Μια νέα αποτυχία στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μετά το ναυάγιο της Τρίτης δεν θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα στην ευρωζώνη. Τα βλέμματα όλων στραμμένα στην Ολανδία.Η εξεύρεση ενός κοινού τόπου μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου της Ευρωζώνης στο περιεχόμενο της ευρωπαϊκής απάντησης στην αντιμετώπιση των σοβαρότατων επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία, είναι μονόδρομος για το Εurogroup, που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές και διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, μια νέα αποτυχία σήμερα μετά την προχθεσινή, πολιτικά θα επιδείνωνε σημαντικά το κλίμα στην Ευρωζώνη σε μια περίοδο που χρειάζονται κοινές προσπάθειες και πάνω απ΄ όλα αλληλεγγύη για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που θα αφήσει η πανδημία στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ποια στάση θα τηρήσει τελικά η Ολλανδία;

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ολλανδία και στη στάση που θα κρατήσει σήμερα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Χάγης με τις προϋποθέσεις που έθεσε στη μαραθώνια προχθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup, η οποία τελείωσε χθες το πρωί χωρίς αποτέλεσμα, στην ουσία κατέστησε αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας.

Τα βασικά ζητήματα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών είναι δύο, η λήψη ομόφωνης απόφασης για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ESM, που ανέρχονται συνολικά σε 410 δισ. ευρώ και η εξεύρεση μιας φόρμουλας στην κοινή δήλωση του Εurogroup, που θα αφήνει ανοικτή την από κοινού έκδοση χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Για να επιτευχθεί συμφωνία στην αξιοποίηση των πόρων του ΕSM, θα πρέπει η Ολλανδία να αποσύρει την απαίτησή της για χορήγηση των δανείων με όρους, ζητώντας την ανάληψη δεσμεύσεων των χωρών που θα συμμετάσχουν για επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία μετά την κρίση. Με εξαίρεση την Ολλανδία, όλες οι άλλες χώρες τουλάχιστον δημόσια ζητούν τα δάνεια να δίνονται χωρίς μνημόνια και ελέγχους, γιατί πρόκειται για μια κρίση, για την οποία κανένα κράτος μέλος δεν φέρει ευθύνη.

Σε ό,τι αφορά την από κοινού έκδοση χρέους, τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν αργότερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο σήμερα θα πρέπει να βρεθεί μια φραστική φόρμουλα που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στις χώρες του βορρά, οι οποίες αντιτίθεται σε κοινό δανεισμό με μορφή ευρωομολόγου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ