-«Ως αιτιολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στην Συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει την Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Γερμανία απορρίπτει αναφανδόν τις ελληνικές αξιώσεις για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, αναφέρει σε πρόδφατο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Bild», που επισημαίνει, ότι «ως αιτιολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στην Συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει την Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις» . «Στον αντίποδα, η Αθήνα παραπέμπει, στο ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις. Δεν διαφαίνεται το τέλος αυτής της διαμάχης», σχολιάζει λακωνικά η «Bild».
Για το ίδιο θέμα η γερμανική οικονομική και πολιτική εφημερίδα «Handelsblatt» υπογραμμίζει τα εξής: «Η ελληνική Κυβέρνηση επαναφέρει την απαίτηση για την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η γερμανική Κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν».
Από την πλευρά του, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει: «Η Ελλάδα απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία, ως αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου κατά τον B Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας επανέφερε την αξίωση αυτή».

AK-Distomo-01