Στην τελευταία προγραμματισμένη πτήση προσφύγων από Ελλάδα προς Γερμανία αναφέρεται η FAZ. Ακόμη, αναφορές στις διακοπές στην Ελλάδα και στην απόφαση για τον Τζορτζ ΦλόιντH Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Η τελευταία πτήση» και γράφει: «Την Πέμπτη, το τελευταίο αεροπλάνο προς το παρόν, με πρόσφυγες από την Ελλάδα θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ανoβέρου. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν είχαν προγραμματιστεί περαιτέρω πτήσεις. Την άνοιξη του περασμένου έτους, η Γερμανία υποσχέθηκε να δεχτεί 2.750 πρόσφυγες από διάφορους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτή η υπόσχεση εκπληρώνεται με την πτήση της Πέμπτης. Οι πρόσφυγες κατανεμήθηκαν μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων. Σημαντική ήταν, η προθυμία των δήμων να διαδραματίσουν ένα ρόλο και να δεχθούν πρόσφυγες, αλλά και οι οικογενειακοί δεσμοί των προσφύγων και το ζήτημα των ειδικών ιατρικών αναγκών».

Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί περισσότερα άτομα μόλις βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Μέχρι τότε, το Βερολίνο θέλει να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση με άλλους τρόπους, κυρίως βελτιώνοντας την κατάσταση στο μεταβατικό σταθμό στο Μαυροβούνι και δημιουργώντας μια νέα εγκατάσταση υποδοχής προσφύγων στη Λέσβο, η οποία πρόκειται να τεθεί υπό την κοινή διαχείριση της ΕΕ και της Αθήνας για πρώτη φορά. Επιπλέον, το Βερολίνο έχει δηλώσει για το τρέχον έτος, ότι θα επιτρέψει έως και 6.800 αφίξεις μέσω του προγράμματος επανεγκατάστασης ή ως μέρος ανθρωπιστικών αφίξεων από Τουρκία, Αίγυπτο, Λίβανο, Ιορδανία, Κένυα και Λιβύη».

Εμβολιασμοί και διακοπές

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού που ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν και εξασφαλίζουν προνόμια σε όσους το διαθέτουν για να κάνουν διακοπές. Το ρεπορτάζ γράφει τι ισχύει σε διάφορες χώρες. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα σημειώνει: «Αυξάνεται σταθερά ο κατάλογος των χωρών στις οποίες οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι. Θεωρείται ότι δεν θα μπορούν πλέον να μεταφέρουν τον ιό στη χώρα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις κρατήσεις για το καλοκαίρι. Όχι μόνο έχει άρει την καραντίνα για όλους εκείνους που εισέρχονται από την ΕΕ, αλλά δεν απαιτείται και τεστ PCR πλέον για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί».

Και συνεχίζει το άρθρο: «Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη, αποδεχόμενη όχι μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ, αλλά και το Sputnik και τρία κινέζικα εμβόλια».

Η πολυαναμενόμενη απόφαση για τον Τζορτζ Φλόιντ

Αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση για τον αστυνομικό που σκότωσε τον Αφροαμερικάνο Τζορτζ Φλόιντ, η TAZ του Βερολίνου σχολιάζει στην πρώτη της σελίδα: «Η αστυνομία είναι κεντρικά οργανωμένη. Το ομοσπονδιακό κράτος δεν έχει καμία επιρρόή όσον αφορά την επιλογή, την εκπαίδευση και τα επιχειρησιακά σχέδια των αστυνομικών. Τα μεγάλα αστυνομικά συνδικάτα υποστήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ, στις τελευταίες εκλογές, ο οποίος προσπάθησε να δαιμονοποιήσει το κίνημα ‘η ζωή των μαύ ρων αξίζει’ ως ριζοσπαστική αριστερή τρομοκρατική οργάνωση. Αν ο Μπάιντεν εννοεί σοβαρά αυτά που είπε, αν δεν τον εννοεί μόνο ως έκκληση αλλά θέλει πραγματικά να αλλάξει κάτι από τον Λευκό Οίκο, αυτή είναι μια πολιτική προσπάθεια πρώτης τάξεως. Ο πολιτικός χρόνος ενδύκνειται. Θα ήταν μια προσπάθεια να δώσει νόημα στο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ».

Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ