(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

Μόλις 4 στους 100 Έλληνες θα αγόραζαν σήμερα ακίνητο, την στιγμή, που 1 στους 3 πολίτες δηλώνει, ότι αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του στεγαστικού του δανείου.
Ακόμη, 3 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκαθαρίζουν, πως δεν θα πληρώσουν τους φόρους ακινήτων, ενώ 4 στους 10 ενοικιαστές υποστηρίζουν, πως ήδη πληρώνουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της «Marc», που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ακινήτων της «Prodexpo», όπου το γενικό συμπέρασμα ήταν, ότι η αγορά ακινήτων είναι «παγωμένη» και η απαισιοδοξία των ειδικών του κλάδου για ανάκαμψη του Real Estate στην χώρα μας, διάχυτη.

Υποθηκευμένα ακίνητα έναντι δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, συνολικής αξίας 103 δισεκατομμυρίων ευρώ, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ελληνικό Real Estate

Η αγορά ακινήτων «βουλιάζει» στην αβεβαιότητα, στα capital controls και στην «βόμβα» των κόκκινων δανείων, με τις ελπίδες για ανάκαμψη της κτηματαγοράς να είναι ελάχιστες, όσο η οικονομία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί και δεν επιλύονται θέματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και το ψηφισθέν τρίτο Μνημόνιο, τα οποία αποτελούν «βαρίδι», που επηρεάζει και τις επενδύσεις. Μάλιστα, όπως ανεφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Alvarez & Marsal Μάριος Κολιόπουλος, υποθηκευμένα ακίνητα έναντι δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, συνολικής αξίας 103 δισεκατομμυρίων ευρώ, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ελληνικό Real Estate. Τόνισε δε, ότι από αυτά, ακίνητα αξίας 33 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν υποθηκευτεί για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

 

Το χειρότερο είναι, ότι τα περισσότερα από αυτά είναι υποθηκευμένα με αξίες πολύ υψηλότερες από τις σημερινές και πολλοί φοβούνται, πως η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια θα πιέσει περαιτέρω την χειμαζόμενη αγορά ακινήτων.