«Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλες και το Παρίσι, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες συνειδητοποιούν με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό που βιώνουν οι χριστιανοί στις αρχέγονες κοιτίδες τους» Τα παραπάνω τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, λαμβάνοντας το λόγο στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που πραγματοποιείται στη Μόσχα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε τα εξής: «Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ΔΣΟ και την εκλογή ευάριθμης αντιπροσωπείας ορθοδόξων βουλευτών στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο, επιτρέψτε μου να εκφράσω ως νέο μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας την αγωνία μου για τη συντελούμενη εξαφάνιση των χριστιανών στην κοιτίδα του Χριστιανισμού, στον χώρο της Μέσης Ανατολής. Εκεί που πρωτακούστηκε ο λόγος του Χριστού. Στην Αντιόχεια ονομάστηκαν για πρώτη φορά χριστιανοί οι πρώτοι ακόλουθοι του Ιησού Χριστού, στο δρόμο προς την Δαμασκό μετεστράφη ο Σαούλ σε Απόστολο Παύλο, στη γη της Αιγύπτου γεννήθηκε ο μοναχισμός, στη Συρία αγίασαν οι στυλίτες, αλλά και στην γη της Καππαδοκίας, απ’ όπου καυχώμαι ότι κατάγομαι -καθώς από εκεί έφυγαν πρόσφυγες οι παππούδες μου- γεννήθηκαν οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας. Για αιώνες σε αυτές τις περιοχές ήκμασε ο χριστιανικός πολιτισμός, ειδικά στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Και κρατήθηκε ζωντανός ακόμη και όταν προέκυψε η έφοδος του Ισλάμ, ακόμη και στα χρόνια του οθωμανικού ζυγού, παρά τις διώξεις και τους βίαιους εξισλαμισμούς.

Δυστυχώς, όμως, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και κυρίως από το 1915 και μετά μια σχεδιασμένη γενοκτονία εξαφάνισε τους Χριστιανούς της Ανατολής, τους Έλληνες, τους Αρμενίους, τους Ασσύριους, από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Κιλικία. Ένα έγκλημα το οποίο περιμένει ακόμη τη δικαίωσή του. Και ορθώς η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας με τα ψηφίσματα και τη δράση της συμβάλλει στην παγκόσμια ανάδειξη αυτού του ζητήματος.

Σήμερα, βιώνουμε το δεύτερο μέρος αυτής της τραγωδίας, με το διωγμό που υφίστανται οι χριστιανοί στη Μεσοποταμία, τη Συρία, το Σουδάν και τη βόρειο Αφρική, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τις δυνάμεις των μισαλλόδοξων τζιχαντιστών και των χωρών που, σκανδαλωδώς, τους στήριξαν και τους στηρίζουν. Πολλοί είναι οι μάρτυρες της πίστης τους και πολλοί περισσότεροι αυτοί που έχουν πάρει το δρόμο της πικρής προσφυγιάς. Γι’ αυτό υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε όλες τις δυνάμεις για την ειρήνευση στον πόλεμο της Συρίας αλλά και στο Ιράκ, και την οικοδόμηση ενός φωτεινότερου αύριο για όλους τους λαούς της περιοχής, όπου και οι Χριστιανοί θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν εν ελευθερία και ειρήνη. Και επίσης να έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν πίσω και πολλοί από αυτούς που έφυγαν, και να ξαναδούμε τον χριστιανισμό να ανθίζει και πάλι στη Μέση Ανατολή.

Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλες και το Παρίσι, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες συνειδητοποιούν με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό που βιώνουν οι χριστιανοί στις αρχέγονες κοιτίδες τους. Ενώνουμε τη φωνή μας υπέρ της πλήρους κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη βόρειο Αφρική, την παύση κάθε βίαιης πράξης που συντελείται από μισαλλόδοξα και ακραία στοιχεία εναντίον τους. Πιστεύουμε ότι η παρουσία ορθοδόξων βουλευτών στις χώρες αυτές μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων των χριστιανών. Η σκέψη μας είναι δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο και διωκόμενο χριστιανό.

Κλείνοντας θα ήθελα και με αυτήν την ευκαιρία να τονίσω ότι η Ορθοδοξία ενωμένη και οι ορθόδοξοι λαοί σε αγαστή συνεργασία και σύμπνοια, μπορούν να κάνουν θαύματα, μπορούν να φέρουν το μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας σε καιρούς χαλεπούς. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε.

Προς αυτή την κατεύθυνση της ενότητας, της αλληλοκατανόησης και συνεννόησης, καθοριστική μπορεί να είναι η συμβολή της Διακοινοβουλευτικής μας Συνέλευσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη των εργασιών της ΔΣΟ πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσική Δούμα από τον πρόεδρο της κ. Σεργκέι Ναρίσκιν τα εγκαίνια της έκθεσης «Άθως: Το Άγιο Όρος» με αφορμή τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων μοναχών στην αγιώνυμη πολιτεία.egkainia ekthesis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ