-Υστερούν, όμως, σε ότι αφορά το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ μεγάλα προβλήματα αποτελούν ο ακροδεξιός εξτρεμισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία, που παρατηρείται σε πολλές ανατολικογερμανικές περιοχές.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που επικαλείται σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα της Βαυαρίας, «Süddeutsche Zeitung», η γεννητικότηκα, η μόρφωση, η υγεία και η ικανοποίηση από την ζωή, είναι τέσσερις τομείς, στους οποίους, η πρώην ανατολική Γερμανία, μέσα στην εικοσιπενταετία 1991-2016, έχει καλύψει την απόσταση, που την χώριζε από τα δυτικά κρατίδια. Υστερεί, όμως, ακόμα σημαντικά σε άλλους τομείς, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία αυτά, που δείχνουν, ωστόσο, ότι τα λεγόμενα νέα κρατίδια, δηλαδή τα ανατολικά, έχουν στο μεταξύ φθάσει τα δυτικά στους εξής τομείς:
Το προσδόκιμο ζωής είναι πλέον το ίδιο για τις γυναίκες σε όλα τα γερμανικά κρατίδια, δηλαδή 83,1 χρόνια, ενώ αυτό των ανδρών αυξήθηκε από τα 70 στα 77,1 έτη, στα ανατολικά, δηλαδή πάνω από 7 χρόνια, ενώ και στα δυτικά κρατίδια παρουσίασε αύξηση 5,4 ετών, φθάνοντας από τα 73 στα 78,4 έτη.
Το ποσοστό γεννήσεων είναι στα νέα κρατίδια 1,54 παιδιά ανά γυναίκα (πριν την ενοποίηση ήταν 1), δηλαδή υψηλότερο πλέον από τα δυτικά κρατίδια, όπου είναι 1,47.
Επίσης, έχει σταματήσει η μαζική εσωτερική μετανάστευση προς τα δυτικά κρατίδια, ενώ παρατηρείται πλέον και το αντίστροφο, επειδή τα ανατολικά κρατίδια έχουν γίνει πιο ελκυστικά από οικονομικής απόψεως.
Στον τομέα μόρφωση-εκπαίδευση οι Ανατολικογερμανοί βρίσκονται επίσης πιο ψηλά στην κλίμακα ικανοποίησης (μετράται από το 1 έως το 10), ενώ το Βερολίνο και τα δυτικά κρατίδια βρίσκονται σαφώς πιο κάτω. Αλλά και η ποιότητα περιβάλλοντος και κατοικίας είναι στα ανατολικά κρατίδια υψηλότερη απ’ ό,τι στην δυτική Γερμανία.

Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στα ανατολικά κρατίδια είναι κατά 27,5% χαμηλότερο εκείνου των δυτικών κρατιδίων, ενώ χαμηλότερη είναι και η αγοραστική δύναμη των Ανατολικογερμανών

Επίσης, σε θέματα υγείας δεν υπάρχει πια σημαντική διαφορά μεταξύ ανατολής και δύσης, αφού η θνησιμότητα σε όλα τα κρατίδια είναι περίπου η ίδια.
Σε άλλους σημαντικού τομείς, όμως, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές:
Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 και πάλι οι Ανατολικογερμανοί βρίσκονται στο μέσον από πλευράς ικανοποίησης από την ζωή τους, ενώ οι Δυτικογερμανοί στο 6-7.
Επίσης η ανεργία είναι σαφώς μεγαλύτερη στην ανατολική Γερμανία, αν και τα βορειοδυτικά κρατίδια του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και του Αμβούργου είναι στο ίδιο επίπεδο με την ανατολική Θουριγγία. Η διαφορά που υπάρχει στο θέμα της ανεργίας, είναι, πάντως, περισσότερο διαφορά βορρά-νότου, παρά δύσης-ανατολής, δεδομένου ότι τα κρατίδια της Εσσης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου, της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Βαυαρίας -όλα νότια κρατίδια- έχουν τους λιγότερους ανέργους, σε σχέση με τα υπόλοιπα κρατίδια, είτε είναι βόρεια είτε ανατολικά.
Σε ό,τι αφορά το εισόδημα, η ανατολή υπολείπεται κατά μέσον όρο σαφώς της δύσης, με μόνη εξαίρεση το Βερολίνο. Μεγάλη διαφορά υπάρχει, όμως, και μεταξύ των πολύ πλούσιων νότιων και των φτωχότερων βόρειων κρατιδίων.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα στα ανατολικά έχει μεν αυξηθεί θεαματικά, φθάνοντας, από περίπου 43%, που ήταν το 1991, στο 72,5% του εισοδήματος της δύσης, αλλά η διαφορά του 27,5%, συνεχίζει να υφίσταται. Επίσης, η αγοραστική δύναμη των πολιτών στα ανατολικά κρατίδια παραμένει σαφώς χαμηλότερη εκείνης των δυτικών, ενώ και τα ποσοστά γεννήσεων είναι και αυτά, σε γενικές γραμμές, χαμηλότερα στην ανατολή.

«Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη των ανατολικών κρατιδίων»

Στο θέμα της ξενοφοβίας συχνά γίνεται αναφορά στο γεγονός, ότι, ενώ δεν υπάρχουν τόσο πολλοί ξένοι στα ανατολικά κρατίδια, οι ακροδεξιές βιαιότητες κατά των αλλοδαπών είναι πολύ περισσότερες. Σημειώνεται, ότι με εξαίρεση το Βερολίνο, όπου οι ξένοι αποτελούν το 15,5% του πληθυσμού, όλα τα υπόλοιπα ανατολικά κρατίδια έχουν ποσοστά αλλοδαπών έως 4%, ενώ στα δυτικά το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 6,3% έως15,2%.
Η εντεταλμένη της γερμανικής Κυβέρνησης για τα νέα κρατίδια, Ιρις Γκάϊκε του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), έκρουσε, όμως, τον κώδωνα για τους οικονομικούς κινδύνους, τους οποίους συνεπάγεται αυτή η τάση στην ανατολική Γερμανία. «Αν και η ξενοφοβία δεν είναι πρόβλημα μόνον των ανατολικών κρατιδίων, υπάρχει στην ανατολή μια μεγάλη αυξητική τάση ακροδεξιών βίαιων πράξεων. Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη των ανατολικών κρατιδίων» ανέφερε στην Μπούντεσταγκ η κ. Γκάϊκε. Και τούτο, διότι το κλίμα αυτό αποθαρρύνει την εγκατάσταση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Οπότε, «ο έχων ώτα ακουέτω στην ανατολή», καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα της βαυαρικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung».

meinigen

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ