(c)elliniki-gnomi.eu

-Τα χαμηλότερα, απ’ ότι προβλεπόταν, έσοδα από τον τουρισμό, η καθυστέρηση της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η καθυστέρηση της έναρξης των ελέγχων στις τουριστικές περιοχές και η επιβολή πολύ χαμηλών προστίμων για την μη έκδοση αποδείξεων, θέτουν σε κίνδυνο την εισπραξιμότητα των φόρων και την πορεία των δημοσίων εσόδων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, έξαρση της φοροδιαφυγής, που επιδρά αρνητικά στα δημόσια έσοδα της χώρας μας, παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, πολλά περιστατικά φορολογικής ασυδοσίας, με ποσοστό παραβατικότητας ακόμα και άνω του 70%, κατέγραψαν τα ελεγκτικά συνεργεία του Υπουργείου Οικονομικών κατά την διάρκεια των ελέγχων, που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες σε τουριστικές περιοχές της χώρας, και κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει, όμως, και σε άλλες περιοχές, όπου πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι, δημιουργώντας προβληματισμό στο Υπουργείο Οικονομικών για την τύχη και την εισπρακτική απόδοση των φορολογικών μέτρων, που έχουν ήδη θεσπιστεί και, κυρίως, για το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου.

“Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε θα ενεργοποιηθεί ο περιβόητος «κόφτης», με τους μισθούς και τις συντάξεις να είναι πρώτες στην λίστα των περικοπών”

Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε θα ενεργοποιηθεί ο περιβόητος «κόφτης», με τους μισθούς και τις συντάξεις να είναι πρώτες στην λίστα των περικοπών.
Τα νέα κρούσματα φοροδιαφυγής εντείνουν την αγωνία, καθώς η εφετινή χρονιά για τα κρατικά ταμεία αναμένεται δυσκολότερη από το 2015. Παρά την πρόσκαιρα ικανοποιητική εικόνα στη πορεία των εσόδων, καθώς έσπευσε η αγορά να καλυφθεί από την άνοδο του ΦΠΑ, το Φθινόπωρο αναμένεται δύσκολο για τα κρατικά ταμεία.
Και αυτό επειδή η φοροδοτική ικανότητα εξαντλείται, ο τουρισμός σημειώνει κάμψη και οι επιτηδευματίες δεν έχουν κίνητρο να εκδώσουν απόδειξη/τιμολόγιο μετά την μείωση των προστίμων.

“Με ποσοστό παραβατικότητας ακόμα και άνω του 70%, που κατέγραψαν οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, οι στόχοι είναι πολύ αμφίβολο, ότι θα πιαστούν”

Τα μηνύματα από τους πρώτους μήνες του έτους στις τουριστικές περιοχές δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης ή εφησυχασμού, καθώς, για παράδειγμα, η απόδοση του ΦΠΑ σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου είναι πολύ χαμηλότερη των προβλέψεων, ακόμα και κατά 40%, με την Κυβέρνηση να «ποντάρει» στην θερινή σεζόν.
Από το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν, ότι αυτό καταγράφεται κάθε χρόνο τούς πρώτους μήνες του έτους και ότι, με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, η υστέρηση τελικά υπερκαλύπτεται και πιάνονται οι στόχοι. Μόνο που, με ποσοστό παραβατικότητας ακόμα και άνω του 70%, που κατέγραψαν οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, οι στόχοι είναι πολύ αμφίβολο, ότι θα πιαστούν.

“Ο τουρισμός, δυστυχώς, για πρώτη χρονιά έπειτα από περίπου μία τετραετία, κινείται κάτω των προβλέψεων, με αποτέλεσμα τα τουριστικά έσοδα στην οικονομία να είναι χαμηλότερα, από αυτά, που αναμένονταν”

Επιπλέον, αυτό που προβλημάτισε τους ελεγκτές και τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ είναι και η αίσθηση ασυδοσίας και θράσους, που αποκόμισαν κατά τους ελέγχους στην τουριστική αγορά.
Σύμφωνα με ειδικούς της οικονομίας, η φοροδιαφυγή, όμως, είναι μόνο ένας από τους κινδύνους που παραμονεύουν για την πορεία των φορολογικών εσόδων τούς επόμενους πολύ κρίσιμους δημοσιονομικά και οικονομικά μήνες. Ο τουρισμός, δυστυχώς, για πρώτη χρονιά έπειτα από περίπου μία τετραετία, κινείται κάτω των προβλέψεων, με αποτέλεσμα τα τουριστικά έσοδα στην οικονομία να είναι χαμηλότερα, από αυτά, που αναμένονταν, όταν γίνονταν οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας.

“Πηγή κινδύνου για την πορεία των εσόδων είναι και η πιθανή καθυστέρηση στην υλοποίηση της μνημονιακής υποχρέωσης για αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, που ανέρχονται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ”

Σημαντικό ρόλο στην μείωση τουριστικού ρεύματος, που στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε στο -6%, έχει παίξει η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της τουριστικής αγοράς σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, αλλά και η γενικότερη οικονομική ανασφάλεια, που δημιουργεί το Brexit και οι μελλοντικές του επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Πηγή κινδύνου για την πορεία των εσόδων είναι και η πιθανή καθυστέρηση στην υλοποίηση της μνημονιακής υποχρέωσης για αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, που ανέρχονται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες, που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επίτευξη των στόχων για τα έσοδα.

“Υπάρχει κίνδυνος, αν δεν υπάρξει εισπραξιμότητα των πολλών και μεγάλων φόρων, που έρχονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα”

Κίνδυνος υπάρχει και με την επαλήθευση της εισπραξιμότητας των πολλών και μεγάλων φόρων, που έρχονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εισπραχθούν 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ποσοστό εισπραξιμότητας να πρέπει να παραμείνει στο 80%. Από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να εισπραχθούν άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ποσοστό εισπραξιμότητας να πρέπει να παραμείνει περίπου στο 75%-80%.
Στην συνέχεια έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας, που επίσης πρέπει να παρουσιάσουν εισπραξιμότητα κοντά στο 90%.
Την ίδια ώρα, θα πρέπει να αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, όπως είναι η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

“Τα πολύ χαμηλά πρόστιμα, που αποφάσισε να επιβάλει το Υπουργείο Οικονομικών για την μη έκδοση αποδείξεων, επέτεινε την φοροδιαφυγή εκ μέρους πολλών επιχειρήσεων”

Πρόκειται για αυξήσεις, που, όμως, κινδυνεύουν, να μείνουν αναποτελεσματικές, αν συνεχιστεί η μεγάλη φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές.
Κατά τους ειδικούς οικονομικούς αναλυτές, δύο άλλοι σημαντικοί λόγοι, για τους οποίους επικρατεί αίσθηση χαλαρότητας στους επαγγελματίες των τουριστικών περιοχών, είναι, πρώτον, η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει, κατόπιν, βέβαια, συστάσεων των τεχνικών κλιμακίων των «Θεσμών», στον ουσιαστικό μηδενισμό των προστίμων για την μη έκδοση αποδείξεων.
Έτσι, ενώ στο παρελθόν τα πρόστιμα ήταν από 250 έως 500 ευρώ ανά απόδειξη, που δεν εκδιδόταν, με την αλλαγή που έγινε, το πρόστιμο ορίστηκε στο 50% του ΦΠΑ, που περιλαμβάνεται στην συναλλαγή, για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη. Αυτό οδήγησε στην θέσπιση προστίμων, που, δεν φοβίζουν κάθε επίδοξο παραβάτη.

“Άργησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να ενεργοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό για τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές”

Για παράδειγμα, αν δεν εκδοθεί μια απόδειξη 100 ευρώ, τότε το πρόστιμο είναι μόλις 9,3 ευρώ. Επί της ουσίας, το πρόστιμο είναι λιγότερο και από τον φόρο εισοδήματος, που γλυτώνει αυτός, που δεν εκδίδει απόδειξη. Δεν ήταν λίγα τα περιστατικά, κατά τα οποία οι ελεγχόμενοι, γελώντας μετά την επίδοση των σημειωμάτων με τα πενιχρά πρόστιμα,…ευχαριστούσαν τους ελεγκτές, που τους ενημέρωσαν, ότι έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, αφού, «ενώ κόβαμε μερικές αποδείξεις, από εδώ και πέρα δεν θα κόβουμε καμία!».
Ο δεύτερος λόγος ήταν η καθυστέρηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να ενεργοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό για τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές.

“Η καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών από μόνη της, δεν επαρκεί για να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση και η έκδοση αποδείξεων”

Αυτό, που ανησύχησε τους ελεγκτές, ήταν και περιστατικά, που δείχνουν τον κίνδυνο αποτυχίας στο μέτωπο της φοροδιαφυγής από το μέτρο της επέκτασης του «πλαστικού χρήματος». Καταγράφηκαν περιστατικά, όπου τουριστικές επιχειρήσεις είχαν εισπράξει σημαντικά ποσά μέσω συσκευών χρέωσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, αλλά δεν είχαν εκδώσει στην ταμειακή μηχανή τις αντίστοιχες αποδείξεις. Πρόκειται για περιστατικά, που δείχνουν, ότι από μόνη της η καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν επαρκεί για να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση και η έκδοση αποδείξεων.

ypourgeio Oikonomikon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ