, καθώς αυξάνεται η ανασφάλεια των μεγάλων αυτών επιχειρήσεων από τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα!
Η στάση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ε.Ε. και ο φόβος για πιθανές αναταραχές και ανακατατάξεις στην γειτονική μας χώρα, οδηγούν πολλούς ξένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, να αναθεωρήσουν τα προγράμματα και τον σχεδιασμό τους, αναζητώντας, πλέον, άλλες, πιό σίγουρες χώρες για να επενδύσουν. Μάλιστα, σκοπεύουν να μετακινήσουν σταδιακά τις µονάδες παραγωγής, που υπάρχουν στην γείτονα χώρα, µέσω των οποίων προµηθεύουν αυτοκίνητα τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και την Ρωσία Ο φόβος για µια επιχείρηση είναι ακόµα µεγαλύτερος, όταν, µάλιστα, έχει στηρίξει ένα µεγάλο µέρος της παραγωγής της, σε µία χώρα, που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, όπως είναι η Τουρκία.
Ιδιαίτερα, όταν είναι βέβαιη η αντίδραση της Γερµανίας και κατά προέκταση της Ε.Ε. προς την Τουρκία, µετά τις Γερµανικές εκλογές, που θα έχει οικονοµικές επιπτώσεις, τόσο στην οικονοµία της χώρας, όσο και στις επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί.

Όµιλοι αυτοκινητοβιομηχανιών, που κατασκευάζουν σε τουρκικό έδαφος οχήµατα, έχουν ξεκινήσει ήδη να καταστρώνουν σχέδια αντιµετώπισης των πιθανών κυρώσεων, µε πρώτη λύση την σταδιακή µείωση της παραγωγής και την µεταφορά µέρος αυτής σε άλλες παραγωγικές µονάδες της Ευρώπης!

Ηδη στην Τουρκία κατασκευάζονται πάνω από 1.200.000 οχήµατα κάθε χρόνο, καθιστώντας την την έκτη µεγαλύτερη παραγωγό χώρα επιβατικών αυτοκινήτων και την δεύτερη στα οχήµατα 3,5 τόνων και πάνω, σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων οι εταιρείες Fiat, Citroen, Renault, Toyota, Hyundai παράγουν ορισμένα από τα πιό διαδεδομένα μοντέλα τους στην Τουρκία Δεδομένου, όμως, ότι οι γερµανικές μεγάλες αυτοκινητοβιοµηχανίες δεν παράγουν σήμερα στην Τουρκία αυτοκίνητα, εκτός από λίγα φορτηγά, έχοντας μεταφέρει την παραγωγή τους σε άλλες χώρες, γίνεται περισσότερο πιθανό το ενδεχόμενο να παρθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Άλλωστε, σημαντικό ρόλο παίζει σε αυτό και η φορολογία εισαγωγής από μη χώρες-μέλη προϊόντων στην Ε.Ε..
Για παράδειγµα, η επιβολή ενός φόρου εισαγωγής προς την Ε.Ε. ύψους 10% -όπως συµβαίνει τώρα µε τα προϊόντα από την Ιαπωνία- θα επιβαρύνει το κόστος των παραγόµενων αυτοκινήτων στην Τουρκία, και κατά προέκταση την τελική τους τιµή στην Ευρώπη, ακόµα και αν η Τουρκία προχωρήσει σε μια κατακόρυφη υποτίμηση της Λίρας.
Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, κάποιοι όµιλοι αυτοκινητοβιομηχανιών, που κατασκευάζουν σε τουρκικό έδαφος οχήµατα, έχουν ξεκινήσει ήδη να καταστρώνουν σχέδια αντιµετώπισης των πιθανών κυρώσεων, µε πρώτη λύση την σταδιακή µείωση της παραγωγής και την µεταφορά µέρος αυτής σε άλλες παραγωγικές µονάδες της Ευρώπης. Μάλιστα, κάποιες εταιρείες αφήνουν να διαρρεύσει ακόµα και το ενδεχόμενο της πλήρους αποχώρησής τους από την Τουρκία, προσβλέποντας αρχικά σε μια αλλαγή στάσης εκ μέρους της τουρκικής Κυβέρνησης.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών,τόσο για το γεγονός, ότι στην χώρα μας έχει μειωθεί πολύ το εργατικό κόστος, όσο και για την γεωπολιτική της θέση, που βολεύει σε σχέση µε τις µεταφορές των οχηµάτων στις διάφορες χώρες του κόσμου!

Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων, αφού οι περισσότερες εξ αυτών παράγουν αυτοκίνητα σε συνεργασία µε τοπικές µονάδες, δηλαδή Τούρκους επιχειρηµατίες, µε τους οποίους πιθανότατα θα µπορούσαν να σπάσουν τις συµβάσεις τους, λόγω ξαφνικού εµπάργκο, ή λόγω αύξησης των φόρων εισαγωγής κλπ.
Στις προτάσεις, που επεξεργάζονται οι εταιρείες αυτές για πιθανές χώρες, που θα µπορούσαν να φιλοξενήσουν µονάδες παραγωγής, συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, τόσο για το γεγονός, ότι στην χώρα μας έχει μειωθεί πολύ το εργατικό κόστος, λόγω της δραστικής μείωσης των μισθών, όσο και για την γεωπολιτική της θέση, που βολεύει σε σχέση µε τις µεταφορές των οχηµάτων και την προώθησή τους στις διάφορες χώρες του κόσμου.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές και στελέχη της αγοράς, η εξέλιξη αυτή μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια ευκαιρία για την χώρα μας, αρκεί να υπάρξει η  πολιτική αλλά και η κοινωνική βούληση των Κυβερνώντων, να προσελκύσουν µία τέτοια µεγάλη επένδυση βαριάς βιοµηχανίας, στην Ελλάδα. Οι ιδιοι αναλυτές υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι γι’ αυτόν τον λόγο, πέρα από τις οποιεσδήποτε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί και λοιποί παράγοντες πρέπει να έρθουν σε άμεση συνεννόηση με τους κολοσσούς της παραγωγής αυτοκινήτων, που αναζητούν να απομακρύνουν τις μονάδες παραγωγής τους από την Τουρκία και να πασχίσουν να τις φέρουν εδώ, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και νεες προοπτικές για την ταχεία αναζωογόνηση και ανάκαμψη  της ελληνικής οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ