Οι καταναλωτές, κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνον το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο

Οι τιμές θα σταθεροποιηθούν το επόμενο διάστημα πάνω από τα 40 δολάρια / βαρέλι, ενώ αναμένεται να ανακάμψουν στο επίπεδο των 50 δολαρίων το βαρέλι, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σημαντική αύξηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θα διαπιστώσουμε προσεχώς στα βενζινάδικα. Η αύξηση αυτή έχει να κάνει, τόσο με την αύξηση των διεθνών τιμών της βενζίνης, όσο και με την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου.
Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες είναι συνεχείς. Οι προβλέψεις, μάλιστα, λένε, ότι θα σταθεροποιηθούν το επόμενο διάστημα πάνω από τα 40 δολάρια / βαρέλι. Με δεδομένο, ότι η τιμές έπεσαν το περασμένο διάστημα ακόμη και κάτω από τα 30 δολάρια, όλα δείχνουν, ότι σε σχέση με τις σημερινές τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων προβλέπεται το επόμενο διάστημα σημαντική αύξηση. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι τιμές, ως και κάτω από 1,20 ευρώ/λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη, θα πρέπει να τις ξεχάσουμε, ενώ οι τιμές θα διαμορφωθούν κοντά στο 1,35 ευρώ / λίτρο, ή και περισσότερο.

Η παρατηρούμενη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα αποδίδεται σε ανάγκες για εισαγόμενο ραφιναρισμένο πετρέλαιο, αλλά και στην μείωση της εσωτερικής παραγωγής κινεζικού αργού πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης του πετρελαίου Brent καταγράφηκαν με τιμή 40,26 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας μείωση κατά 58 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο., ενώ η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου προέλευσης Δυτικού Τέξας καταγράφηκε στα 37,37 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 53 σεντς σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο και έχοντας ανακτήσει ποσοστό 43% της αξίας της, από το χαμηλό που κατέγραψε στις 11 Φεβρουαρίου.2aac6-oil-prices-increase
Αναφορικά με την ζήτηση πετρελαίου, οι εισαγωγές του πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 19,1% μεταξύ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, στα 31,80 εκατομμύρια τόνους (περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως), παρά την αρνητική τάση, που διαμορφώνεται γύρω από την πορεία των κινεζικών εξαγωγών. Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα αποδίδεται σε ανάγκες για εισαγόμενο ραφιναρισμένο πετρέλαιο, αλλά και στην μείωση της εσωτερικής παραγωγής αργού πετρελαίου, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς στην Σιγκαπούρη.

Υπάρχει η εκτίμηση, ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν στο επίπεδο των 50 δολαρίων το βαρέλι, μέχρι το τέλος του χρόνου

Στο επίπεδο της διεθνούς δυναμικής για την αύξηση των τιμών, είχαν ουσιαστικό ρόλο οι δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, με αντικείμενο το «πάγωμα» της παραγωγής, μεταξύ της 20ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου.
Αλλά και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Νότιας Αμερικής, δήλωσαν, ότι θα συναντηθούν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους, που θα βοηθήσουν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Την εκτίμηση, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν στο επίπεδο των 50 δολαρίων το βαρέλι, μέχρι το τέλος του χρόνου, εξέφρασε ο Γκάρι Ρος, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών PIRA, με έδρα τη Νέα Υόρκη, με την θετική αυτή εξέλιξη να υποστηρίζεται -σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση- και από την μείωση της προσφοράς πετρελαίου, από τις ηγετικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ.