Ο Καθηγητής Νικόλας Koμπρίδης πρόκειται να παρουσιάσει μια διάλεξη σχετικά με την ελληνική ταυτότητα μετά λιτότητα στην Ελλάδα, την επόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρονται για έκτη συνεχή χρονιά από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Οι οικονομικά καταστρεπτικές και ταραγμένες πολιτικά συνθήκες τόσο του πρόσφατου παρελθόντος όσο και του άμεσου μέλλοντος ίσως να μην φαίνονται ως οι καλύτερες συνθήκες και η στιγμή για τους Έλληνες να επανεξετάσουν ζητήματα της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής ταυτότητας. Ωστόσο, παραδόξως, μπορεί να μην υπάρχει καλύτερη στιγμή για να σκεφτούμε τι είδους μέλλον θέλουν οι Έλληνες για τον εαυτό τους εκτός από μια απόδραση από τα σκληρά και τιμωρητικά μέτρα της έξωθεν επιβεβλημένης λιτότητας.

Τι είδους κοινωνία θα πρέπει να έχει στόχο να γίνει μια μελλοντική ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα όταν το Ευρωπαϊκό σχέδιο αυτοαμφισβητείται; Ισως μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία εδώ για την Ελλάδα να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια λιγότερο φοβισμένη και πιο ανοιχτή αγκαλιά των πολλαπλών ιστοριών και ταυτοτήτων της.

Ο Νικόλας Κομπρίδης είναι ερευνητής καθηγητής Φιλοσοφίας και Πολιτικής Σκέψης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Είναι συγγραφέας του “The Aesthetic Turn in Political Thought” (Bloomsbury, 2014), “Critique and Disclosure: Critical Theory between Past and Future” (MIT, 2006), “Philosophical Romanticism” (Routledge, 2006), και περισσότερων από 50 άρθρων πάνω σε ένα ευρύ φάσμα φιλοσοφικών και πολιτικών θεωριών.

Αρχικά σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και του Πανεπιστημίου Yale, ήταν ο ιδρυτής και διευθυντής του νέου καναδικού ορχηστρικού συνόλου, Sound Pressure, και συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο κορυφαίους συνθέτες του κόσμου – π.χ. Frederic Rzewski, Martin Bresnick, Louis Andriessen, και David Lang, μεταξύ άλλων.

Μετά από μια δεκαετή καριέρα στη μουσική αποφάσισε να στραφεί σε μια ακαδημαϊκή καριέρα, εμπνευσμένη από την Κριτική Θεωρία, που τον έφερε στην Φρανκφούρτη, όπου εργάστηκε με τον Jürgen Habermas ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε.

 

Πότε: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, 7.00μμ

Πού: Ελληνικό Κέντρο, Mezzanine Level, 168 Lonsdale Street, Melbourne

 

nikolas-kompridis2

______________________________

Stavros Messinis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ