Η παραπαίουσα First Republic περνά στην JP Morgan χάρη στην παρέμβαση των αμερικανικών αρχών. Είναι όντως ασφαλές το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, όπως ισχυρίζεται ο Μπάιντεν;Μετά την πώληση της παραπαίουσας περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank, ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε για μια ακόμα φορά να διαλύσει τις ανησυχίες για περαιτέρω κλυδωνισμούς στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Ο αμερικανός πρόεδρος εξήρε τα μέτρα που έλαβε ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων FDIC, τα οποία δρομολόγησαν, στην ουσία, την πώληση της προβληματικής τράπεζας στον τραπεζικό κολοσσό JPMorgan Chase: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι όλοι οι καταθέτες προστατεύονται και πως οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν τα σπασμένα. Διασφαλίζεται με αυτόν το τρόπο ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και υγιές. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία μικρών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα που πρέπει να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους».

Η συνεχής αύξηση του βασικού επιτοκίου πιέζει τις τράπεζες

Η First Republic είναι η τρίτη αμερικανική τράπεζα μέσα σε δύο μήνες που βρέθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης εξαιτίας της μαζικής απόσυρσης καταθέσεων. Το ίδιο είχε συμβεί τον περασμένο Μάρτιο με τις Silicon Valley Bank και Signature Bank, όταν οι πελάτες τους απέσυραν δισεκατομμύρια δολάρια. Η κατάρρευσή τους είχε τροφοδοτήσει φόβους για νέα διεθνή τραπεζική κρίση, με δεδομένο ότι και στην Ευρώπη η ελβετική Credit Suisse διασώθηκε από την ανταγωνίστριά της UBS με πρόγραμμα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος καλό, όλα καλά στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα μετά την εξαγορά της First Republic Bank; Η καθηγήτρια Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Πατρίτσια Μακόι εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική στην τηλεόραση του Reuters: 2

«Ανησυχώ μακροπρόθεσμα για ορισμένα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα. Από ό,τι όλα δείχνουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και αυτό θα επιδεινώσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε και η First Republic Bank, η οποία έβγαζε λιγότερα από τους τόκους δανείων και πλήρωνε περισσότερα για τις υποχρεώσεις της. Κατά συνέπεια το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί πλήρως. Επιπλέον, εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε οικονομική ύφεση, δεν αποκλείεται να δούμε αύξηση των κόκκινων δανείων. Κατά συνέπεια θα πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, AFP-TV, Reuters)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ