Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο το διάσημο Φεστιβάλ Μπετόβεν με μια εντυπωσιακή έναρξη. «Πεπρωμένο» είναι ο φετινός τίτλος του. Μια έννοια που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή και το έργο του Μπετόβεν.Το ραντεβού των φίλων της κλασικής μουσικής κάθε χρόνο στις αρχές του φθινοπώρου στη Βόννη είναι σταθερό. Η πρώην γερμανική πρωτεύουσα αποτελεί τόπο συνάντησης για σημαντικές ορχήστρες, μουσικούς και φιλόμουσους από όλον τον κόσμο. Φέτος η αυλαία του φεστιβάλ ανέβηκε με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας (Radio France) υπό τη διεύθυνση του Μίκο Φρανκ στο World Conference Center της Βόννης, που παρουσίασε το έργο του Μορίς Ραβέλ «Ο τάφος του Κουπερέν» (Le tombeau de Couperin).

Το φετινό μότο του φεστιβάλ συμπυκνώνεται σε μια μόνο λέξη: «Πεπτρωμένο» (Schicksal στα γερμανικά, fate στα αγγλικά). Mια έννοια που συνυφαίνεται τόσο με τη ζωή όσο και το έργο του Μπετόβεν. Ο Μπετόβεν που στην ηλικία των 30 η μοίρα του επεφύλαξε να χάσει την ακοή του, ένα γεγονός που επηρέασε τη ζωή αλλά και το έργο του. Το πεπρωμένο ως έννοια και ως μουσικό μοτίβο παίζει κεντρικό λόγο και στην Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν που είναι γνωστή και ως «Schicksalssinfonie». Φυσικά η Συμφωνία αυτή δεν λείπει από το φετινό φεστιβάλ Μπετόβεν.

Ο Μπετόβεν ως σημείο αναφοράς

Το Φεστιβάλ Μπετόβεν, όπως μαρτυρά και το όνομά του, είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Γερμανό συνθέτη, που γεννήθηκε στη Βόννη. Ένα μεγάλο μέρος του φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα έργα του, ενώ πολλοί μουσικόφιλοι ξέρουν απέξω τις παρτιτούρες των έργων του. Αλλά φέτος δίπλα στα έργα του Μπετόβεν παρουσιάζονται επίσης έργα του Μότσαρτ, του Σούμαν, του Μπραμς, του Σούμπερτ, του Μεσιάν, του Σοστακόβιτς και άλλων.

Το Φεστιβάλ Μπετόβεν, που διοργανώνεται στη Βόννη εδώ και 60 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση για την κλασική μουσική, την ιστορία της και τη σύγχρονη καταγραφή της. «Το Φεστιβάλ Μπετόβεν κοιτά πλέον και στο μέλλον και αυτό είναι αναγκαίο», ανέφερε επίσης η διευθύντρια του Φεστιβάλ Μπετόβεν Νίκη Βάγκνερ.

Στη Βόννη φέτος εκτός από την Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας μπορεί κανείς να απολαύσει και το Ensemble Les Siècles επίσης από τη Γαλλία, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φλάνδρας από το Βέλγιο ή την Orchestra da Camera di Mantova από την Ιταλία. Όσοι βρεθούν στη Βόννη μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου αξίζει να περάσουν μια βόλτα από το διάσημο Φεστιβάλ. Οι μουσικές διαδρομές του θα ανταμείψουν, ακόμη και εκείνους που δεν είναι απαραίτητα λάτρεις της κλασικής μουσικής.

DW, Ρικ Φούλκερ, Γκάμπι Ρόιχερ / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ