Διπλή σύνοδος σήμερα για την ομάδα των G7: στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν για τους υπ. Εξωτερικών, στη Στουτγάρδη για τους υπ. Γεωργίας. Ουκρανία και επισιτιστική ασφάλεια στο επίκεντρο.Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία η σύνοδος των υπ. Εξωτερικών της ομάδας του G7 (Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Καναδά, Ιταλίας και Ιαπωνίας) δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Το θέμα που επισκίασε την ατζέντα στο Βαϊσενχάους στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χολστάιν ήταν η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας παρουσία και του Ουκρανού υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα αλλά και η αποφυγή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Από την αρχή της συνόδου το μήνυμα αμέριστης στήριξης της Ουκρανίας ήταν σαφές. Κονδύλιο 500 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον στην ήδη παρεχόμενη οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο για αγορές βαρέος οπλισμού ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, με τη Βρετανίδα υπ. Εξωτερικών Λιζ Τρας να κάνει λόγο για ανάγκη επιπλέον στρατιωτικής υποστήριξης της χώρας.

Ισχυρό μήνυμα ενότητας μέχρι τη «νίκη της Ουκρανίας» απέστειλε και ο Γάλλος υπ. Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν. Η δε υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία προεδρεύει του G7, τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας είναι η επίλυση του επισιτιστικού ζητήματος, που φαίνεται να αναδύεται όσο βρίσκονται μπλοκαρισμένοι 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στην Ουκρανία.

Τζεμ Έζντεμιρ: Η Ρωσία θέλει να εξουθενώσει οικονομικά την Ουκρανία

Ενόψει ενδεχόμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και οι υπ. Γεωργίας των G7 από τη Στουτγάρδη εστίασαν σε ένα:στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων για τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων σιτηρών είτε μέσω χερσαίων οδών, είτε μέσω Δούναβη ή ζωνών τράνζιτ. Μάλιστα, εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, στους 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ενδέχεται να προστεθούν κι άλλα 40 από την επόμενη συγκομιδή, σύμφωνα με την ομάδα του G7.

Ο Γερμανός υπ. Γεωργίας από τους Πρασίνους τόνισε κατά τη σύνοδο ότι «η παγκόσμια αγορά χρειάζεται τα σιτηρά της Ουκρανίας αλλά και η Ουκρανία σιλό για τη συγκομιδή», κάνοντας λόγο ουσιαστικά για έναν «οικονομικό πόλεμο», πέραν όλων των άλλων, της Ρωσίας που έχει ως στόχο την «θέσει εκτός μάχης οικονομικά» την Ουκρανία αλλά και να «ιδιοποιηθεί τις περιουσίες» και τις σοδειές των Ουκρανών αγροτών. Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπ. Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε ότι «όλοι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο πληρώνουν αυτόν τον πόλεμο», υπογραμμίζοντας ειδικότερα την ανάγκη διασφάλισης των ουκρανικών λιμανιών, που αποτελούν κρίσιμους κόμβους στην επισιτιστική αλυσίδα.

Τέλος σήμερα το απόγευμα 75λεπτο τηλεφώνημα μετά από πολύν καιρό είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας τον για μια ακόμη φορά σε κατάπαυση του πυρός αλλά και αποφυγή μιας επισιτιστικής κρίσης. Τον κάλεσε τέλος να πάρει πίσω τους ισχυρισμούς περί «ναζί» στην ουκρανική εξουσία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ