Το γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς έχει αλλάξει όψη αυτές τις μέρες λόγω της Συνόδου G7 που ξεκινά αύριο. Στην ατζέντα της Συνόδου προστέθηκαν και οι μεγάλες πυρκαγιές σε δάση του Αμαζονίου στη Βραζιλία.Μοιάζει με ταύρο σε υαλοπωλείο, είναι η εικόνα που έδωσε για τον Ντόναλντ Τραμπ μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής στη Σύνοδο G7 στο Μπιαρίτς. Όλοι ανησυχούν για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, ο Τραμπ όμως όχι: «Κίνδυνος ύφεσης; η Αμερική είναι μακριά, ο όρος είναι ακατάλληλος», δηλώνει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προοπτικές ύφεσης δεν θα απασχολήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο τις εργασίες των 7, που κάτω από δρακόντια μέτρα ασφάλειας έχουν αρχίσει να προσέρχονται στο Μπιαρίτς.

Το θέρετρο έχει αλλάξει πρόσωπο από χθες, με αποκλεισμούς κυκλοφορίας στους δρόμους και 13.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες σε ετοιμότητα.

Σε επιφυλακή η Γαλλία αλλά και ο πρόεδρος Μακρόν

Η ένταση είναι μεγάλη και για τον Εμμανουέλ Μακρόν όχι μόνο εξαιτίας του μπρα ντε φερ με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του για τις φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά και με τις σχεδόν 32 ΜΚΟ του Δίκτυου «Δράση για το Κλίμα».

Απειλούσαν μέχρι χθες μποϊκοτάζ και μη συμμετοχή στη Σύνοδο. Κατηγορούσαν τον Μακρόν για απομόνωση γιατί τους κρατούσε μακριά από δημοσιογράφους και αποστολές. Τελευταία στιγμή όμως χθες βράδυ, απέκτησαν τις απαραίτητες διαπιστεύσεις.

Ένταση αναμένεται και με τους αντιπάλους της Παγκοσμιοποίησης, Δεκάδες τοπικές και διεθνείς οργανώσεις έχουν από χθες τη δική τους αντι-σύνοδο σε δύο πόλεις (Hendaye και Irun) κοντά του Μπιαρίτς, όπου ετοιμάζονται να κατέβουν αύριο με μαζική διαδήλωση.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ