Γερμανία: Σε 200 σχολεία διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά!

– Επέλεξαν να μάθουν τα αρχαία Ελληνικά συνειδητά, επειδή πιστεύουν, ότι είναι μέρος της σημερινής μας κουλτούρας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Εντυπωσιακή είναι η είδηση, που μας έρχεται από την Γερμανία, ότι σε 200 σχολεία όλης της χώρας διδάσκονται τα αρχαία Ελληνικά, τα οποία θεωρούνται από τους Γερμανούς μαθητές…συναρπαστικά!
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Deutsche Welle», η διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών έχει μεγάλη παράδοση στην Γερμανία και γνώρισε μεγάλη άνθιση, κυρίως τον 18ο και 19ο αιώνα.
Τα περισσότερα από αυτά τα 200 σχολεία σε όλη την Γερμανία, όπου διδάσκονται τα αρχαία Ελληνικά, βρίσκονται στην Βαυαρία και στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, ενώ ο αριθμός των μαθητών, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ανέρχεται σε περισσότερους από 11.000 συνολικά!
Ως παράδειγμα, αναφέρεται στο δημοσίευμα αυτό, η διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο «Μπετόβεν» της Βόννης, στο οποίο οι περίπου 1.000 μαθητές, που έχει, είναι υποχρεωμένοι στην ηλικία των 12 ετών να επιλέξουν μια τρίτη ξένη γλώσσα. Μέχρι τότε μαθαίνουν υποχρεωτικά Αγγλικά και Λατινικά και στην 8η τάξη, σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα Γαλλικά και στα αρχαία Ελληνικά.

Επέλεξαν να μάθουν τα αρχαία Ελληνικά συνειδητά και μάλιστα τα προτίμησαν από τα Γαλλικά!

Από τα 120 παιδιά, που έχουν δικαίωμα επιλογής τρίτης γλώσσας, τα 20 διάλεξαν τα αρχαία Ελληνικά! Ανάμεσά τους η Μελίσα, η Αγλαΐα, ο Κρίστιαν, η Κόζιμα, η Φελίτσιτας και ο Κόνραντ, που ήταν ο μοναδικός, που κάποιος στην οικογένειά του είχε σχέση με τα αρχαία Ελληνικά.
Έτσι, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, στο Γυμνάσιο «Μπετόβεν» της Βόννης, 11 παιδιά 13 ετών πρωτοέρχονται σε επαφή με τα αρχαία Ελληνικά και προσπαθούν να διαβάσουν, να μεταφράσουν και να εξηγήσουν την σημασία του ρήματος ποιέω. Ο καθηγητής τους, Ντήτερ Μπράουν, τους ερωτά επίμονα για τις ιδέες του Σωκράτη και τους εξηγεί την διδασκαλία του.
Είναι η πρώτη επαφή των παιδιών με την αρχαία Ελληνική γλώσσα εδώ και τέσσερις μήνες, που ξεκίνησε η σχολική χρονιά στα γερμανικά σχολεία. Επέλεξαν τα αρχαία Ελληνικά συνειδητά και μάλιστα τα προτίμησαν από τα Γαλλικά.

«Τα αρχαία Ελληνικά είναι μέρος της σημερινής μας κουλτούρας – Μαθαίνεις πολλά για την ζωή και μαθαίνεις από που προέρχονται τα γράμματα, αλλά και πολλά για την Ιστορία»!

Τα παιδιά εξήγησαν στην «Deutsche Welle» τους λόγους της επιλογής τους, αναφέροντας, μεταξύ άλλων τα εξής:
– Μια αρχαία γλώσσα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και είναι πολύ πιο συναρπαστικό να λες, ότι έμαθα αρχαία Ελληνικά, από το να λες ότι έμαθα Γαλλικά. Φαίνεσαι πιο έξυπνος, όταν λες, πως μαθαίνεις αρχαία Ελληνικά.
– Μαθαίνεις πολλά για την ζωή. Μαθαίνεις από που προέρχονται τα γράμματα, αλλά μαθαίνεις και πολλά για την Ιστορία.
– Δεν χρειάζεται να ξέρεις να μιλάς, αλλά κάποια πράγματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζεις. Οι Έλληνες, νομίζω, ήταν οι πρώτοι, που ανακάλυψαν την δημοκρατία.
– Πιστεύω, ότι τα αρχαία Ελληνικά είναι μέρος της σημερινής μας κουλτούρας ή για να το πω διαφορετικά, η Ελλάδα είναι ο πρόγονος της σημερινής μας κουλτούρας, της δημοκρατίας. Είναι κάτι διαφορετικό.
– Εγώ μαθαίνω αρχαία Ελληνικά, γιατί μιλάει και ο πατέρας μου και το βρίσκω κουλ να μαθαίνεις, από που προέρχονται τόσες λέξεις, που χρησιμοποιούνται σε άλλες γλώσσες.

«Στόχος δεν είναι η επικοινωνία, αλλά ο τρόπος σκέψης, τα σπουδαία κείμενα και θέματα, στα οποία οι Έλληνες υπήρξαν οι μεγάλοι πρωτοπόροι στην Ευρώπη»!

Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου βρίσκεται και το Γυμνάσιο «Μπετόβεν» στην Βόννη, περίπου 40 φιλόλογοι διδάσκουν αρχαία Ελληνικά και κάθε χρόνο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, διοργανώνουν ένα τριήμερο συνέδριο, το οποίο αφορά θέματα διδασκαλίας, αλλά και ουσίας των κειμένων. Εφέτος, για παράδειγμα, ανάμεσα σε άλλα ασχολήθηκαν και με τον «παντοπόρο άπολι» στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, «τον άνθρωπο που θέτει εαυτόν εκτός πολιτικής κοινωνίας».
«Δεν μαθαίνουμε μόνον την γλώσσα. Πρέπει γρήγορα να γίνεται σαφές, ποιός είναι ο στόχος. Δεν είναι η επικοινωνία, αλλά ο τρόπος σκέψης, τα σπουδαία κείμενα και θέματα, στα οποία οι Έλληνες υπήρξαν οι μεγάλοι πρωτοπόροι στην Ευρώπη», ανεφερε στην «Deutsche Welle» χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Ντήτερ Μπράουν, που υπηρετεί στο Γυμνάσιο «Μπετόβεν» της Βόννης.