– Άμεση απειλή για την διεθνή ειρήνη θεωρούν οι Ρώσοι τις ασκήσεις αεροπλάνων του ΝΑΤΟ στην Βαλτική με την χρήση ατομικών όπλων.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που προέρχονται από δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας της Μόσχας “Nezavisimaya Gazeta”, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε εντολή και ήδη μεταφέρονται στην Ευρώπη τακτικά πυρηνικά όπλα με την μορφή βομβών, πυραύλων και βλημάτων. Το γεγονός οδηγεί σε κρίση μεταξύ των δύο στρατιωτικών Υπερδυνάμεων του πλανήτη μας με αφορμή την Ουκρανία, περνώντας σε άλλο επίπεδο, ακόμη πιο επικίνδυνο για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Όπως γράφει στο συγκεκριμένο άρθρο της η ρωσικη εφημερίδα, τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Γερμανία, γράφει σε άρθρο της η μοσχοβίτικη εφημερίδα “Nezavisimaya Gazeta”, ενώ την ίδια στιγμή πιλότοι από τις τις χώρες αυτές πραγματοποιούν ασκήσεις ρίψεις πυρηνικών βλημάτων!! .

“Το αμερικανικό Πεντάγωνο μετεφερε επιπλέον ποσότητες τακτικών πυρηνικών κεφαλών, στην ευρωπαϊκή ήπειρο”

Προφανώς πρόκειται για απάντηση του ΝΑΤΟ στην μεταφορά ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο Καλίνινγκραντ και στην Κριμαία, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Στο πλαίσιο της κρίσης της Ουκρανίας, το αμερικανικό Πεντάγωνο μετεφερε επιπλέον ποσότητες τακτικών πυρηνικών κεφαλών, στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τρεις τύποι πυρηνικών βομβών, οι οποίες τυπικά ανήκουν στην κατηγορία των «τακτικών πυρηνικών όπλων» (Β-61-7, B-61-11 και η πολλά υποσχόμενη βόμβα Β-61-12), που έχουν χαρακτηριστεί από το Στέϊτ Ντηπάρτμεντ και το Πεντάγωνο ως πυρομαχικά «στρατηγικού χαρακτήρα», μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη πρόσφατα, μαζί με αριθμό βομβαρδιστικών αεροσκαφών Β1 Spirit, που έφθασαν και σταθμεϋουν στην Βρετανία.russian

“Οι ΗΠΑ διαθέτουν τακτικά πυρηνικά όπλα, κυρίως σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, (Βέλγιο, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Γερμανία), καθώς και στο ασιατικό τμήμα της Τουρκίας”

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει το άρθρο της “Nezavisimaya Gazeta” η Μόσχα ζητά από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να αποσύρουν εντελώς από την ευρωπαϊκή ήπειρο, όλα τα αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα , μαζί με αυτά, που μεταφέρθηκαν επίσημα στις πέντε προαναφερθείσες χώρες, που ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, που διαθέτει πυρηνικές κεφαλές εκτός της ενδοχώρας τους, ενώ η Ρωσία για περισσότερο από 20 χρόνια, χωρίς καμία συμβατική διαδικασία, απέσυρε τις τακτικές πυρηνικές κεφαλές από την Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Ουκρανία. Το αμερικανικο Πεντάγωνο διαθέτει τακτικά πυρηνικά όπλα, κυρίως σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, (Βέλγιο, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Γερμανία), καθώς και στο ασιατικό τμήμα της Τουρκίας, που είναι σε άμεση γειτνίαση με την Ρωσική Ομοσπονδία. Όλες αυτές οι περιοχές αποτελούν άμεσο στόχο των ρωσικών διηπειρωτικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης περιοχής της Ανατολικής Θράκης, που αποτελεί την σημερινη ευρωπαϊκή Τουρκία!

“Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, που επιτρέπει, όχι μόνον την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά διενεργεί μαζί τους στρατιωτικές ασκήσεις για την χρήση τους”

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον, ότι μέσω των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο σημειωτέον δεν έχει ακόμη αναπτύξει πυρηνικά όπλα, «απαιτεί» την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας από μια σειρά άλλων «μη πυρηνικών κρατών, ενώ την ίδια στιγμή “οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ επιδεικνύουν πλήρη έλλειψη σεβασμού για αυτή την σημαντική πράξη της Συνθήκης, που αποτελεί την βασική διεθνή νομική βάση για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο”.
Επίσης, η “Nezavisimaya Gazeta” γράφει, ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, που επιτρέπει, όχι μόνον την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην προαναφερθείσα ομάδα των χωρών, αλλά διενεργεί μαζί τους στρατιωτικές ασκήσεις, που σχετίζονται με την παροχή εκπαίδευσης για την χρήση μαχητικών αεροσκαφών με σκοπό την ρίψη πυρηνικών όπλων σε συμβατικούς στόχους στο έδαφος. Μάλιστα, 15 χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, συνδέονται με αυτές τις συμφωνίες, καθώς και οι 27 από τις 28 χώρες, που περιλαμβάνονται στο ΝΑΤΟ, συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ομάδας του Πυρηνικού Σχεδιασμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

“Τα νατοϊκά μαχητικά αεροσκάφη που δρουν στην Βαλτική, έχουν την δυνατότητα διττής αποστολής, τόσο με συμβατικά, όσο και με πυρηνικά όπλα”

Παρόμοιες ασκήσεις, που αφορούν την χρήση από μαχητικά αεροσκάφη πυραύλων αέρος –εδάφους με πυρηνικές κεφαλές γίνονται στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία (Zokniai) και στην Εσθονία (αεροπορική βάση Αμάρι).
Όμως, το πιο σημαντικό, που καταγγέλλει η Μόσχα, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό αυτό δημοσίευμα, είναι, ότι τα νατοϊκά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποιούν «περιπολίες στην Βαλτική» και αφορούν τέσσερις τύπους αεροσκαφών,έχουν την δυνατότητα διττής αποστολής, τόσο με συμβατικά όπλα, όσο και με πυρηνικά όπλα. Η δυνατότητα αυτού του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών αποτελεί για την Ρωσία παράγοντα έκδηλης ανησυχίας, αλλά, σαφώς, και «μεγάλη πρόκληση».
Η καταγγελία, ότι πιλότοι των χωρών του ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ασκήσεις στην χρήση ατομικών βομβών, ανακοινώθηκε από τον διευθυντή του Τμήματος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για την μη διάδοση και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, Μιχαήλ Ουλιάνωφ, εν αναμονή της επικείμενης διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), στη Νέα Υόρκη.

Το ΝΑΤΟ προχώρησε από το 2012 στην σύζευξη των πυρηνικών με τα συμβατικά όπλα

Υπενθυμίζεται, ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, δεν προχώρησε στην «σύζευξη» των πυρηνικών όπλων, σε έναν ενιαίο μηχανισμό για πυρηνικούς πυραύλους με συμβατικά όπλα. Ένας τέτοιος επιχειρησιακά και στρατηγικά μηχανισμός δημιουργήθηκε για πρώτη φορά κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Μάϊο του 2012, και στην συνέχεια «επιβεβαιώθηκε» στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, στο Νιούπορτ.
Η κορυφαία πυρηνική «τρόϊκα» του ΝΑΤΟ (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία) δεν αποκηρύσσουν την χρήση των πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής χρήσης τους, η οποία έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη για 70 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ