Στην «καρδιά» της χώρας, με δεκάδες οινοποιεία και μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων, η Κεντρική Ελλάδα είναι από τις πιο σημαντικές ―αλλά ίσως λιγότερο γνωστές― οινικές περιφέρειες. Με στόχο να τη μάθει το οινόφιλο κοινό και οι επαγγελματίες της εστίασης, η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ) ξεκίνησε πέρυσι την ομαδική παρουσίαση των κρασιών της στην Αθήνα με την εκδήλωση γευσιγνωσίας«ΟινοΚεντρικά». Φέτος, τα ΟινοΚεντρικά οργανώθηκαν για 2ηφορά, στο ξενοδοχείοΜεγάλη Βρεταννία (Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017)και είχαν περισσότερους από 1100 επισκέπτες. Ήταν μια συνδιοργάνωση της ΕΝΟΑΚΕ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που στηρίζει υποδειγματικά πρωτοβουλίες όπως αυτή η εκδήλωση, ως αρωγός αξιόλογων επιχειρημάτων της περιοχής δράσης της και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας.

Στα ΟινοΚεντρικά 2017δοκιμάστηκαν τα κρασιά 22 καθιερωμένων και νεότερωνοινοποιείων Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας. Οι επισκέπτες ήρθαν έτσι σε επαφή με τα «Κρασιά των Βουνών», όπως αυτοπροσδιορίζονται τα κρασιά της ευρείας αυτής οινοπαραγωγικής περιοχής, με το έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο και τους αμπελώνες πάνω ή γύρω σε αυτό. Εκείφιλοξενούνται γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου, από τις οποίες παράγεται μεγάλη και ευρεία γκάμμα κρασιών, συχνά με κοινό παρονομαστή έναν ογκώδη, στιβαρό και πληθωρικό χαρακτήρα, ανάλογο με τους ορεινούς όγκους προέλευσής τους.

Καινοτομία της φετινής εκδήλωσης ήταν το «WineΒar»των ΟινοΚεντρικών, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα γαστρονομίας όπως αλλαντικά (Αλλαντοποιείου Στρεμμένου και Φάρμας Μπράλου), αυγοτάραχο (Trikalinos), ελιές (Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας), καπνιστή πέστροφα (Frésco), μανιτάρια (Δίρφεως), ντολμαδάκια (Παλίρροιας), ξηρά σύκα (Ascada Farm) και τυριά (Maltezos Farm, Ολύμπου, Παγώνη και Πέππα). Με αυτόν τον τρόπο, τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας δοκιμάστηκαν και «εν δράσει», δηλαδή κατάλληλα συνδυασμένα με φαγητό, όπως είναι άλλωστε ο πλέον φυσικός προορισμός τους.Στο «WineΒar» και σε όλη την εκδήλωσηχρησιμοποιήθηκαν τα πολυβραβευμένα μεταλλικά νερά Θεόνη, ευγενική χορηγία της ΑΗΒ γκρουπ.

Χορηγοί της εκδήλωσης, η οποία οργανώθηκε από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, ήταν οι εταιρείες Α.Γ. Κοροπούλης, ViokytPackaging, EliasValavanisGlassworks, Ενοχημική, Gr.Ιnox – Αφοί Γκρέκη και Label Press.

Μαρία Μαρούγκα

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

VINETUM Μ.Ε.Π.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ