«Στην προκαλούμενη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, μία ρητή απόφαση για ελάφρυνση του χρέους είναι πολιτικά επικίνδυνη για την ΕΕ, επειδή θα συμπέσει με τις δυσκολίες, που προκαλεί η προσφυγική κρίση, καθώς και με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το ΔΝΤ σκέφτεται να ασκήσει πίεση στην γερμανική ηγεσία για να προχωρήσει γρήγορα μία ευρείας κλίμακας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή να επιτρέψει την έξοδο του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα μετά από 6 χρόνια, υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος Peter Spiegel σε μακροσκελές άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα «Financial Times», όπου σχολιάζει το έγγραφο με τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου, που δημοσίευσε το «Wikileaks».
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνουν άμεσα την αυθεντικότητα του εγγράφου, αλλά αξιωματούχος, με συμμετοχή στις συζητήσεις, είπε, ότι το έγγραφο αντανακλά με ακρίβεια τις πεποιθήσεις και τις απόψεις – διατυπωμένες ιδιωτικά και δημόσια – του Πωλ Τόμσεν, αν και «σε μία γλώσσα πιο άμεση και γλαφυρή», επισημαίνεται στο άρθρο.
Πολλά από τα σημεία, που εγείρει ο κ. Τόμσεν, περιλαμβάνονται ήδη στο blog, που διατηρεί ο ίδιος στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.
«Η ελληνική Κυβέρνηση, όμως, αντέδρασε με θυμό στην αποκάλυψη, ερμηνεύοντας τα περιεχόμενα στο έγγραφο ως απόδειξη εκβιασμού από το ΔΝΤ στην Γερμανία για την ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας.
Περαιτέρω, ο Peter Spiegel αναφέρεται στην συνεδρίαση στο Μαξίμου, τις επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και την επιστολή, που έστειλε ο ίδιος στην Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανησυχούν, πως, παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς των αρχηγών της Ευρωζώνης, ότι επιθυμούν να προχωρήσουν γρήγορα για να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους, η απόφαση πιθανότατα θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη μεγάλη πληρωμή δόσης για το χρέος»

Εξάλλου, επισημαίνει, ότι η τηλεδιάσκεψη, που ενσωματώνει το έγγραφο, έγινε λίγες μόλις ημέρες αφού ο κ. Σόϊμπλε δήλωσε εκ νέου, ότι είναι αντίθετος σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – παρά το γεγονός, ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο Ιούλιο στην αναδιάρθρωση.
Το έγγραφο – σχολιάζει ο αρθρογράφος – δείχνει, ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανησυχούν, πως, παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς των αρχηγών της Ευρωζώνης, ότι επιθυμούν να προχωρήσουν γρήγορα για να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους – κάτι, το οποίο από καιρό αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ, καθώς ο κ. Τόμσεν πιστεύει, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά με μία ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωση – η απόφαση πιθανότατα θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη μεγάλη πληρωμή δόσης για το χρέος.
«Τι θα προκαλέσει την λήψη απόφασης; Στο παρελθόν αυτό είχε γίνει μόνον μία φορά και τότε αυτό έγινε, όταν επρόκειτο να τους τελειώσουν τα λεφτά και να χρεωκοπήσουν… Και αυτό πιθανότατα θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση τραβάει μέχρι τον Ιούλιο» είναι η αναφορά, που αποδίδεται στον Πωλ Τόμσεν, σημειώνει η εφημερίδα «Financial Times», αλλά προσθέτει, ότι ο Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη επισημαίνει, πως, επιπροσθέτως στην προκαλούμενη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, μία ρητή απόφαση για ελάφρυνση του χρέους είναι πολιτικά επικίνδυνη για την ΕΕ, επειδή θα συμπέσει με τις δυσκολίες, που προκαλεί η προσφυγική κρίση, καθώς και με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit.

«Παρά τον θυμό των Ελλήνων σχετικά με την αποκάλυψη, το έγγραφο δείχνει, τους, ότι το ΔΝΤ έχει επιχειρήματα υπέρ τους Ελλάδας, λέγοντας, ότι επιθυμεί την ελάττωση τους πίεσης σχετικά με τους πλεονασματικούς στόχους και να προσφέρει στην Ελλάδα μία σημαντική ελάφρυνση χρέους»

«Ξεκάθαρα, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν καμία συζήτηση έναν μήνα πριν το δημοψήφισμα για το Brexit και έτσι, στο ίδιο στάδιο, θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και να ξαναξεκινήσουν μετά το δημοψήφισμα» είναι η δήλωση Τόμσεν, που επικαλείται στο σημείο αυτό ο Peter Spiegel.
Μάλιστα, σημειώνει, ότι εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία έκανε λόγο για εξώθηση της Ελλάδας σε χρεωκοπία από το ΔΝΤ, λίγο πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, ερωτώντας, αν κάτι τέτοιο συνιστά επίσημη θέση του Ταμείου.
«Αν και το μεγαλύτερο μέρος του εγγράφου περιλαμβάνει θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα λίγο – πολύ γνωστές», συνεχίζει το άρθρο, «αποτυπώνει με λεπτομέρεια τις βαθύτατες διαφορές του ΔΝΤ και της Κομισιόν, ενώ φωτίζει την πεποίθηση του Ταμείου, ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία αξιοπιστία πλέον ως προς τις κρίσεις της για τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας».
Εξάλλου, γίνεται αναφορά στον εκνευρισμό της Ντέλιας Βελκουλέσκου για το ζήτημα αυτό, όπως αποτυπώνεται στον σχετικό διάλογο.
«Πρέπει να αποφασίσουν ξεκάθαρα, αν πιστεύουν τις δικές μας προβλέψεις ή αυτές της Κομισιόν», φαίνεται να έχει πει η ίδια, και η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει:
«Παρά τον θυμό των Ελλήνων σχετικά με την αποκάλυψη, το έγγραφο δείχνει, επίσης, ότι το ΔΝΤ έχει επιχειρήματα υπέρ της Ελλάδας, λέγοντας, ότι επιθυμεί την ελάττωση της πίεσης σχετικά με τους πλεονασματικούς στόχους και να προσφέρει στην Ελλάδα μία σημαντική ελάφρυνση χρέους – και τα δύο, πολιτικές που ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από καιρό».
Τέλος, η εφημερίδα παραθέτει την δήλωση Τόμσεν:
«Ελπίζω για το καλό των Ελλήνων ότι θα βρούμε μία λύση σύντομα».Financial_Times

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ