– Η ανταμοιβή για όσους καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν την ελληνική γλώσσα κατά την διάρκεια των διακοπών τους στην χώρα μας, είναι εκπτώσεις σε μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες τοπικές επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με την πλατφόρμα «Γλωσσόπολις»!
-Μεγαλύτερο ζήλο από τους χρήστες της επιδεικνύουν οι Ρώσοι, ενώ ακολουθούν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, ενώ τελευταία αυξάνονται και οι χρήστες από την Μέση Ανατολή και την Ασία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «Γλωσσόπολις», παρέχει την δυνατότητα στους ξένους χρήστες της, να μάθουν εξειδικευμένες ελληνικές φράσεις, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινότητα. Οι χρήστες της ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας είναι κυρίως ξένοι τουρίστες, που επισκέπτονται ή θέλουν να επισκεφθούν και να γνωρίσουν την χώρα μας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν μερικές «χρήσιμες» ελληνικές εκφράσεις του καθημερινού προφορικού λόγου, που θα τους βοηθήσουν στις κάθε είδους επαφές τους με τους Έλληνες, κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα. Τις εκφράσεις αυτές διδάσκονται οι χρήστες της πλατφόρμας αυτής σε ηλεκτρονικά μαθήματα, ενώ η ανταμοιβή για όσους καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν την ελληνική γλώσσα κατά την διάρκεια των διακοπών τους, είναι εκπτώσεις σε μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες τοπικές επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με την πλατφόρμα και βρίσκονται στην Αθήνα.

Η ιδέα γεννήθηκε από την κ. Αθηνά Πήττα, επαγγελματία μεταφράστρια, η οποία, ενώ αρχικά ήθελε να ανοίξει φροντιστήριο ξένων γλωσσών, κατέληξε στην δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Γλωσσόπολις»

Όπως επισημαίνει το άρθρο της “Καθημερινής”, η ιδέα για την πλατφόρμα γεννήθηκε από την κ. Αθηνά Πήττα, επαγγελματία μεταφράστρια, η οποία αρχικά ήθελε να ανοίξει φροντιστήριο ξένων γλωσσών. «Η ιδέα μου ήρθε μετά την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα “Erasmus” για νέους επιχειρηματίες το 2013. Η τριβή με ανθρώπους της αγοράς στις Βρυξέλλες ανέτρεψε εντελώς τα αρχικά πλάνα του φροντιστηρίου και ύστερα από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε στην δημιουργία του «Γλωσσόπολις», λέει η νεαρή επιχειρηματίας.
Με την επιστροφή της στην Ελλάδα και έχοντας αποκτήσει εφόδια και επαφές, άρχισε να υλοποιεί την ιδέα της, η οποία εντάχθηκε στην “κυψέλη” νέων επιχειρήσεων της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, “Orange Groove”. «Εβλεπα τον ενθουσιασμό σε όσους παρουσίαζα την ιδέα μου και αυτό μου έδινε θάρρος να συνεχίσω την προσπάθεια».

“Τα μαθήματα απέφυγαν να εστιάσουν στις «ξύλινες» δόκιμες λέξεις, που είναι δύσκολο να απομνημονευτούν από κάποιον, που ξεκινάει από το μηδέν μια τόσο δύσκολη γλώσσα”

Η πλατφόρμα έχει ως πελάτες τουριστικά πρακτορεία, που παρέχουν τα εν λόγω μαθήματα στους πελάτες, που θα κλείσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ελλάδα.
«Η αγορά του τουρισμού είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και απαιτητική γι’ αυτό έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο ώστε να ενισχύσουμε με ευχάριστο τρόπο την τουριστική εμπειρία. «Δεν υπάρχουν πλέον ευκολόπιστοι τουρίστες, αλλά ταξιδιώτες, που αναζητούν την ανάμειξη με τους ντόπιους. Η γλώσσα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και γι’ αυτόν που την μαθαίνει, αλλά και γι’ αυτόν που την ακούει. Συνδέει με μοναδικό τρόπο ανθρώπους, μέσω αναμνήσεων και συναισθημάτων». Οπως επισημαίνει η κ. Πήττα, τα μαθήματα απέφυγαν να εστιάσουν στις «ξύλινες» δόκιμες λέξεις, που είναι δύσκολο να απομνημονευτούν από κάποιον, που ξεκινάει από το μηδέν μια τόσο δύσκολη γλώσσα, όπως είναι για τους ξένους η ελληνική γλώσσα.

“Οι χρήστες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ενότητα «βρισιές στα ελληνικά», που συγκεντρώνει τις περισσότερες προβολές, ενώ ακολουθεί η ενότητα «εστιατόρια και μπαρ»”

«Χρησιμοποιήσαμε το χιούμορ στα μαθήματα. Οι τουρίστες ενθουσιάζονται, όταν ακούν π.χ. την μετάφραση της παροιμίας “έσπασε ο διάολος το ποδάρι του”! Το βρίσκουν αστείο και ταυτόχρονα συναρπαστικό και ζητούν μέσα από τα σχόλια, που αφήνουν στην πλατφόρμα, όλο και περισσότερες σχετικές εκφράσεις».
Η κ. Πήττα αναφέρει, ότι οι χρήστες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ενότητα «βρισιές στα ελληνικά», που συγκεντρώνει τις περισσότερες προβολές, ενώ ακολουθεί η ενότητα «εστιατόρια και μπαρ». «Ενα μεγάλο ποσοστό θέλει να μάθει ελληνικά, αλλά τους δυσκολεύει το αλφάβητο. Επίσης, πολλοί επιθυμούν να “ανακατευτούν” με τον ντόπιο πληθυσμό και να ζήσουν για λίγο με τον τρόπο, που ζουν οι Ελληνες, υιοθετώντας την καθημερινότητα και τον λόγο τους».

“Από τους πολίτες 118 χωρών, ηλικίας κυρίως από 25 έως 45 ετών, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, μεγαλύτερο ζήλο επιδεικνύουν οι Ρώσοι, ενώ ακολουθούν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, ενώ τελευταία αυξάνονται και οι χρήστες από την Μέση Ανατολή και την Ασία”

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, οι ειδικές ηλεκτρονικές μετρήσεις έδειξαν, ότι η πλατφόρμα έχει σημειώσει ανοδική πορεία αυτά τα χρόνια και όπως εξομολογείται η ιδρύτριά της, έχει αυξήσει το προσωπικό της και τα έσοδά της έχουν γνωρίσει άνοδο, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η επέκταση του δικτύου των συνεργατών στα ελληνικά νησιά, στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.
Οσον αφορά το προφίλ των χρηστών, πάνω από το 70% είναι άτομα, ηλικίας 25-45 ετών, που ταξιδεύουν μόνοι ή σε ζευγάρια. Από τους πολίτες 118 χωρών, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, μεγαλύτερο ζήλο επιδεικνύουν οι Ρώσοι, ενώ ακολουθούν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Τελευταία αυξάνονται και οι χρήστες από την Μέση Ανατολή και την Ασία. Η κ. Πήττα εκτιμά, ότι η πλατφόρμα σύντομα θα καταφέρει να επεκταθεί στην Γαλλία και στην Ισπανία, καθώς οι γλώσσες και οι προορισμοί των χωρών αυτών είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ευρώπη.

simaia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ