Κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου γιορτάζονται οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θεσπίστηκαν επίσημα το 1991 από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994. Το σκεπτικό του προγράμματος συνοψίζεται στο σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά», δηλαδή στην αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού.afissa

Αυτές τις μέρες μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους ελεύθερα στους επισκέπτες, για να παρακολουθήσουν συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να έρθουν με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς σε επαφή μαζί τους.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι αφιερωμένο στον Χρόνο και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Στο πλαίσιο λοιπόν του τριήμερου εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

 

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

«Ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο: γνωριμία με τους αρχαίους καλλιτέχνες της πόλης μας» (ώρα 10.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης): οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσα από προβολή διαφανειών για τους αρχαίους καλλιτέχνες της Βέροιας (αρχιτέκτονες, γλύπτες, ρήτορες, ποιητές, μουσικούς, φωνασκούς και ηθοποιούς) και να συμμετάσχουν σε σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

«Χρόνος και μνήμη: Πρόσωπα του μύθου και της ιστορίας» (ώρα 20.00, μουσική εκδήλωση για παιδιά και ενήλικες): Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί το μουσικοθεατρικό παραμύθι «Οι δύο Γοργόνες», σε στίχους Δημήτρη Προβάδου και μουσική Βασίλη Βαλαβάνη και στο δεύτερο μέρος τραγούδια γνωστών συνθετων εμπνευσμένα από πρόσωπα του μύθου και της ιστορίας.

Συμμετέχουν: Βασίλης Βαλαβάνης (κιθάρα), Σάκης Δερμιτζάκης (πλήκτρα), Παναγιώτης Παναγιώτου (φλάουτο), Δώρα Κολίτση και Άννα-Πολύμνια Προβάδου (τραγούδι), Δαμιανός Οικονομίδης και Ελένη Σοφούλη (Ηθοποιοί).

Σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βέροιας.

 

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

«Τον Χρόνο, Τέχνη, ενίκησες» (ώρα 20.00, για ενήλικες).

Α) «Δημιουργοί της Αρχαίας Βέροιας»: Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι δημιουργοί της αρχαίας Βέροιας, που με την τέχνη τους κατάφεραν να διατηρηθούν στη μνήμη και να περάσουν στη διαχρονία.

Β) «Πρόσωπα (στην ποιητική έκφραση) ελεύθερα από τον φόβο του θανάτου και του χρόνου»: Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν μορφές του ελληνικού παρελθόντος που αδιαφόρησαν για τις εφήμερες απολαύσεις και τις χαρές της ζωής και αγωνίστηκαν για αξίες και ιδανικά, εμπνέοντας ποιητές και συνθέτες που με την τέχνη τους τους μετέτρεψαν σε σύμβολα και πρότυπα αγωνιστικού πνεύματος για τις επερχόμενες γενεές.

Εισαγωγή: Νικόλαος Παππάς (Αρχαιολόγος), Απαγγελία ποιημάτων: Τάσος Παπαναστασίου (Ηθοποιός). Στα μεσοδιαστήματα μουσική γνωστών συνθετών.

 

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

«Του χρόνου τα γυρίσματα…» (ώρα 18.00): παιδιά και ενήλικες θα ταξιδέψουν στον κόσμο των παραμυθιών και θα βιώσουν τις ανατροπές που επιφέρει ο χρόνος. Ένα απόγευμα γεμάτο παραμύθια (συνοδευόμενα από μουσική), τα οποία θα αφηγηθούν με τον δικό τους τρόπο οι αφηγητές Ευαγγελία Θεοδωρίδου, Ζωή Καραγεωργίου, Ελευθερία Λαφτσίδη, Στέλλα Τσατσαρώνη, Ρία Φελεκίδου και Νικόλαος Παππάς. Μουσική: Κατερίνα Καλίτση και Γιάννης Σπυρόπουλος (κιθάρα).

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ