Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας με σχεδόν απόλυτη αποδοχή (52 υπέρ και 1 κατά) η νομοθετική πρόταση της Εύας Καϊλή για την τεχνολογία Blockchain που αναμένεται να δημιουργήσει ένα ριζοσπαστικά καινοτόμο περιβάλλον στις πιο νευραλγικές βιομηχανίες και στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα, ενώ αναμένεται να αλλάξει τη ζωή μας ως καταναλωτές και ως πολίτες.

“Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδεχόμενο τη πρόταση μου για τη τεχνολογία Blockchain, στέλνει ένα μήνυμα και στην Ευρώπη και στο κόσμο ότι η Ευρώπη θα διεκδικήσει το ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη στη Τετάρτη Βιομηχανική Επανάσταση, όπως και οι ΗΠΑ ήταν ο παγκόσμιος ηγέτης στην εποχή του ίντερνετ” δήλωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Γνωρίζουμε την τεχνολογία Blockchain από το Bitcoin. Η τεχνολογία αυτή όμως είναι πολύ πιο ευρεία από τα κρυπτονομίσματα, και πολύ πιο ενδιαφέρουσα, καθώς επιτρέπει την εκτέλεση συναλλαγών χωρίς τη παρεμβολή μεσαζόντων. Ουσιαστικά, επαναοριοθετεί τον ρόλο της εμπιστοσύνης στις συναλλαγές και με αυτό το τρόπο κάνει τους ενδιάμεσους λιγότερο αναγκαίους. Πρακτικά με την απομάκρυνση των μεσαζόντων μειώνονται τα κόστη συναλλαγής, οι κρυφές χρεώσεις, τα λάθη και η ταλαιπωρία.

Οι τράπεζες είναι οι πρώτες που θα αναγκαστούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους αλλά το ίδιο θα αλλάξουν τα μοντέλα λειτουργίας των μεταφορών, της παροχής ενέργειας, των δημιουργικών επαγγελμάτων, της εκπαίδευσης.

Αυτή η αλλαγή ανοίγει εξαιρετικές ευκαιρίες επιχειρηματικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα start-ups, καθώς τα κόστη εισόδου στην αγορά μειώνονται δραματικά και οι μεγάλες εταιρίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με τις μικρότερες εξαιτίας του ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα οφέλη των οικονομιών κλίμακας.

Στον τομέα των χρηματοδοτήσεων και της επιχειρηματικότητας ανοίγει ο δρόμος θεσμικής και νομικής βεβαιότητας για επενδυτικά οχήματα βασισμένα στο Blockchain, όπως τα ICOs. Με τη δημιουργία νομικού πλαισίου για τα ICOs επιταχύνεται η ροή χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις καινοτόμες τεχνολογίες και αντιμετωπίζονται οι σοβαρές περιπτώσεις απάτης και αφερεγγυότητας. Συνεπώς, για τη περίπτωση των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin μπαίνει σταδιακά ένα πλαίσιο ασφαλείας για τους καταναλωτές καθώς προτείνεται στην ΕΚΤ να δημιουργήσει πλαίσιο που θα τα ενσωματώνει στο σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης.

Στον δημόσιο τομέα η τεχνολογία bitcoin έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει κόστη διαχείρισης του δημοσίου τομέα και να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής μας ως πολίτες καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και τη διαφάνεια, πολλά οφέλη μπορούν να αποκομισθούν σε ένα εύρος που αποτελείται από την δημόσια υγεία, τη ταυτοποίηση και την αγορά προμηθειών, μέχρι τη διαδικασία εκλογών, τη πιστοποίηση και την φορολογική πολιτική.

“Έγινε το πρώτο βήμα. Τώρα πρέπει να εξειδικεύσουμε τις προσπάθειές μας, να μελετήσουμε περιπτώσεις χρήσης, και να επιταχύνουμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος για το Blockchain, που θα επιτρέπει στις εφαρμογές της τεχνολογίας να αναπτυχθούν σε ένα πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή και του επενδυτή. Είναι μεγάλη τιμή μου να είμαι στο κέντρο αυτής της προσπάθειας για την Ευρώπη που αποτελεί έμπνευση για την Αμερική και την Ασία”, υπογράμμισε η Εύα Καϊλή,
ενώ κατέληξε λέγοντας ότι : “Το Blockchain είναι μια τεράστια τεχνολογική ευκαιρία για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα, όπως και για κάθε χώρα που το παλιό σύστημα προξένησε γενική κατάρρευση και κλόνισε τη δημόσια εμπιστοσύνη. Οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας και η Ελλάδα έχει εξαιρετικές τεχνολογικές δυνατότητες και ανθρώπους για να βελτιώσει συστήματα, υπηρεσίες και αγορές, με ελάχιστο κόστος, τεράστιο άμεσο κέρδος και δραστική βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Το Blockchain είναι μια πραγματικά δημοκρατική, ριζοσπαστική και προοδευτική επιλογή που η χώρα μας πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιεί άμεσα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ