Και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, εμείς αλληλομαχαιρωνόμαστε»!

– «Υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό, απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Βαρυσήμαντες είναι οι δηλώσεις του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» .

«Θα είναι ο θάνατος μας, εάν βγούμε από την Ευρωζώνη», τόνισε ο ίδιος στην συνέντευξή του και παρομοίωσε την Ελλάδα με μια βάρκα, που μπάζει νερά και εμείς, αντί να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε!

Την έλλειψη σταθερότητας θεσμών, εμπιστοσύνης και γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο εντοπίζει ως τους κύριους λόγους, που η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα μνημόνια, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. «Ήμασταν σε μια βάρκα, που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, εμείς αλληλομαχαιρωνόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά.

ELLINIKI GNOMI (C)

Στην συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Στουρνάρας σημείωσε, ότι ένα από τα προβλήματα, που ταλανίζει τους οικονομολόγους, αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες και ιστορικούς, είναι, το γιατί άλλες χώρες, που μπήκαν σε μνημόνιο έπειτα από την Ελλάδα, βγήκαν πριν από εμάς και τώρα η οικονομία τους έχει ανοδική πορεία.

 

“Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να «καρφώσει» ο ένας τον άλλον”!

 

Η Ιρλανδία πέρυσι είχε 8% ανάπτυξη, όπως ανάπτυξη είχαν και η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Γιατί; Σύμφωνα με ορισμένους, δεν βιώσαμε την περίοδο του Διαφωτισμού, διότι βρισκόμασταν υπό τον οθωμανικό ζυγό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Η δική του απάντηση, όπως δηλώνει, είναι οι θεσμοί.

«Υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό, απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας. Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να «καρφώσει» ο ένας τον άλλον», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ