Από τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται οι επιχειρήσεις με οφειλές στην Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες και ιδιώτες να μπορούν να υπαχθούν

-Πώς θα «κουρεύουν» χρέη σε εφορία, ταμεία, τράπεζες μικρές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, από κύκλους, που πρόκειται στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, οι τελικές συζητήσεις με τους Θεσμούς για τις «αυτόματες» διαγραφές χρέους προς το Δημόσιο, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα είναι όλα έτοιμα ώστε οι επιχειρήσεις, που χρωστούν σε Εφορία, Ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες, να υπαχθούν στην ευεργετική διάταξη για «κούρεμα» και ρύθμιση των οφειλών τους σε έως  120 δόσεις.
Για τις αιτήσεις, που θα υποβληθούν από τότε και μετά για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο υπολογισμός των κριτηρίων θα γίνεται αυτόματα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στο διαδίκτυο.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εδώ και λίγες ημέρες, υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών στο ξενοδοχείο «Χίλτον» της Αθήνας για να καθορίσουν τα βασικά κριτήρια, με τα οποία θα γίνονται μαζικές ρυθμίσεις και τις διαγραφές χρεών προς το δημόσιο. Μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, θα εκδοθούν δύο Υπουργικές Αποφάσεις, μία για τα χρέη στην Εφορία και μία για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία, για το πώς θα λειτουργήσουν οι αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις οφειλών των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με βασικό ποσό οφειλής έως 50.000 ευρώ).
Τους κανόνες, που θα αποδεχθεί το Δημόσιο για χρέη από φόρους και εισφορές, αναμένεται να υιοθετήσουν, στην συνέχεια και οι τράπεζες, για τα χρέη των δανειοληπτών.

Ή διαδικασία και οι κανόνες της ρύθμισης ή της διαγραφής των χρεών

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαπιστώνεται μία καλή συνεργασία στα τεχνικά κλιμάκια των υπηρεσιακών παραγόντων με τους Θεσμούς, καθώς από τις πρώτες συναντήσεις επιλύθηκαν βασικά ζητήματα και συμφωνήθηκαν οι βασικοί κανόνες, που θα εφαρμόζονται για χρέη στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα:
1ον) Θα εξετάζεται η οικονομική θέση του οφειλέτη με βάση τις φορολογικές δηλώσεις Ε1, Ε2,Ε3, Ε7 και Ε9.
2ον) Για να υπολογίζεται η δόση που θα πληρώνουν οι
υπερχρεωμένοι οφειλέτες, αναγνωρίζεται, ότι πρέπει να τους απομένει τουλάχιστον ποσό για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Δηλαδή εκτός από τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης, θα αφαιρούνται από τα κέρδη και καποια ποσά που αντιστοιχούν στις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες διαβίωσης κάθε οφειλέτη. Η
δόση θα προσαρμόζεται στις ανάγκες αυτές.
3ον) Το ποσό, που θα απομένει για λόγους διαβίωσης θα μπορεί να μειώνεται, όμως, αν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία, που μπορεί να την ενοικιάσει ή να πουλήσει ώστε να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημά του.
4ον) Το Δημόσιο δεν θα δέχεται να «κουρεύει» βασική οφειλή, αλλά μόνον τόκους, προσαυξήσεις κλπ. Μπορεί να δέχεται, όμως, και «κούρεμα» αν το αποφασίσει η πλειοψηφία των πιστωτών.
5ον) Για τον υπολογισμό της δόσης, η ελάχιστη καταβολή δεν μπορεί να είναι μιρκότερη από 50 ευρώ κάθε μήνα.

Θα τεθεί επί τάπητος και το ανάλογο σύστημα ρυθμίσεων, που θα εφαρμοστεί για ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι, που χρωστούν στην Εφορία ή στα Ασφαλιστικά Ταμεία!

Για χρέη έως 3.000 ευρώ μπορεί να δοθεί ρύθμιση σε μέχρι 36 δόσεις, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές, έως και 120 δόσεις. Πάνω από 20.000 ευρώ βασικής οφειλής, μπορεί να συμφωνηθεί και διαγραφή χρέους.
Εφ’ όσον τις επόμενες μέρες συμφωνηθούν όλες οι τεχνικές παράμετροι, μισό μήνα μετά (από τις αρχές Οκτωβρίου το νωρίτερο) θα μπορούν να είναι διαθέσιμα και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού στο Taxisnet τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» που θα υπολογίζουν άμεσα τα στοιχεία και το αποτέλεσμα της ρύθμισης για κάθε περίπτωση μικροφειλέτη, ενώ για τους μεγαλοφειλέτες θα απαιτείται πιο εξονυχιστικός έλεγχοςβιωσιμότητας και αυστηρότερος προσδιορισμός των δόσεων.
Στην συνέχεια των διαβουλεύσεων και μετά την συμφωνία στις συζητήσεις αυτές για τον αυτόματο μηχανισμό υπολογισμού δόσεων και διαγραφών χρέους, θα τεθεί επί τάπητος και το ανάλογο σύστημα ρυθμίσεων, που θα εφαρμοστεί για ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι, που χρωστούν στην Εφορία ή στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά δεν εντάσσονται ως τώρα για τα χρέη αυτά, ούτε στον εξωδικαστικό, ούτε στον Νόμο Κατσέλη. Η προωθούμενη ρύθμιση θα καλύπτει και εργαζομένους, που αμείβονται με μπλοκάκι οι οποίοι χρωστούν π.χ. ΦΠΑ στην Εφορία ή εισφορές στον ΕΦΚΑ-πρώην ΟΑΕΕ κλπ.