(c)ellinikignomi.eu

Μιλάει στην Ε.Γ. ο πρόεδρος  του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) – Ο DHW είναι σήμερα η φωνή και η εκπροσώπηση του ομογενειακού και ελληνογερμανικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι στην Γερμανία (στατιστικά πάνω από 30.000 επιχειρήσεις)

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

Ο Φαίδων -Μιχαήλ Κοτσαμπόπουλος γεννήθηκε το 1957 στο Κάϊρο της Αιγύπτου. Αποφοίτησε εκεί από την Γερμανική Ευαγγελική Σχολή (Deutsche Evangelische Oberschule) και την ελληνική Αμπέτειο Σχολή. Το 1977 έρχεται στην Γερμανία μετά από ένα εξάμηνο σπουδών στο πανεπιστήμιο Καΐρου και συνεχίζει τις σπουδές της ιατρικής και ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ. Από το 1981 έως το 1984 είναι υπότροφος του ιδρύματος αριστούχων Κόνραντ Αντενάουερ. Αργότερα μετεκπαιδεύεται στην ακτινοδιαγνωστική, την ακτινοθεραπεία και την πυρηνική ιατρική στο Ντίσελντορφ και το Μένχενγκλάντμπαχ. Από το 1992 είναι ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός. Tο 2003 ιδρύει μαζί με άλλους πέντε ιατρούς το Κέντρο Απεικονιστικής Ιατρικής Κολωνίας-Καλκ το οποίο αναλαμβάνει συγχρόνως και το ακτινολογικό τμήμα του Ευαγγελικού Νοσοκομείου του Καλκ στην Κολωνία (400 κλινών – ακαδημαϊκού νοσοκομείου της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κολωνίας).Ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) εκλέγεται τον Ιανουάριο του 2017 Πρόεδρος. Σήμερα σε συνέντευξη που παραχωρεί, μιλάει μεταξύ άλλων και για τις εξαγωγικές προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων.
Να σημειώσουμε ότι ο μη κερδοσκοπικός αυτοδύναμος οργανισμός DHW ιδρύθηκε το 1993 με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας. Ο DHW είναι σήμερα η φωνή και η εκπροσώπηση του ομογενειακού και ελληνογερμανικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι στην Γερμανία (στατιστικά πάνω από 30.000 επιχειρήσεις). Συνεργάζεται με επιμελητήρια, οργανισμούς και υπουργεία Ελλάδος και Γερμανίας. Βασικοί σκοποί του DHW είναι  η δικτύωση των εν Γερμανία επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και μάνατζερ ελληνικής καταγωγής και η σύνδεσή τους με το εθνικό Κέντρο και το ομογενειακό επιχειρηματικό δυναμικό παγκοσμίως, η προώθηση των εμποροοικονομικών σχέσεων και επιχειρηαμτικών συνεργασιών μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και η ανάδειξη της κοινωνικής ευθύνης της επιχειρηματικότητας. Τέλος ο Σύνδεσμος είναι διαπιστευμένος φορέας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, τα ΥΠΕΞ Ελλάδος και Γερμανίας και μέλος του Εθνικού Συμφώνου Ενσωμάτωσης της Γερμανικής Κυβέρνησης. 

 

Η συνέντευξη

-Ποιές βασικές προϋποθέσεις πρέπει να τηρήσει ένας εξαγωγέας ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία;

“Το πιο βασικό είναι οπωσδήποτε η ποιότητα του προϊόντος και μάλιστα σε συνεχή βάση (τυποποίηση). Ακολουθούν η συσκευασία και η γεύση ανάλογα με το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται. Ένα άλλο πολύ σημαντικό εργαλείο είναι η δημιουργία «ονομάτων κλειδιά» ή «ονομάτων κράχτες». Εννοώ ότι θα πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν ένα συγκεκριμένο προϊόν να συνεργαστούν έτσι ώστε με ένα ισχυρό ποιοτικό “brand name” να μπουν δυναμικά στα ράφια πολλών σουπερμάρκετ και άλλων μικρότερων καταστημάτων λιανικής πώλησης. Αυτό θα είναι ο προπομπός και εφόσον είναι καλό και καθιερωθεί στην αγορά σαν ποιοτικό ελληνικό προϊόν θα ανοίξει τις πόρτες των καταστημάτων και σε άλλες ελληνικές μάρκες ενδεχομένως μικροτέρων παραγωγών. Έτσι λειτουργούν π.χ. τα ιταλικά προϊόντα. Όλοι στην Γερμανία γνωρίζουν το λάδι Olio Dante, το νερό San Pellegrino ή τα μακαρόνια Barilla. Αν όμως αυτά δεν υπάρχουν στο ράφι, ο καταναλωτής θα προτιμήσει ένα άλλο εξίσου παρόμοιο ιταλικό προϊόν”.

 -Εκτιμάτε ότι το ελληνικό προϊόν έχει μέλλον στη γερμανική αγορά; Αν ναι ποιό είναι αυτό το προϊόν;

“Όλα τα ποιοτικά και προσεγμένα προϊόντα έχουν μέλλον όχι μόνον στην Γερμανία αλλά και σε όλη την Κεντρική Ευρώπη. Δεν θα αναφέρω κάποιο συγκεκριμένο προϊόν αλλά θα παραπέμψω στην λίστα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ που είναι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάρα πολλά. Ας ξεκινήσουμε από αυτά και ας τα στηρίξουν δυναμικά η ιδιωτική πρωτοβουλία και το κράτος με έξυπνες πολιτικές. Αυτά τα προϊόντα μπορούν με την πιστοποίησή τους να διεισδύσουν ευκολότερα στην ευρωπαϊκή αγορά και να διεκδικήσουν πολύ καλές τιμές”.

-Οι μικρές π.χ. θεσσαλικές επιχειρήσεις με ποιό τρόπο μπορούν να αισιοδοξούν για έξοδο στην αγορά της Γερμανίας; Ποιά προϊόντα έχουν ζήτηση;

“Θα επαναλάβω αυτό που είπα προηγουμένως. Και η Θεσσαλία έχει πολλά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ και απ΄ ότι μαθαίνω και καινοτόμα κρασιά που πωλούνται σε πολύ ελκυστικές τιμές. Γιατί δεν ξεκινά η Θεσσαλία φτιάχνοντας ένα ωραίο θεσσαλικό brand name στηρίζοντας όλα αυτά τα προϊόντα με επαγγελματισμό, αξιοπιστία και σωστή στρατηγική; Αυτό θα ήταν μία πρώτης τάξεως πρωτοβουλία. Μακάρι να ληφθεί αυτό το μήνυμα από τα τέσσερα θεσσαλικά επιμελητήρια και τα οδηγήσει σε μία παραδειγματική και εμβληματική συνεργασία προς όφελος του τόπου, των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε πάλι τον τροχό. Κι εδώ ας αναφέρω πάλι σαν παράδειγμα την Ιταλία και π.χ. την περιφέρεια της Αόστης. Με ούτε το εν πέμπτο του πληθυσμού της Θεσσαλίας έχει καταφέρει να περάσει στην ευρωπαϊκή αγορά ένα πολύ καλό όνομα για γνήσια ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Γι αυτό επαναλαμβάνω: υπάρχουν παραδείγματα και δεν είναι κακό να τα παρακολουθούμε κι ενδεχομένως να τα ακολουθούμε.”

-Ο Σύνδεσμος πως μπορεί να συνδράμει σε μια τέτοια προοπτική;

“Ο Σύνδεσμός μας σίγουρα χαίρεται να πρωτοστατεί σε τέτοιες κινήσεις. Ήδη από το 2015 και με την ίδρυση της Επιτροπής Τροφίμων και Ποτών του ΔΣ με Πρόεδρο τον σύμβουλο επιχειρήσεων Τρύφωνα Κολιτσόπουλο συνδράμει και στηρίζει εξωστρεφείς επιχειρήσεις του κλάδου στις προσπάθειές τους για είσοδο στην γερμανική αγορά. Έτσι από το 2015 συνεργάζεται π.χ. στα πλαίσια της μεγάλης έκθεσης τροφίμων και ποτών στην Κολωνία ANUGA με την πολύ πεπειραμένη στις διεθνείς συμμετοχές ιδιωτική εταιρεία PROMO SOLUTION με την οποία μεταξύ άλλων συνδιοργανώσαμε συναντήσεις B2B ή φέραμε σε επαφή Έλληνες παραγωγούς με γερμανούς εισαγωγείς. Ο DHW διοργάνωσε επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια για νέους εξαγωγείς τροφίμων και ποτών και στελέχη επιμελητηρίων από διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας με χρηματοδότηση και πιστοποίηση από την Ε.Ε.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ