Στην τελετή μνήμης για τον αστυνομικό που δολοφονήθηκε στο Παρίσι ο πρόεδρος Ολάντ μίλησε για την τρομοκρατία που ταλανίζει τη χώρα του τα τελευταία δύο χρόνια. Ο διάδοχός του καλείται να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο.Αστυνομικοί και στρατιώτες στους δρόμους του Παρισιού. Μπορεί η Γαλλία να βρίσκεται εν μέσω προεκλογικού αγώνα, ταυτόχρονα όμως παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της τρομοκρατίας.

Την περασμένη Κυριακή, την ημέρα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, όλα κύλησαν ήσυχα. Ωστόσο μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, ο 39χρονος Καρίμ Κ. πυροβόλησε και σκότωσε έναν αστυνομικό στα Ηλύσια Πεδία. Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Η άκρα δεξιά είναι «κίνδυνος για τη χώρα μας»

Χθες ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε κορυφαίους εκπροσώπους της χώρας αλλά και τους δυο υποψήφιους που επικράτησαν στον πρώτο εκλογικό γύρο, τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λε Πεν, σε μια τελετή εις μνήμην του εκλιπόντος αστυνομικού Χαβιέ Ζιγκελέ.

Πριν την έναρξη της τελετής πάντως, ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν «κίνδυνο για τη χώρα μας». Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας η Γαλλία κινδυνεύει να διχαστεί, αφού οι εκπρόσωποι της άκρας δεξιάς επιδιώκουν να στιγματίσουν μέρος των πολιτών εξαιτίας της καταγωγής και της θρησκείας τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας η Μαρίν Λεπέν αμέσως κατηγόρησε την κυβέρνηση για αμέλεια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα ζητά πιο σκληρή αντιμετώπιση και την απέλαση μεταναστών που θεωρούνται από τις υπηρεσίες επικίνδυνοι. Τις τελευταίες μέρες η Μ. Λεπέν κατηγορήθηκε αρκετές φορές ότι εκμεταλλεύτηκε την επίθεση για τον προεκλογικό της αγώνα.

Η θητεία του Ολάντ επισκιάστηκε από την τρομοκρατία

Ο ή η διάδοχος του Ολάντ θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο έργο όσον αφορά το κομμάτι της τρομοκρατίας. Ο κίνδυνος δεν παρατηρείται μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και περιφερειακά.

Ωστόσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της ασφάλειας. «Η πρώτη μέριμνα του προέδρου είναι να προστατεύει» λέει ο υποψήφιος. Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι ο κίνδυνος τέτοιων επιθέσεων θα γίνει καθημερινότητα τα επόμενα χρόνια.

Οι ισλαμιστικές επιθέσεις έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους στη Γαλλία. Από το 2015 σχεδόν 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις με ισλαμιστικό υπόβαθρο. Η θητεία του Ολάντ, που ξεκίνησε το 2012, πάντα θα συνδέεται με την τρομοκρατία, όσο και να μην είναι αρεστό αυτό στον απερχόμενο γάλλο πρόεδρο.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά