Μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο μουσικός, τραγουδιστής και ψάλτης καθώς και θεματοφύλακας της μουσικής μας παράδοσης Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.

Γράφει η Αλεξία Μυριούνη.

Για τη μουσική ως βίωμα και τον ψαλμό ως εμπειρία ψυχής και προσευχή μάς μιλάει ο μουσικός, τραγουδιστής και ψάλτης καθώς και θεματοφύλακας της μουσικής μας παράδοσης Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Ένα ταξίδι στις δικές του μουσικές εμπειρίες και στιγμές με τον ελληνικό βυζαντινό χορό των “Δομέστικων”, που ίδρυσε ο ίδιος, ανά τον κόσμο, αλλά και την επαφή του με τον απόδημο ελληνισμό. Μια βαθιά ανθρώπινη ομολογία που έχει τις ρίζες της στην Δράμα και απλώνεται ως μουσική δημιουργία, καλλιτεχνική έκφραση και ομολογία πίστης σε όλο τον κόσμο. Ας γνωρίσουμε λοιπόν από κοντά τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ.

– Ποια ήταν η πρώτη σας  επαφή με την μουσική;

«Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική είναι εξ απαλών ονύχων, από τη βρεφική μου ηλικία. Από μωρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να ακούει μέσα στο σπίτι ύμνους και τραγούδια. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το οικογενειακό περιβάλλον. Πρώτοι μου δάσκαλοι στη Βυζαντινή Μουσική ήταν ο πατέρας μου, Ιεροδιδάσκαλος Βασίλειος Παπαεμμανουήλ και ο θείος μου πατήρ Βασίλειος Παπαεμμανουήλ, από τους οποίους διδάχτηκα το Αναστασιματάριο και το Ειρμολόγιο. Επίσης, ο παππούς μου, ο παπά Γρηγόρης, ο πατέρας του πατέρα μου, ήταν για μένα πρότυπο τόσο στη μουσική όσο και στη ζωή. Ο παππούς μου εκτός από το χάρισμα της καλλιφωνίας που του έδωσε ο Θεός, έπαιζε και παραδοσιακό βιολί και ντόπια μακεδονίτικη λύρα».

– Τί είναι για σας  η μουσική και το τραγούδι;

«Για μένα η μουσική και το τραγούδι είναι βίωμα! Είναι τρόπος ζωής! Τα πάντα στη ζωή μου κινούνται γύρω από τη μουσική. Κοιμάμαι και ξυπνάω σκεπτόμενος ύμνους και τραγούδια, προγράμματα συναυλιών, πρόβες και συναυλίες με τον Ελληνικό Βυζαντινό Χορό «Οι Δομέστικοι» που ίδρυσα το 1996 και την Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας που ίδρυσα το 2006. Αυτές οι δύο Χορωδίες είναι τα πνευματικά μου παιδιά!».

– Τι σημαίνει για σας ο ψαλμός;

«Ψαλμός σημαίνει ύμνος. Προσευχή στο Θεό! Οι Ψαλμοί είναι ποιήματα που πολλές φορές μελοποιούνται και βοηθούν τους πιστούς να προσευχηθούν με έναν τρόπο μοναδικό. Η Βυζαντινή Μουσική είναι η κατεξοχήν μουσική που δημιουργεί κλίμα κατάνυξης και προσευχής».

– Πότε θα σε δούμε και θα σας  ακούσουμε στην Γερμανία;

«Ελπίζω ότι σύντομα θα οργανωθεί μια περιοδεία μου σε 3, 4 μεγάλες πόλεις της Γερμανίας όπου υπάρχει Ελληνική Ομογένεια. Είναι όνειρό μου να έρθω κοντά με τους Ομογενείς μας στη Γερμανία και να μοιραστώ όμορφες στιγμές μέσα από τη μουσική μας. Υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς φορείς και Συλλόγους και ευελπιστώ ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα πράγματα».

– Μιλήστε  μας λιγάκι για τις εμπειρίες σας από τις εμφανίσεις σας ανά τον κόσμο;

«Είχα τη χαρά, την τιμή και την ευλογία, να δώσω συναυλίες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Υπάρχουν όμως και κάποιες εμφανίσεις ιστορικές. Η συναυλία την Κυριακή της Ορθοδοξίας 20 Μαρτίου 2016 στην Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η ψαλμώδηση και η συναυλία στα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού της Αλεξάνδρειας και του Καϊρου το 2006 και το 2007 αντίστοιχα και στη Θρονική Εορτή του παλαιφάτου Πατριαρχείου το 2017, η ψαλμώδηση και η συναυλία για τα 500 χρόνια από την ίδρυση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Ελλήνων της Βενετίας το 2015, οι εμφανίσεις στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου το 2010, στην Προύσα το 2014, στη Σηλύβρια το 2014 και 2015, η ιστορική εμφάνιση στη Σμύρνη το 2017, 95 χρόνια
μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, τα ρεσιτάλ στη Βαρσοβία και στο Μπιάλιστοκ της Πολωνίας το 2006 και το 2016, οι συμμετοχή στις λατρευτικές πανηγυρικές συνάξεις της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη στη Ρίλα της Βουλγαρίας (2012, 2013, 2014, 2015, 2016) και η συναυλία και το ρεσιτάλ στο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Μουσικής στην Πομόριε της Βουλγαρίας το 2017. Σημαντικοί σταθμοί επίσης στην καριέρα μου η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα του 1998, 2000, 2004 και 2017 στη Νέα Υόρκη μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, καθώς επίσης και η περιοδεία με την Αρετή Κετιμέ στη Νέα Υόρκη, Νέα Υερσεή, Βοστόνη, Κονέκτικατ και Βαλτιμόρη το 2015».

– Με τον τρόπο σας είστε θεματοφύλακας της παράδοσης, πως βλέπετε το αύριο του ελληνισμού;

«Είναι μεγάλη η ευθύνη να είναι κάποιος θεματοφύλακας των παραδόσεων της πατρίδας του. Για μένα είναι πολύ τιμητικό να υψώνω τη γαλανόλευκη ελληνική σημαία όπου κι αν εμφανίζομαι και να στέλνω μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συναδέλφωσης των ανθρώπων και των λαών.

Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι ο Ελληνισμός θα ανθίσει και θα μεγαλουργήσει και πάλι. Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα!

Η Ελλάδα που αντιστέκεται! Η Ελλάδα που δημιουργεί, που ελπίζει και που ανοίγει δρόμους. Είμαι σίγουρος ότι το αύριο του Ελληνισμού θα είναι καλύτερο από το χτες!».

– Κατάγεστε από την Δράμα, τι σημαίνει για σας τόπος
και ιδιαίτερη πατρίδα;

«Είμαι περήφανος για τη γενέτηρά μου, τη Δράμα. Είναι ένας τόπος μαρτυρικός και αιματοβαμμένος που έχει δώσει πολλά για την ελευθερία της φιλτάτης ημών πατρίδας Ελλάδας. Ιδιαίτερη πατρίδα σημαίνει για μένα οικογένεια, συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές. Ιδιαίτερη πατρίδα σημαίνει ρίζες, ήθη και έθιμα. Σημαίνει ιστορία και πολιτισμός. Σημαίνει ταυτότητα. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι περήφανοι για την ιδιαίτερη πατρίδα τους».

– Από τις τελευταίες σας περιοδείες στην Ευρώπη, πριν
την Γαλλία ήταν η Γερμανία.  Πως ήταν το αγκάλιασμα του απόδημου ελληνισμού;

«Την Παρασκευή 2 Ιουνίου είχα μια συναυλία στο Παρίσι. Πριν από τη συναυλία αυτή βρέθηκα για 3 μέρες στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Στουτγάρδης. Αφορμή ήταν η επίσκεψη της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Reutlingen όπου υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μου δραμινοί, και μάλιστα από το χωριό του παππού μου και του πατέρα, τους Πύργους Δράμας. Οι εκδηλώσεις αγάπης και τιμής προς το πρόσωπό μου ήταν πολύ συγκινητικές. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλον τον Απόδημο Ελληνισμό για την αγάπη του και τη στήριξή του στο πρόσωπό μου και στη δουλειά μου. Αυτή η αγάπη μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω υιϊκώς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρολομαίο και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Reutlingen για την πατρική τους αγάπη και αβραμιαία φιλοξενία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ