«Υπάρχει αυξανόμενος φόβος στην Ευρώπη, ότι η επιθετική στάση του ΔΝΤ έχει ως κίνητρο την επιθυμία του, να φύγει από την Ελλάδα ή να οδηγήσει σε αλλαγή Κυβέρνησης».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μπορεί στην Συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup να κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, ωστόσο η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» υποστηρίζει, ότι η παρουσία στην Ελλάδα των εκπροσώπων Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ δεν θα σημαίνει, ότι έχουν αποσυρθεί οι διαφορές των δύο μεγαλύτερων «παικτών» του ελληνικού προγράμματος.Financial_Times
Σύμφωνα με αξιωματούχους , που επικαλείται η εφημερίδα, Ευρώπη και ΔΝΤ παραμένουν σε απόσταση και ίσως η μοναδική λύση να είναι να στείλουν τους επικεφαλής των διαπραγματευτών πίσω στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, με μια συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, ακόμα, και αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν, στο εάν η λίστα θα είναι αρκετή για να πιαστεί ο στόχος του 3,5%.
«Αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει ο στόχος 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις Βρυξέλλες να εκτιμούν, ότι είναι εφικτός και το Ταμείο να πιστεύει, ότι πολλά από τα μέτρα είναι ασαφή και δεν αθροίζονται.
«Θα συμμετέχει το ΔΝΤ ή όχι;» αναρωτήθηκε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που εμπλέκεται στις συνομιλίες, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.

«Υπάρχει αυξανόμενος φόβος στην Ευρώπη, ότι η επιθετική στάση του ΔΝΤ έχει ως κίνητρο την επιθυμία του, να φύγει από την Ελλάδα ή να οδηγήσει σε αλλαγή Κυβέρνησης»

«Πολλές ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις επιμένουν, ότι είναι αδιανόητο να προχωρήσει το πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο γνωρίζει, ότι είναι στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση, που μπορεί να βρεθεί κάποιος».
«Υπάρχει αυξανόμενος φόβος στην Ευρώπη, ότι η επιθετική στάση του ΔΝΤ έχει ως κίνητρο την επιθυμία του, να φύγει από την Ελλάδα ή να οδηγήσει σε αλλαγή Κυβέρνησης», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής του τμήματος της ευρωπαϊκής ανάλυσης στο «Eurasia Group».
Όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Γερμανική Κυβέρνηση, η οποία πιέζεται από την προσφυγική κρίση και προσπαθεί να στηρίξει την Ελλάδα, χωρίς, όμως, παράλληλα να μπορεί να κάνει πολλά, αφού, όπως λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην εφημερίδα «Financial Times», «οι Γερμανοί θα ήθελαν να είναι λίγο πιο ευέλικτοι, αλλά η συμφωνία διάσωσης έχει αρκετά ξεκάθαρους στόχους, που έχουν υιοθετηθεί από την Bundestag, και δεν τολμούν να τους επανεξετάσουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ