Βερολίνο: Γράφει η δημοσιογράφος και συνεργάτιδα της «Ε.Γ.» Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Το πρόγραμμα Erasmus είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αλλά και αγαπημένα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία ζωής , που ”βγάζει” τους φοιτητές έξω από τα γνώριμα καλούπια της φοιτητικής ζωής, ανοίγοντας τους νέους ορίζοντες αλλά και νέες οπτικές γωνίες για το μέλλον της επαγγελματικής τους erasmusσταδιοδρομίας.

Κύριο γνώρισμα των φοιτητών του προγράμματος Εrasmusείναι ότι ανακαλύπτουν τις κλίσεις τους και αναπτύσσουν καινούριες δεξιότητες που αποτελούν σημαντικό ζητούμενο στη σημερινή διεθνοποιημένη αγορά εργασίας. Πρόκειται για δεξιότητες όπως η συνεργασία, οι ηγετικές ικανότητες, η διαχείριση χρόνου και ο προγραμματισμός, η διαχείριση συγκρούσεων, η συναισθηματική νοημοσύνη, η παρατηρητικότητα, η αυτονομία και η προσαρμοστικότητα σε ένα νέο περιβάλλον, είναι εφόδια χρήσιμα σε όλους τους φοιτητές, τα οποία συχνά κάνουν τη διαφορά στην αναζήτηση εργασίας.

Στις 24 Απριλίου εγκαινιάστηκε στο Βερολίνο το πρόγραμμα Erasmus + , το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό από την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας και η κ. JohannaWanka, Ομοσπονδιακή Υπουργός Παιδείας και Έρευνας. Το Erasmus+ θα έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τα επόμενα επτά έτη – δηλαδή αύξηση κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Το πρόγραμμα θα παρέχει υποτροφίες σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα για να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.

Το Erasmus+ είναι το εξελιγμένο μοντέλο του κλασσικού Erasmus και δρομολογήθηκε σε μια χρονική στιγμή όπου οι άνεργοι στην Ευρώπη έχουν φτάσει τα 26 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων σχεδόν 6 εκατομμύρια νέοι. Ταυτόχρονα, υπάρχουν περισσότερες από 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και την ίδια στιγμή το ένα τρίτο των εργοδοτών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αναφέρει ότι δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένο προσωπικό που να διαθέτει τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το χάσμα δεξιοτήτων, παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές, επιπλέον κατάρτιση ή και την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στο εξωτερικό.

Η προσπάθεια αυτή μέσω του προγράμματος Erasmus+ αποσκοπεί στην παροχή ευκαιριών στους σπουδαστές και τους μαθητευόμενους να σπουδάσουν ,να μορφωθούν και να καταρτιστούν επαγγελματικά στο εξωτερικό. Αυτή η δυνατότητα αυξάνει τις πιθανότητες για τους φοιτητές, οι ποίοι ενδιαφέρονται να περάσουν ένα διάστημα στα φοιτητικά έδρανα κάποιας άλλης χώρας, να είναι σε θέση να εργαστούν στο εξωτερικό δημιουργώντας ένα πιο σίγουρο μέλλον.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών έχει πλέον απήχηση και στη Γερμανία. Πιο αναλυτικά, μεταξύ του 2007 και του 2013, περισσότεροι από 380.000 Γερμανοί φοιτητές, νέοι, καθώς και εργαζόμενοι στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, έλαβαν χρηματοδότηση από τα προηγούμενα προγράμματα «Δια Βίου Μάθηση» και «Νεολαία σε δράση» της ΕΕ. Εκτιμάται ότι περίπου 600.000 νέοι θα επωφεληθούν από το Erasmus+ κατά τα επόμενα επτά έτη.

Για το έτος 2014 η Γερμανία έχει λάβει περίπου 165 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Erasmus+, δηλαδή αύξηση κατά 11% σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση που έλαβε το 2013 από τα προγράμματα «Δια Βίου Μάθηση» και «Νεολαία σε δράση». Προβλέπεται ότι το ποσό που λαμβάνει η Γερμανία θα αυξάνεται σταδιακά ανά έτος έως το 2020. Οι Γερμανοί νέοι σπουδαστές, μπορούν επίσης να επωφεληθούν περαιτέρω από τη δράση JeanMonnet για σπουδές σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και από υποτροφίες για διακρατικά έργα αθλητισμού.

Για πρώτη φορά το πρόγραμμα Erasmus+ περιλαμβάνει υποστήριξη για τον αθλητισμό. Το ποσό που θα διατεθεί κατά τα επόμενα επτά έτη θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών, όπως οι προσυνεννοημένοι αγώνες και το ντόπινγκ. Ένας ακόμη στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει τα διακρατικά έργα στα οποία συμμετέχουν αθλητικές οργανώσεις σε τοπικό επίπεδο οι οποίες προωθούν, για παράδειγμα, την ισότητα των φύλων, την κοινωνική ένταξη, τη διπλή σταδιοδρομία και τη σωματική άσκηση για όλους.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν, με ένα νέο ενισχυμένο, ελπιδοφόρο και πιο οργανωμένο πρόγραμμα για τους νέους φοιτητές, με στόχο να τους προσφερθούν ευκαιρίες, εφόδια και δεξιότητες που θα τους ανοίξουν νέες πόρτες στην επαγγελματική τους πορεία , καθώς και δύναμη για να μπουν στον εργασιακό στίβο και ανταγωνισμό στην Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ