Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, στο γραφείο του με τον Ελληνοκύπριο εκπρόσωπο στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων κ.Νέστορα Νέστορος, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των προσπαθειών που αφορούν τον εντοπισμό των αγνοουμένων πεσόντων της Κυπριακής τραγωδίας. GERONTOPOULOS
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, τον διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει κάθε συνδρομή, βοήθεια και συμπαράσταση από την πλευρά του στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και συμφώνησαν στα επόμενα βήματα που θα γίνουν προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές και συγκεκριμένες ενέργειες. Χθες ο κ.Γεροντόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα της Επιτροπής Συγγενών Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. Όπως είπε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ, ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τη διαλεύκανση των υποθέσεων των Ελλήνων πολιτών που αγνοούνται θα παραμείνει αμείωτο. Το χρωστάμε σε σας, τις οικογένειες και τους συγγενείς που εδώ και τέσσερις δεκαετίες αναζητούν απαντήσεις. Το χρωστάμε και στους ίδιους τους εαυτούς μας.
Η ελληνική πολιτεία τιμά τους πεσόντες και τους αγνοούμενους, με μία σειρά μέτρων και ενεργειών. Πολλά από τα μέτρα αυτά προωθούνται και υλοποιούνται από άλλα Υπουργεία. Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ στις δράσεις που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Η ελληνική διπλωματία θέτει συστηματικά το θέμα των αγνοουμένων στον ΟΗΕ τόσο στη Γενική Συνέλευση και συγκεκριμένα στην αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Επιτροπή όσο και στα Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακινεί επίσης το ζήτημα των αγνοουμένων στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου σε στενή συνεργασία με την Κύπρο, έχει επιτευχθεί η υιοθέτηση αποφάσεων που θέτουν την κατοχική Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών για τη διερεύνηση πληροφοριών για επιζώντες. Φυσικά το Υπουργείο Εξωτερικών ευρίσκεται σε τακτική συνεννόηση με τους εκπροσώπους των οικογενειών των αγνοουμένων και διευκολύνει τις επαφές τους και την επικοινωνία τους με παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, όποτε το ζητήσουν.
Χαιρετίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, η οποία ενεργεί στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εντολής που της έχει δοθεί και του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου εκπροσώπησης και λήψης αποφάσεων. Προσβλέπουμε στον ελληνοκύπριο εκπρόσωπο στην ΔΕΑ, ώστε να ακούγεται στη Διερευνητική Επιτροπή και η φωνή των εξ Ελλάδος συγγενών των πεσόντων και αγνοουμένων, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών που πολέμησαν τον Αττίλα το 1974, προασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Τουρκία είναι εκείνη που φέρει την ευθύνη για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και την ενημέρωση των οικογενειών. Τον περασμένο Μάιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε την καταδικαστική για την Τουρκία απόφασή του επί της κυπριακής προσφυγής για τη δίκαιη ικανοποίηση των συγγενών. Αναμένουμε από την Τουρκία επιτέλους να συμμορφωθεί με τη διεθνή πραγματικότητα και να εφαρμόσει την απόφαση. Η όλη στάση της Τουρκίας δεν είναι ικανοποιητική. Θα αναφερθώ μόνο στην συστηματική άρνησή της να επιτρέψει με ελάχιστες εξαιρέσεις- την πρόσβαση των ερευνητών στις στρατιωτικές ζώνες των κατεχομένων και βέβαια τη συστηματική άρνηση εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δυστυχώς και από πλευράς της τουρκοκυπριακής κοινότητας παρατηρούμε μετά λύπης ότι η τουρκοκύπρια εκπρόσωπος στη ΔΕΑ παρακωλύει συχνά τη λήψη αποφάσεων
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι σαράντα χρόνια μετά την εισβολή το ποσοστό των υποθέσεων που έχουν διαλευκανθεί να είναι πολύ περιορισμένο.
Όμως εσείς οι συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων έχετε το δικαίωμα να μάθετε την αλήθεια. Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει ότι είναι δυνατόν για τη διαλεύκανση των υποθέσεων που σας αφορούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ