Μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ η Γιάννα Τερζή η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 63ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι «Όνειρό μου» που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα. Η Ελλάδα θα διαγωνιστεί σήμερα  στις 8/5 στον πρώτο τελικό και αν περάσουμε θα διαγωνιστεί στις 12/5 στον τελικό.

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου

Η Διοίκηση της ΕΡΤ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στον 63ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι «Όνειρό μου» της Γιάννας Τερζή, σε μουσική της ιδίας και στίχους Γιάννας Τερζή και Άρη Καλημέρη. Η ενορχήστρωση και παραγωγή είναι των Μιχάλη Παπαθανασίου και Δημήτρη Σταματίου. Η Γιάννα Τερζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από μουσική οικογένεια αφού ο πατέρας είναι ο τραγουδιστής Πασχάλης Τερζής.

Σήμερα η ίδια μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, όπου μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής: «Τα λόγια, την ώρα που το γράφαμε, μας βγήκαν σε μισή ώρα το πολύ, ήταν τόσο αυθόρμητο και αναγκαίο. Το αγαπώ το τραγούδι γιατί από το πρώτο λεπτό που γράφτηκε αισθάνθηκα πως θα κάνει ξεχωριστή πορεία, και όντως κάνει».

 -Τι ελπίζεις για το «Όνειρό μου» στην φετινή Eurovision;

«Να δικαιωθεί ένα τραγούδι που σημαίνει τόσα πολλά και ξυπνάει σε όλους τόσα συναισθήματα. Η ανταπόκριση και τα μηνύματα που δέχομαι είναι πραγματικά κατάθεση ψυχής από τους ακροατές».

-Γιατί πιστεύεις ότι αρέσει τόσο αυτό το τραγούδι στους Έλληνες που ζουν εκτός κι εντός Ελλάδας;

«Γιατί μιλάει για κάτι που τρέχει στο αίμα μας. Είναι στο DNA μας, μας το μαθαίνουν από μικρά παιδιά: Να αγαπάμε την Ελλάδα όσο και αν μας πονά».

-Εσένα γιατί σου αρέσει;

«Γιατί έμεινα κι εγώ μακριά από την Ελλάδα σχεδόν 10 χρόνια. Γιατί τα λόγια, την ώρα που το γράφαμε, μας βγήκαν σε μισή ώρα το πολύ, ήταν τόσο αυθόρμητο και αναγκαίο. Το αγαπώ το τραγούδι γιατί από το πρώτο λεπτό που γράφτηκε αισθάνθηκα πως θα κάνει ξεχωριστή πορεία, και όντως κάνει».

 -Έχεις σκεφτεί πώς θα είναι η εμφάνισή σου στη σκηνή της Eurovision;

«Ναι, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω λεπτομέρειες».

-Ποιά είναι η προετοιμασία που έκανες;

«Πρόβες, πρόβες, πρόβες, για όλα! -Και πότε θα σταματήσεις την προετοιμασία και θα σιγουρευτείς ότι όλα είναι έτοιμα; Φαντάζομαι πως μέχρι και το τελευταίο λεπτό θα το δουλεύουμε. -Πού θα ήθελες να αφιερώσεις το τραγούδι; Σε όλο το κόσμο που το κατάλαβε, που τον άγγιξε, που ανατρίχιασε, που δάκρυσε. Σε αυτούς ανήκει το τραγούδι».

 

Πώς ψηφίζουμε στον Α΄ Ημιτελικό και στον Tελικό

Σε απευθείας σύνδεση με την Altice Arena στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤHD θα μεταδώσουν τους δύο Ημιτελικούς την Τρίτη 8 Μαΐου και την Πέμπτη 10 Μαΐου, καθώς και τον Τελικό του 63ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 στις 22:00. Οι τρεις φάσεις του Διαγωνισμού θα μεταδοθούν και ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, καθώς και διαδικτυακά από την υπηρεσία WebTV στο www.ert.gr

Η Ελλάδα εμφανίζεται στη 14η θέση του Πρώτου Ημιτελικού με τη Γιάννα Τερζή και το τραγούδι «Όνειρό μου» σε μουσική και στίχους Γιάννας Τερζή, Άρη Καλημέρη, Μιχάλη Παπαθανασίου και Δημήτρη Σταματίου. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της ελληνικής συμμετοχής έχει η Chali Jennings.

Στο σχολιασμό και στην παρουσίαση των δύο Ημιτελικών και του Τελικού θα είναι ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος και η Δάφνη Σκαλιώνη. Τη μεγάλη βραδιά του Τελικού, η Ολύνα Ξενοπούλου, θα ανακοινώσει τη βαθμολογία που θα δώσει η Ελλάδα.

Στη ραδιοφωνική μετάδοση για το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, θα είναι ο Δημήτρης Μεϊδάνης.

Η σειρά εμφάνισης στους δύο Ημιτελικούς έχει ως εξής:

Α΄ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ, ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2018

 1. Αζερμπαϊτζάν
 2. Ισλανδία
 3. Αλβανία
 4. Βέλγιο
 5. Τσεχία
 6. Λιθουανία
 7. Ισραήλ
 8. Λευκορωσία
 9. Εσθονία
 10. Βουλγαρία
 11. ΠΓΔΜ
 12. Κροατία
 13. Αυστρία
 14. Ελλάδα
 15. Φινλανδία
 16. Αρμενία
 17. Ελβετία
 18. Ιρλανδία
 19. Κύπρος

Β΄ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ, ΠΕΜΠΤΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2018

 1. Νορβηγία
 2. Ρουμανία
 3. Σερβία
 4. Σαν Μαρίνο
 5. Δανία
 6. Ρωσία
 7. Μολδαβία
 8. Ολλανδία
 9. Αυστραλία
 10. Γεωργία
 11. Πολωνία
 12. Μάλτα
 13. Ουγγαρία
 14. Λετονία
 15. Σουηδία
 16. Μαυροβούνιο
 17. Σλοβενία
 18. Ουκρανία

Στον Τελικό της 12ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο Ημιτελικούς -δέκα από κάθε βραδιά- οι «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), καθώς και η διοργανώτρια Πορτογαλία.

Στον Α΄ Ημιτελικό –όπως και στον Τελικό– οι Έλληνες φίλοι του Διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν εκτός από τη συμμετοχή της χώρας μας. Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν καλώντας από σταθερό στο 901 600 41 ΧΧ (προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των χωρών τη βραδιά του Α΄ Ημιτελικού και του Τελικού) ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας.

Η χρέωση για κλήση από σταθερά τηλέφωνα είναι 0,65 ευρώ με ΦΠΑ. Η κλήση ή το SMS από κινητά κοστίζει 0,62 ευρώ με ΦΠΑ. Εφαρμόζεται επιπλέον τέλος κινητής 12%, 15%, 18% ή 20% βάσει μηνιαίου λογαριασμού.

InternetQ Γραμμή βοήθειας: 211 1021486

Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των τραγουδιών, σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί στον «αέρα» από τους παρουσιαστές.