(c) ellinikignomi.eu

– Έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται για μετακίνηση σε εμπορικούς χώρους στα οργανωμένα εμπορικά κέντρα!

Από έρευνα, που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων ακινήτων “Arbitrage Real Estate” εώς και το πρώτο εξάμηνο του 2017, προκειμένου να καταγραφούν τα νεότερα δεδομένα για τα εμπορικά ακίνητα στην ελληνική πρωτεύουσα, παρατηρήθηκε, ότι το μισθωτικό ενδιαφέρον περιορίστηκε στις περιοχές υψηλής εμπορικής δραστηριότητας και αφορά κυρίως σε χώρους μικρότερων επιφανειών έως 60 τ.μ., με γνώμονα την μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων λιανικής.
Επιπλέον, μία άλλη τάση, η οποία παρατηρήθηκε, με στόχο την προσαρμογή των καταστημάτων στα δεδομένα της αγοράς, ήταν το δίλημμα της παραμονής ή όχι σε υπάρχουσες υποδομές. Δηλαδή η επιλογή της παραμονής, ανακαινίζοντας τις (λαμβάνοντας υπόψη και το υψηλό ποσοστό ιδιόχρησης – 70% περίπου), είτε η επιλογή της μεταφοράς των σημείων πώλησης σε υψηλότερης εμπορικότητας περιοχές, δεδομένων των μειώσεων των ενοικίων, που έχουν σημειωθεί στις εν λόγω περιοχές.
Έντονο ενδιαφέρον καταγράφηκε, επίσης, για μετακίνηση σε εμπορικούς χώρους στα οργανωμένα εμπορικά κέντρα, καθώς η καταναλωτική δραστηριότητα εντός αυτών συνδυάζεται και με άλλες παροχές.
Συνολικά, διαπιστώθηκε από την έρευνα αυτή, ότι τα μισθώματα καταστημάτων κύριας προβολής εντός του εμπορικού κέντρου της πόλης των Αθηνών, κυρίως με πρόσοψη επί της οδού Ερμού, κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές μίσθωσης, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις καταστημάτων μικρής επιφάνειας τα 150 ευρώ/μ²/μήνα. Οι αποδόσεις καταστημάτων κύριας προβολής στην περιοχή του εμπορικού τριγώνου κυμάνθηκαν από 6.25% έως 7,25% επί της οδού Ερμού και από 7,25% έως 7.75% στην περιοχή του Κολωνακίου.
Στις περιφερειακές αγορές της Αθήνας, υψηλά μισθώματα καταγράφηκαν σε καταστήματα επί κεντρικών οδικών αρτηριών στις περιοχές της Γλυφάδας και της Κηφισιάς, με το μέσο μηνιαίο μίσθωμα να ξεπερνά τα 70 ευρώ/μ²/μήνα.

Το ποσοστό κενότητας των καταστημάτων μεγάλης προβολής κυμάνθηκε μεταξύ 7% και 15% στις κεντρικές-υπερτοπικές εμπορικές αγορές και 15%-20% στις δευτερεύουσες-τοπικές εμπορικές αγορές!

Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας διαμορφώθηκαν μεταξύ 7,25% και 7,75%, ενώ στην περίπτωση της κεντρικής εμπορικής αγοράς της Κηφισιάς κυμάνθηκαν κοντά στο 7,5% με 8% περίπου.
Επίσης, μισθωτικό ενδιαφέρον διαπιστώθηκε για καταστήματα εντός των εμπορικών πυρήνων Χαλανδρίου, Αμαρουσίου και Νέας Ερυθραίας, με τις μισθωτικές αξίες να κυμαίνονται σε επίπεδα άνω των € 50/μ²/μήνα κατά μέσον όρο. Αντιθέτως, περιορισμένη χαρακτηρίστηκε η ζήτηση καταστημάτων στις περιοχές Νέας Ιωνίας, Καλλιθέας και Περιστερίου, με τις μέσες τιμές μίσθωσης να κυμαίνονται από 20 ευρώ/μ²/μήνα έως 50 ευρώ/μ2/μήνα περίπου, ανάλογα με την χωροθέτησή τους σε δρόμους κύριας εμπορικής δραστηριότητας. Επιπλέον,
τα μισθώματα για καταστήματα εντός του εμπορικού κέντρου της πόλης του Πειραιά, καθώς και εγγύς του Κεντρικού Λιμένα κυμάνθηκαν μεταξύ 20 ευρώ/μ²/ μήνα και 50 ευρώ/μ²/μήνα περίπου ανάλογα με τη χωροθέτηση. Οι αποδόσεις των καταστημάτων υψηλής προβολής στον Πειραιά κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 8%. Αναφορικά με το ποσοστό κενότητας των καταστημάτων μεγάλης προβολής, αυτό κυμάνθηκε μεταξύ 7% και 15% στις κεντρικές-υπερτοπικές εμπορικές αγορές (Πλατεία Συντάγματος-Ερμού, Κολωνάκι, Κέντρο Γλυφάδας, Κηφισιά, Κέντρο Πειραιά) και 15%-20% στις δευτερεύουσες-τοπικές εμπορικές αγορές (Μαρούσι, Χαλάνδρι, Περιστέρι, Νέα Ιωνία, Καλλιθέα). Τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο των εμπορικών αγορών των προαναφερθέντων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων χαμηλότερης εμπορικής προβολής, κυμαίνονται σε 10%-20% για τις κεντρικές αγορές και 15%-30% για τις δευτερεύουσες αγορές. Ειδικότερα για την ευρύτερη αγορά της Καλλιθέας, εκτός των κυρίων εμπορικών οδών, διαπιστώθηκε σημαντική υποβάθμιση της εμπορικότητας που οδήγησε σε παύση λειτουργίας επιχειρήσεων και την αύξηση των κενών εμπορικών χώρων σε ποσοστά άνω του 40%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ