Ολική επαναφορά των σχέσεών του με τη Γερμανία επιδιώκει ο Τ. Ερντογάν με άρθρο του στην FAZ. Υπερασπίζεται τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην ΕΕ χωρίς να αφιερώνει λέξη στους 5 Γερμανούς φυλακισμένους.Στον αστερισμό της πρώτης επίσημης επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία από τότε που ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα μετά τις τελευταίες τουρκικές εκλογές κινείται η πολιτική ζωή της χώρας. Πρόκειται για μια επίσκεψη που το Spiegel στην διαδικτυακή του έκδοση χαρακτηρίζει ως «επίθεση γοητείας». Τις συντεταγμένες των θέσεων που θα αναπτύξει ο Τούρκος πρόεδρος στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του με την καγκελάριο Μέρκελ συμπεριλαμβάνει σε άρθρο του που φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ΡΚΚ και κίνημα Γκιουλέν

Ο Ερντογάν επιδιώκει ολική επαναφορά των διμερών σχέσεων στο σημείο που ήταν πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ζητά να ανοίξει μια νέα σελίδα ανάμεσα στις δύο χώρες, για να «μπουν στην άκρη οι διαφωνίες και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στα κοινά συμφέροντα, κάτι που είναι απαραίτητο ενώπιον των παγκόσμιων δραματικών γεγονότων του τελευταίου διαστήματος». Επιθυμεί να αναπτύξει της Τουρκίας με τη Γερμανία αλλά και άλλες χώρες «ως ίση προς ίσους, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού». Ήδη στην αρχή του άρθρου του ο Ερντογάν επιτίθεται στον αμερικανό πρόεδρο καυτηριάζοντας την «μονομερή και ανεύθυνη πολιτική του που οδηγεί την ανθρωπότητα σε φάση αδυσώπητου εμπορικού πολέμου». Ένα μεγάλο τμήμα του άρθρου του αφιερώνει στην τρομοκρατία και υπογραμμίζει ότι περιμένει από την Γερμανία να κινηθεί πιο σκληρά εναντίον μελών της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και του κινήματος Γκιουλέν που ζουν στη χώρα. «Οι γερμανοί φίλοι θα αποκτούσαν τη συμπάθεια του τουρκικού λαού, εάν έκαναν αποφασιστικά βήματα εναντίον θεσμών, οργανώσεων και μελών του κινήματος Γκιουλέν».

Ο Ερντογάν κάνει μάλιστα λόγο για ενδεχόμενες ανεπανόρθωτες βλάβες στις διμερείς σχέσεις από το γεγονός ότι η τουρκική πολιτική της Γερμανίας, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές χώρες, στα μάτια της κοινής γνώμης πλάθεται από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ ή το κίνημα Γκιουλέν. «Ζητάμε από τη Γερμανία πρωταρχικά, όπως έγινε και σε άλλες χώρες να αναγνωρίσει το κίνημα Γκιουλέν ως υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα». Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο του άρθρου του είναι η οπτική μέσα από την οποία βλέπει τις δυσκολίες των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ η Κομισιόν έχει παγώσει τον διάλογο με την Τουρκία λόγω κατάφωρης παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδίωξης αντικαθεστωτικών, ο Ερντογάν υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι η εχθρότητα κατά του Ισλάμ.

«Αποτρέψαμε νέα προσφυγική κρίση»

Στο άρθρο του ο Ερντογάν κάνει εκτενή αναφορά στην προσφυγική κρίση και την «αξιοσημείωτη» συμβολή της χώρας του στην ασφάλεια και την σταθερότητα της Γερμανίας και της Ευρώπης. «Σήμερα η Τουρκία φιλοξενεί 3,9 εκατομ. ανθρώπους που έχουν έρθει στη χώρα από διάφορες εστίες κρίσης, ενώ από το 2011 μέχρι το 2017, γεννήθηκαν 276.158 εκατομ. μωρά σε αυτήν τη χώρα», γράφει ο Ερντογάν ζητώντας από τους εταίρους του να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη. Σαφείς αιχμές αφήνει ο τούρκος πρόεδρος εναντίον χωρών, των οποίων οι κυβερνήσεις απαρτίζονται από ακροδεξιά και ξενοφοβικά κόμματα.

«Η αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης και του θεσμικού ρατσισμού αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελεύθερη δημοκρατική τάξη πραγμάτων στην ΕΕ και των ιδανικών της για ειρηνική συνύπαρξη διαφόρων πολιτισμών και θρησκειών, αυτό το μίσος κατευθύνεται ιδιαίτερα εναντίον Μουσουλμάνων» υπογραμμίζει ο ίδιος, χωρίς όμως να αφιερώσει ούτε λέξη για τους πέντε Γερμανούς, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στις φυλακές της χώρας του για πολιτικούς λόγους. Τέλος σε ό,τι αφορά το συριακό αναφέρει ότι μαζί με τη Ρωσία, «όταν όλος ο κόσμος έχασε τις ελπίδες του, καταφέραμε συμφωνία για το Ιντλίμπ και έτσι μπορέσαμε να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική καταστροφή και μια νέα προσφυγική κρίση».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ