Ο δημόσιος διάλογος που ξεκίνησε για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να υπάρξει λύση εδώ και τώρα έτσι ώστε να δοθεί φωνή  στους Έλληνες της διασποράς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kapa Research για τους Απόδημους Έλληνες το  82% δηλώνει περήφανο για την καταγωγή του, το  68% αναγνωρίζει τον εαυτό του πρώτα σαν Έλληνα και μετά σαν πολίτη της χώρας στην οποία κατοικεί, ενώ το 85% αυτών απαντά θετικά στη φράση «Έχει βαθύτερο νόημα για μένα ότι ανήκω στον Ελληνισμό».

Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός πως οι Έλληνες ομογενείς δηλώνουν πως πιστεύουν στο Θεό σε ποσοστό 66% ενώ το 25% αυτών δηλώνουν πως δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία.

Επομένως, οι Έλληνες της διασποράς όχι μόνο δεν είναι αποκομμένοι από την ελληνική πραγματικότητα, αλλά  είναι Έλληνες που θέλουν να βοηθήσουν την χώρα από την οποία κατάγονται με κάθε τρόπο.

Δεν πρέπει να αγκαλιάζουμε τους απόδημους Έλληνες μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη, αλλά έμπρακτα η μητέρα πατρίδα θα πρέπει να αποδεχθεί και να αναζητήσει και τη δική τους συμβολή με καθοριστικό λόγο.

Δεν αρκεί το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ούτε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) που περιλαμβάνει  προέδρους και αντιπροέδρους κοινοβουλίων, υπουργούς, βουλευτές και γερουσιαστές ελληνικής καταγωγής οι οποίοι είναι εκλεγμένοι σε διάφορα νομοθετικά σώματα σε όλο τον κόσμο.

Βεβαίως, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, είναι όμως επιτακτικό και κυρίως,  δεν πρέπει οι Έλληνες του εξωτερικού να εμπλακούν σε μικροκομματικούς τακτικισμούς.

Συνεπώς, ανάμεσα στα δυο σημεία θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή. Η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και την αρμονία δεν μπορεί να μην βρει λύση, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες  έχουν ήδη βρει.

Η διαδικασία που προτείνουμε παρακάτω ουσιαστικά αποβλέπει στην ανόθευτη φωνή των ομογενών βουλευτών οι οποίοι θα έχουν πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους βουλευτές που θα εκλεγούν στην εθνική επικράτεια, όμως ο αριθμός των ψήφων του εξωτερικού δεν θα μπορεί να αλλοιώνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Ειδικότερα, προτείναμε νόμο με τρεις εναλλακτικές λύσεις:

α) να θεσμοθετηθεί η αύξηση των εδρών των βουλευτών Επικρατείας σε 20, εκ των οποίων οι 12 έδρες θα κατέχονται από ομογενείς και οι υπόλοιπες 8 από την εθνική επικράτεια

β) να θεσμοθετηθεί η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας εκ των οποίων οι 12 από την εθνική επικράτεια και οι 8 θα είναι ομογενείς,

γ) Να παραμείνει ο σημερινός αριθμός των βουλευτών Επικρατείας (12) αλλά οι 6 θα προέρχονται από την ομογένεια.

Επίσης εισηγούμαστε τη δημιουργία πέντε εκλογικών Περιφερειών Εξωτερικού: Ευρώπης, Αμερικής, Αυστραλίας, Ασίας και Αφρικής.

Παράλληλα πρέπει να καταρτιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι κατόπιν έγγραφης δήλωσης του εκλογέα          για την άσκηση του δικαιώματος σε εκλογικό τμήμα του   Εξωτερικού.

Οι εκλογείς πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια  και στους  εκλογικούς καταλόγους  Δήμου ή Κοινότητας του Ελληνικού Κράτους. Όμως μετά τη δήλωσή τους αυτομάτως  θα διαγράφονται από τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους.

Για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου εισηγούμαστε ενιαίο ψηφοδέλτιο ανά εκλογική Περιφέρεια Εξωτερικού.

Φυσικά η πρόταση αυτή επιδέχεται βελτιώσεων, ωστόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεισφέρουν ουσιαστικά στον διάλογο που ξεκινά για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου το οποίο θα ενώσει πραγματικά  την Ελλάδα με τον ελληνισμό της  διασποράς.

*Του Παναγιώτη Σγουρίδη, Αντιπροέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πρώην αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και πρώην υπουργού. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ