Η Δρ Κωνσταντίνα Ντούνη θα παρουσιάσει την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, τη φετινή διάλεξη στη μνήμη του Δημήτρη Τσαλούμα, στο Ελληνικό Κέντρο, η οποία αποτελεί μέρος των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Η διάλεξη διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Ελληνο-Αυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο.

Στο έργο της “AgainstAmnesia” ηNancyJ. Peterson περιγράφει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι μειονοτικές λογοτεχνίες για να μεταφέρουν τις ιστορίες των μειονοτήτων στη συνολική πολιτιστική συνείδηση. Οι συγγραφείς αυτών των έργων «ζουν και εργάζονται σε μια πολιτισμική στιγμή, όταν οι ιστορίες των μειονοτήτων δεν είναι γνωστές στην πολυπλοκότητά τους και έτσι προσπαθούν στα λογοτεχνικά έργα τους να φέρουν το παρελθόν στην παρούσα στιγμή της συνείδησης του αναγνώστη, ώστε να αποκτήσουμειστορικές αναμνήσεις». Η εκτεταμένη ανασκόπηση των συγγραφέων μειονοτήτων στην Αμερική δείχνει σήμερα ότι προσπαθώντας να διηγηθούν τις ζωές, τις εμπειρίες και τα γεγονότα του λαού τους, αυτοί οι συγγραφείς βρήκαν τον ρόλο του ιστορικού, παράλληλα με αυτόν του συγγραφέα.Αυτή η διάλεξη επιδιώκει να αποδείξει τη δυνατότητα των λογοτεχνικών κειμένων που προέρχονται από την ελληνοαυστραλιανή διασπορά να καλύψουν τα κενά τόσο στις γενικότερες ιστορίες της Αυστραλίας όσο και σε εκείνες που προέκυψαν από την ίδια την ελληνοαυστραλιανή διασπορά. Οι αρχές του μεταμοντερνισμού και του μεταποικισμού και η προοδευτική εξάλειψη της περίφημης αντικειμενικότητας της ιστορικής τεκμηρίωσης, σε συνδυασμό με την έντονη έννοια του «δικαιώματος της αφήγησης», οδήγησαν συλλογικά σε επανεξέταση του τι αποτελεί ιστορική τεκμηρίωση.

Η Δρ. Κωνσταντίνα Nτούνη είναι πολιτιστική ιστορικός και μεταφράστρια λογοτεχνικών έργων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ιστορίες των μεταναστών και την επίδρασή τους στον αυστραλιανό λογοτεχνικό κανόνα. Η ελληνική-αυστραλιανή λογοτεχνία, η ιστορία και ο πολιτισμός υπήρξαν ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η έρευνά της. Ηδιδακτορικήτηςέρευναείχεθέμα: «TheShadowandtheMuse: JourneyswithinthethematictapestryinherentinGreekAustralianwomenswriting». Είναι μεταφράστρια λογοτεχνικών έργωνκαι έχει έναν εκτεταμένο κατάλογο δημοσιευμένων έργων. Το παράλληλο πάθος της είναι η διδασκαλία και σήμερα διδάσκει στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Μόνας όπου, το 2018, της απονεμήθηκε το Βραβείο MSA για Αριστεία στην Διδασκαλία.

 Πότε: Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 7:00 μ.μ.

Πού: Ελληνικό Κέντρο, Mezz, 168 LonsdaleStreet, Μελβούρνη

Greek Community of Melbourne

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ