«Γερνάει» και «φθίνει» η γερμανική κοινωνία, λόγω δημογραφικής κρίσης

Υπογεννητικότητα, ατεκνία, γήρανση του πληθυσμού συνθέτουν το «καυτό» δημογραφικό πρόβλημα της Γερμανίας, που οδηγείται σε συνεχή συρρίκνωση του πληθυσμού της!
-Περίπου 17,1 εκατομμύρια κάτοικοι ανά την γερμανική επικράτεια, δηλαδή το 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, έχουν ξένες ρίζες!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, ο πληθυσμός της Γερμανίας μειώνεται αργά, αλλά σταθερά και το γεγονός, ότι οι περισσότεροι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη το πραγματικό μέγεθος του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος της Γερμανίας οφείλεται στο ότι την ίδια στιγμή η Γερμανία έχει εξελιχθεί σε μία από τις κυριότερες χώρες υποδοχής μεταναστών. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος, που ο πληθυσμός της χώρας αυτής δεν έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς με μια πρώτη ματιά να αντιληφθεί το πραγματικό εύρος και τον κίνδυνο του δημογραφικού της προβλήματος! Άλλωστε, όπως τονίζουν οι αναλυτές αυτοί, πίσω απο την ευελιξία, με την οποία αντιμετωπίζει η Γερμανία το προσφυγικό ζήτημα, κρύβεται αυτό το πρόβλημα, δηλαδή το γεγονός, πως η γερμανική κοινωνία γερνάει συνεχώς και ελαττώνεται ο γερμανικός πληθυσμός της!

Στην Γερμανία θα υπάρξει τις επόμενες δεκαετίες δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων, ηλικίας μεταξύ 20 και 60 ετών και αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες στα Συστήματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην ανάπτυξη και γενικότερα στην οικονομία!

Ο αριθμός των ηλικιωμένων στην Γερμανία αυξάνεται δραματικά και ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 60 ετών, εκτιμάται, πως θα αυξηθεί μέχρι το 2050 κατά 10 εκατομμύρια! NTISSELNTORF
Την ίδια ώρα εκτιμάται, ότι θα υπάρξει και δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων μεταξύ 20 και 60 ετών. Αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για τα Συστήματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την ανάπτυξη και γενικότερα για την οικονομία. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει αρχίσει να παίρνει απειλητικές διαστάσει, καθώς η Γερμανία, η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, πάσχει από σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, κυρίως στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και στις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Στα πλαίσια αυτά, οικονομικά Ινστιτούτα και Συνδικάτα προτείνουν την εισαγωγή εξειδικευμένων μεταναστών.
Βάσει των εκτιμήσεων, ο πληθυσμός της Γερμανίας θα έχει μειωθεί μέχρι το 2050 κατά 8 εκατομμύρια, δηλαδή από τα 83, που φθάνει τώρα, θα κατέβει στα 75 εκατομμύρια.

Στατιστικά, η Γερμανία έχει κάθε χρόνο, από το 1972 και μετά, περισσότερους θανάτους, παρά γεννήσεις και καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό άτεκνων ζευγαριών, καθώς το 1/3 των κατοίκων της δεν έχει παιδιά!

Μάλιστα, κάποιες άλλες, πιο δυσοίωνες, προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση του πληθυσμού ακόμη και κατά 20 – 25 εκατομμύρια, υποστηρίζοντας, ότι στα μέσα του 21ου αιώνα ο πληθυσμός της Γερμανίας θα είναι περίπου 60 εκατομμύρια!
Σύμφωνα με τους αναλυτές, που βασίζονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η υπογεννητικότητα. Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα, που έχει κάθε χρόνο, εδώ και 44 χρόνια (από το 1972), περισσότερους θανάτους, παρά γεννήσεις. Επίσης, η χώρα αυτή έχει το μεγαλύτερο ποσοστό άτεκνων ζευγαριών, καθώς το 1/3 των ανθρώπων εκεί δεν έχει παιδιά. Την ίδια ώρα προσπαθεί να καλύψει αυτά τα κενά με το κύμα μετανάστευσης, που είναι στην Γερμανία μεγαλύτερο ακόμη και από ότι στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία!

Περίπου 17,1 εκατομμύρια κάτοικοι ανά την γερμανική επικράτεια, δηλαδή το 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, έχουν ξένες ρίζες!

Αποκαλυπτικά είναι πρόσφατα στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία 17,1 εκατομμύρια κάτοικοι ανά την γερμανική επικράτεια έχουν ξένες ρίζες. Με άλλα λόγια, ένας στους πέντε έχει ξένη υπηκόοτητα ή έχει πολιτογραφηθεί Γερμανός ή έχει μόνον έναν Γερμανό γονέα ή ανήκει στην ειδική κατηγορία των Γερμανών παλιννοστούντων, δηλαδή των γερμανόφωνων υπηκόων πρώην σοβιετικών χωρών. Η αναλογία αυτή μεταφράζεται στο 25% του συνολικού πληθυσμού και αποτελεί ρεκόρ για τα γερμανικά πληθυσμιακά χρονικά.
Τέλος, αξίζει ακόμη να αναφερθεί, ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια το δημογραφικό πρόβλημα στην Γερμανία αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς, σύμφωνα με τις στατιστικές, σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούν κατά μέσον όρο 1,4 παιδιά, ένα ποσοστό, βάσει του οποίου, η Γερμανία συγκαταλέγεται παγκοσμίως στις χώρες εκείνες, που έχουν τα λιγότερα παιδιά!