(c)elliniki-gnomi.eu

Κατατάσσεται πλέον στην 86η θέση, μεταξύ 138 κρατών, ενώ η επιδείνωσή της οφείλεται στην πολιτική αστάθεια, στην γραφειοκρατία, στην υπερφορολόγηση, στην αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση, αλλά και στην αδυναμία της χώρας μας να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθογένειες!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Πέντε θέσεις υποχώρησε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μέσα σε έναν χρόνο, όπως προκύπτει από την εφετινή έκθεση “Global Competitiveness Report 2016 – 2017” του “World Economic Forum”.
Αποτέλεσμα της υποχώρησης αυτής ήταν, η Ελλάδα, με βάση τον δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, να κατατάσσεται πλέον στην 86η θέση μεταξύ 138 κρατών, από την 81η θέση, όπου βρισκόταν στις περιόδους του 2015-2016, μεταξύ 140 κρατών και του 2014-2015, μεταξύ 144 κρατών. Σημειώνεται, ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρισκόταν στην 83η θέση κατά την περίοδο 2010-2011.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ανταγωνιστική, όχι μόνον από τις οικονομίες της Ελβετίας, της Σιγκαπούρης, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, που φιγουράρουν στην πρώτη πεντάδα των πιο ανταγωνιστικών κρατών, αλλά και της Χιλής (33η θέση), του Παναμά (42η θέση), της Ρουάντα (52η θέση), της Σλοβενίας (56η θέση), της Σρι Λάνκα (71η θέση) και της Αλβανίας, η οποία βρίσκεται πλέον στην 80η θέση, από την 93η, όπου βρισκόταν πριν έναν χρόνο.
Χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα, σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα, καταγράφει η Αλγερία (87η θέση), η Ονδούρα (88η θέση), η Καμπότζη (89η θέση), η Σερβία (90η θέση) και το Εκουαδόρ (91η θέση).

Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στην πολιτική αστάθεια, στην γραφειοκρατία, στην υπερφορολόγηση, στην αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση, αλλά και στην αδυναμία της χώρας μας να αντιμετωπίσει μια σειρά παθογενειών!

Όμως, τα πράγματα είναι χειρότερα σε επιμέρους δείκτες, όπως η οικονομική ανάπτυξη της αγοράς, όπου η χώρα καταλαμβάνει την 136η θέση (μόλις δύο θέσεις από την χειρότερη θέση στον κόσμο), ενώ στο μακροοικονομικό περιβάλλον η Ελλάδα καταλαμβάνει την 131η θέση μεταξύ 138 κρατών, με την αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας να βρίσκεται στην 114η θέση και στην αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών, να κατέχει την 89η θέση.
Σύμφωνα με την έκθεση «Global Competitiveness Report 2016 – 2017” του World Economic Forum, η επιδείνωση αυτή της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στην πολιτική αστάθεια, στην γραφειοκρατία, στην υπερφορολόγηση, στην αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση αλλά και στην αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει μια σειρά παθογενειών.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι ενώ η Ελλάδα καταρρέει στη γενική κατάταξη, εντούτοις καταγράφει αντιστάσεις στους τομείς των υποδομών (37η θέση), στην τεχνολογική ετοιμότητα (42η θέση), στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση (45η θέση). Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας βρίσκεται στην 130η θέση στην προσέλκυση ταλέντων και στην 123η θέση, σε ότι αφορά τη σπατάλη στις δημόσιες δαπάνες, ενώ με βάση το δείκτη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, η Ελλάδα βρίσκεται στην 107η θέση.

ypourgeio Oikonomikon

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ